• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

10.09.2021

14:05

SKANDAL U BOSNI! KOMŠIĆ BRUTALNO NAPAO ŠMITA! Hrvatski član predsedništva umislio da je sila, pa Nemcu broji greške!

BETAPHOTO/STA/Nebojsa Tejic/tanjug/dragan kujundžić

Balkan

SKANDAL U BOSNI! KOMŠIĆ BRUTALNO NAPAO ŠMITA! Hrvatski član predsedništva umislio da je sila, pa Nemcu broji greške!

Podeli vest

"Šmit je, da li zbog kratkoće vremena otkako je visoki predstavnik ili brzine ili nekih drugih razloga, izrekao nešto što nije po Ustavu BiH", rekao je hrvatski predstavnik i predsedavajući Predsedništva BiH Željko Komšić

- Dakle, u Predsedništvu BiH ne sede predstavnici naroda, nego ljudi koji su izabrani iz reda konstitutivnih naroda. Druga stvar, sve ono što je on tu rekao zapravo se kosi sa nekim osnovnim demokratskim načelima po kojima živi npr. i zemlja iz koje on dolazi. Dalje, on govori o Hrvatima. Hrvati su zastupljeni u institucijama BiH na način kako je to propisano Ustavom i zakonima. Po meni, on meša HDZ i Hrvate. Hrvati čak većinom ne glasaju za HDZ. Naš ustavni sistem ne razvrstava birače na Hrvate, Bošnjake i Srbe, bez obzira kakva je realnost na terenu. Kada je reč o glasanju naš Ustav prepoznaje građane entiteta, kada je reč o predsedništvu. Tvorci dejtonskog Ustava su sigurno imali na umu i ovakve stvari, ali su ipak pokušali da sačuvaju taj građanski moment. Mislim da je Šmit napravio grešku. Odabrao je stranu odmah na početku i svaki njegov budući potez će biti opterećen nekom vrstom sumnje. I to je njegov problem. Ja znam šta je Ustav i šta je Dejton. Dejtonski Ustav se može menjati samo u Parlamentarnoj skupštini BiH i nigde više. Dakle, on ne podleže intervencijama bilo koga, izuzev Parlamentarne skupštine BiH. To je jedna greška u koju je upao Šmit. Druga je pogrešno tumačenje, treće je greška koju je napravio u političkom pristupu, odnosno to što je svoju poziciju već svrstao na jednu stranu, kazao je Komšić.

Ističe da su znali da su to pozicije Šmita i pre nego što je on zvanično preuzeo svoju funkciju.

- Nisam očekivao da će napraviti takvu početničku grešku. Znao sam za njegove stavove. Ja mu zaista želim uspeh na ovoj poziciji. U tom razgovoru koji smo imali na Bledu sam mu morao objašnjavati kako neke stvari funkcionišu po Ustavu BiH. Da se razumemo, ja Šmitu i dalje dajem podršku i davaću mu podršku i ljudsku i političku, na način da od njega očekujem da donese neke evropske vrednosti u BiH. Ne doživljavam ovo niti kao kakvu tragediju sve dok, kao posledica njegovih stavova, ne bude neki potez koji je po meni loš, pa čak i poguban po BiH."

O izjavi ministra spoljnih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman koji ga je pozvao da podnese ostavku budući je protiv konstitutivnosti koja je zagarantirana Ustavom i Dejtonskim sporazumom, Komšić kaže: "Ne znam čijim Vulinom da nazovem Grlić Radmana, zagrebačkim, hrvatskim, Plenkovićevim ili Milanovićevim, ali on očigledno ima tu poziciju, kao što Vulin ima poziciju kod Vučića. I nije moje da, sa ove pozicije na kojoj se nalazim, dalje ulazim u komentare takvih gluposti."

Grlić Radman mu je ubrzo odgovorio. Pozvao ga je da podnese ostavku ako se protivi konstitutivnosti naroda, poručivši da ne predstavlja Hrvate u Predsedništvu BiH niti ga je briga za njih.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Vla

pre 2 godine

Pa gde su komentari ovog muslimana kada je incko radio mimo dejtona i donosio stetne odluke za srbe u bosni, prodana dusa laje samo kad ima mesrca

Rokii

pre 2 godine

Jedini čovek normalan u Bosni od političara.

Milan

pre 2 godine

Већег дебила / од политичара / нисам видео !

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Nedelja sećanja na žrtve u Ribnikaru i Malom Orašju: Od 7. do 10. maja biće organizovane brojne aktivnosti
Društvo

Nedelja sećanja na žrtve u Ribnikaru i Malom Orašju: Od 7. do 10. maja biće organizovane brojne aktivnosti

Radna grupa za uspostavljanje Memorijalnog centra u znak sećanja na žrtve masovnog ubistva u Oglednoj osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" u Beogradu, koja je formirana Odlukom Vlade Republike Srbije, predložila je na četvrtoj sednici da sve škole u Srbiji organizuju Nedelju sećanja i zajedništva u periodu od 7. do 10. maja 2024. godine, saopštilo je Ministarstvo prosvete.

19.04.2024

16:43

TV

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)
Live TV

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubistva Danke Ilić. Osumnjičeni za ubistvo od samog početka pokazuju vrlo neobično ponašanje. O tome šta je sve neobično u ovom slučaju, u emisiji "Info dan" govorile su Maja Jovanović iz Biroa za borbu protiv trgovine decom i psihološkinja Katarina Matić. Uživo u program javila se i novinarka Informera Vesna Jović sa najnovijim informacijama iz okoline Bora.

19.04.2024

16:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija