• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Blic.rs

22.09.2021

19:27

ĐUKANOVIĆEVA FIRMA NIJE MOGLA DA VRATI KREDIT Ostao bez zemlje i bez 20.000 "elitnih" kvadrata na samom ulazu u Budvu

Balkan

ĐUKANOVIĆEVA FIRMA NIJE MOGLA DA VRATI KREDIT Ostao bez zemlje i bez 20.000 "elitnih" kvadrata na samom ulazu u Budvu

Podeli vest

Partnerska kompanija predsednika Crne Gore Mila Đukanovića i njegovog kuma Vuka Rajkovića, podgorička firma "Global Montenegro" više nije vlasnik dva hektara zemlje na samom ulazu u Budvu, ispod brda Košljun, na kojem je predviđena izgradnja elitnog naselja

Na atraktivni zemljišni kompleks uknjižila se podgorička kompanija “HoldCo east”, koja je krajem prošle godine na sebe preuzela kreditne obaveze koje je imala kompanija šefa DPS-a.

Vijesti su male uvid u list nepokretnosti, gde piše da je osnov sticaja vlasništva navedeno “zaključak o predaji nepokretnisti”.

Pre nekoliko dana Vijesti su objavile da, nakon punih 14 godina, od kada je trgovala zemlju u metropoli turizma, Đukanovićeva kompanija više nema nijedan teret, što je očigledno bio uvod u predaju nepokretnosti.

Foto: Public

Još u novembru prošle godine “HoldCo east” je upisao teret na zemljišni kompleks, navodeći da je poverilac kredita od pet miliona evra, koji je pre 2007. uzeo “Global Montenegro” za kupovinu 20.000 kvadrata.

Ta podgorička kompanija je 18. novembra u katastarsku evidenciju Uprave za katastar i državnu imovinu upisala hipoteku i time blokirala Đukanovićevu zemlju.

 

Hipoteka je upisana na 5.000.000 evra

 

 

- Hipoteka u iznosu od 5.000.000 evra, upisuje hipotekarni poverilac "Holdco east" sa zabranom otuđenja bez saglasnosti hipotekarnog poverioca - pisalo je tada u listu nepokretnosti.

Prema podacima iz Centralnog registra privrednih subjekata (CRPS), ovu firmu je osnovala “Seta Montenegro”. Izvršni direktor je sada Uglješa Vučinić, koji je zamenio Ivana Popovića, dok su ovlašćeni zastupnici Mabraj Patrik Tomas i Stramel Džejson Brejn.

U firmi su isti ovlašćeni zastupnici, dok je kompaniju osnovala firma “Seta Holdco S.A.R.L”.

Foto: REUTERS/Stevo Vasiljevic

Kako su Vijesti ranije objavile, “Seta Montenegro” i “Hedco east” su pre tri godine preuzele faktoring kompaniju “Heta”, bivši “Hypo lizing”, a koja je formalno ugašena u julu prošle godine. Za to preuzimanje morala je Agencija za zaštitu konkurencije da da saglasnost, što je i učinila u febuaru 2018.

”Global Montenegro” je pre 13 godina uzeo kredit od Hypo Alpe Adria banke, a kako ga nije vraćao banka je potraživanje prenela na svoju faktoring kompaniju “Heta” koja je upisala hipoteku na sebe.

 

Sa kumom podigao kredit da bi kupio zemlju

 

 

Lider DPS-a je sa Rajkovićem osnovao firmu “Global Montenegro”, koja je trgovala zemljišni kompleks u Budvi krajem februara 2007. od starobudvanske porodice.

Đukanović je u nekoliko navrata objašnjavao da je firma novac za kupovinu atraktivnog kompleksa obezbedila zahvaljujući kreditu od pet miliona evra koji je podigao kod Hipo Alpe Adria banke (sada Adiko banka).

Kredit je uzet 14. februara 2008. godine, a godinu kasnije aneksom ugovora, bio je premešten u nadležnost “Hypo Alpe Adria Bank Development”. Banka je svih prethodnih godina imala upisanu hipoteku na zemljišnim parcelama, da bi početkom marta prošle godine kredit bio ustupljen “Heta Asset Resolution”, koja je upisala hipoteku na pet miliona evra sa zabranom otuđenja.

Đukanović je u aprilu 2013, kada je prodao akcije u Prvoj banci i zaradio million evra, najavio da će prodati i zemlju na Košljunu.

Foto: AP Photo/Risto Bozovic

Reč je o atraktivnom placu, jer je na parceli važećim Detaljnim urbanističkim planom Potkošljun ucrtan rezidencijalni kompleks od četrdesetak vila. Predviđeno je da ukupno bude izgrađeno oko 150 apartmana bruto građevinske površine 27.000 kvadrata.

”Global Montenegro” je inače u blokadi na iznos od 10,8 miliona evra, kako piše u poslednjem izveštaju Centralne banke Crne Gore. Time je Đukanovićeva firma smanjila dugovanje za gotovo dva i po miliona od januara, kada je milionska blokada obelodanjena.

 

Milova firma bila u blokadi na više od 12 miliona evra

 

 

Početkom januara “Global Montenegra” bio je blokiran na 12.456.821,8 evra. Zvanični podaci na sajtu CBCG pokazuju da se radi o blokadi po rešenju javnog izvršitelja Aleksandra Boškovića koje je doneto 9. septembra 2016. i rešenju javnog izvršitelja Aleksandre Tomković Vukoslavčević po rešenju koje je doneto 8. novembra te godine.

Prema podacima iz Centralnog registra privrednih subjekata (CRPS), reč je o rešenjima kojima je određeno izvršenje upisom, plenidbom, procenom i prodajom udela Vuka Rajkovića koji su i dalje upisani.

Iz “Global Montenegra” su se, nakon što je objavljena milionska blokada, oglasili navodeći da državi Crnoj Gori ne duguje jedan jedini cent na ime bilo kog poreza ili bilo kog doprinosa.

- Kao pravno lice, firma Global Montenegro duguje drugom pravnom licu iznos ugovorenog kredita i prispelih kamata - obrazložili su iz Đukanovićeve firme.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

ĐUKANOVIĆ SE 'IZJADAO' BORELJU U NJUJORKU!
Planeta

ĐUKANOVIĆ SE 'IZJADAO' BORELJU U NJUJORKU!

Predsednik Milo Ðukanović, koji u Njujorku učestvuje u radu Generalne skupštine UN, saopštio je da je tu priliku iskoristio da šefa evropske diplomatije Žozepa Borelja upozna i sa problemima sa kojima se Crna Gora danas suočava imajući u vidu da, kako je naveo, "u regionu osećamo snažne refleksije određenih globalnih političkih poremećaja"

22.09.2021

12:09

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju
Društvo

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

26.04.2024

21:04

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17