• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Tanjug

17.10.2021

14:01

Potrebno je da vratimo BiH na "fabrička podešavanja"

Zoran Sinko

Balkan

Potrebno je da vratimo BiH na "fabrička podešavanja"

Podeli vest

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik istakao je da je uvek govorio da ne bi žrtvovao mir za Republiku Srpsku i naglasio da su sve aktivnosti koje preduzima Republika Srpska političkog i pravnog karaktera kako bi joj se vratile "brutalno otete nadležnosti", i da se izvan toga neće ići

- Ništa od onoga na šta nemamo pravo ne tražimo. Sve što pripada BiH po Ustavu biće njeno i mi ćemo to poštovati. Sve što po Ustavu nije u nadležnosti BiH moraće biti vraćeno Republici Srpskoj - istakao je Dodik u intervjuu za Srnu.

Na pitanje da prokomentariše izjavu predsednika SDS-a Mirka Šarovića da su i oni za vraćanje nadležnosti Republici Srpskoj, ali kroz parlament BiH, Dodik je rekao da ne može da se načudi tim rečima, prenosi portal RTRS.

- Zar on misli da je moglo tako da mi to već ne bi uradili? Bošnjaci ne žele da pregovaraju niti razgovaraju ni o jednoj nadležnosti koja im je data nakon što su je oteli od Republike Srpske - istakao je Dodik.

Foto: Tanjug/Rade Prelić


Naveo je da je Repubilka Srpska bila spremna da legalizuje Sud i Tužilaštvo BiH, ali da im se jasno propišu nadležnosti koje ne bi zadirale u entitetske, ali da ni to nije moglo.

- Mislim da je za sve u BiH najbolje da se vratimo kako se zna reći na fabrička podešavanja - naglasio je Dodik.

 

Da je u Dejtonu rečeno da je ovo danas novo ustrojstvo, rat ne bi bio završen

 


Dodao je da mora da podseti sve da je rat 1995. godine završen tako što je Republika Srpska odustala od nezavisnosti, ali i tako što joj je Ustav, odnosno Aneks 4 dao dovoljno jaku autonomiju da se kaže "u redu, potpisujemo".

Prema oceni Dodika, od 1995. do 2021. godine prisutna je stalna, kako je rekao, "brutalna otimačina nadležnosti, koja nikada ne bi bila provedena u redovnoj proceduri".

Foto: Printscreen You Tube


Prema rečima Dodika, da su Srbima 1995. rekli da je ovo novo ustrojstvo BiH i ponudili ovo što imaju danas, rat ne bi bio završen, niti bi potpisali taj sporazum.

- Sve pod izgovorom funkcionalnosti mi smo gubili jednu po jednu nadležnost. I šta imamo danas? Je li BiH funkcionalnija? Zašto nije kada ste nam uporno govorili ako ovo bude na zajedničkom nivou brže ćete se kretati ka EU. Jesmo li se brže kretali? Nismo - rekao je Dodik.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Hag

pre 2 godine

To znači vraćanje na Ustav R BiH prilikom proglašenja nezavosnosti R BIH. Konačno pokazao pravo lice....USA čovjek!

Marko

pre 2 godine

Da, rat ne bi bio završen. Samo, da se Dodik podsjeti, taj rat je RS gubila kad ste potpisivali Dejton. Tad ste govorili da vam je Dejton kao kapitulacija, a sad se kao pozivaš na njega. Ispada da sad nikakvi dogovoei ne važe, ajmo ispočetka? Kojeg početka? Rata ili Dejtona? Ili novi rat i novi Dejton? Vidjet ćemo. Ja sam svoje izratovao, izvolte djeco. Učite se.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Dok dva slovenska naroda ratuju, Amerika zgrće novac! Istina je prva žrtva ovih sukoba! (VIDEO)
Live TV

Dok dva slovenska naroda ratuju, Amerika zgrće novac! Istina je prva žrtva ovih sukoba! (VIDEO)

Vladimir Putin ne želi da započne rat sa NATO - om! Moskva ne traži konfrontaciju sa američkim satelitima u istočnoj Evropi, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin. Više zapadnih zvaničnika pokušalo je da prikupi podršku za dodatnu pomoć Ukrajini tvrdeći da Moskva neće stati ako Kijev bude poražen na bojnom polju. Putin se osvrnuo na ove tvrdnje tokom posete vazduhoplovnoj bazi Toržok u Tverskoj oblasti i rekao da su besmislica! Na ovu temu u "Info jutru" govorili su Vladan Dinić, novinar i Nenad Vuković, predsednik Udurženja lobista Srbije.

29.03.2024

13:07

Da je Putin hteo da ubije Zelenskog, do sad bi ga ubio! Pretnje po život lidera Ukrajine su bez osnova! (VIDEO)
Live TV

Da je Putin hteo da ubije Zelenskog, do sad bi ga ubio! Pretnje po život lidera Ukrajine su bez osnova! (VIDEO)

Ruski predsednik Vladimir Putin, nakon masakra u Moskvi, namerava da likvidira ukrajinskog lidera Volodimira Zelenskog, kao i šefove Službe bezbednosti Ukrajine (SBU) i vojnoobaveštajne službe (GUR) Vasilija Maljuka i Kirila Budanova, piše ruska "Pravda". Da li predsednik države može da bude legitimna meta? Na ovo pitanje u "Info jutru" odgovorili su Ljubinka Milinčić, glavna urednica Sputnjika i Željko Šain, dopisnik Politike iz Severne Makedonije.

29.03.2024

12:31

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

Iznajmljivali luksuzne automobile, pa ih prodavali: Pohapšena banda
Neverovatno

Iznajmljivali luksuzne automobile, pa ih prodavali: Pohapšena banda

U Posebnom odeljenju za suzbijanje korupcije Višeg tužilaštva u Beogradu saslušani su Slaven B. (34) i Marko M. (26) zbog sumnje da su u toku 2023. godine, kao odgovorna lica u firmi “Sirb kar” doo iz Aranđelovca po prethodno uspostavljenom poslovnom odnosu sa firmom “Dimnikar” i po ovlašćenju direktora “Dimnikara” iznajmljivali vozila od firme “Primero rent-a-kar” pa ih kasnije neovlašćeno prodavali za gotovinu, bez računa i bilo kakvog evidentiranja u poslovnim knjigama preduzeća.

29.03.2024

13:33

Pedofil osuđen na 12 godina, pa pobegao: Obljubio bokserku (13)
U bekstvu

Pedofil osuđen na 12 godina, pa pobegao: Obljubio bokserku (13)

Milenko Tomić (62) iz Bijeljine, bivši predsednik Bokserskog saveza Republike Srpske i generalni sekretar Bokserskog saveza BiH, optužen da je obljubio trinaestogodišnju devojčicu kojoj je bio trener, osuđen je na 12 godina zatvora, međutim, sumnja da je pobegao iz BiH.

29.03.2024

12:27

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija