• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

13.12.2021

15:03

Sve vreme blefiraju i pokušavaju nešto da izmuvaju u vezi sa imovinom! RS ĆE POVUĆI 130 MILIONA EVRA KOJE DAJE ZA BIH!

Tanjug/AP

Balkan

Sve vreme blefiraju i pokušavaju nešto da izmuvaju u vezi sa imovinom! RS ĆE POVUĆI 130 MILIONA EVRA KOJE DAJE ZA BIH!

Podeli vest

Srpski član Predsedništva BiH i lider SNSD-a Milorad Dodik najavio je danas da će Republika Srpska doneti zakon i propisati da je imovina u Srpskoj njeno vlasništvo

Dodik je za Radio Republike Srpske, rekao da će biti doneseno i rešenje da sudije i tužioce bira Narodna skupština Republike Srpske i da, kako kaže, ne želi nikakvu BiH, sem dejtonske.

Dodik je naglasio i da će sav novac koji Republika Srpska daje za zajedničke organe BiH, oko 130 miliona evra, povući u Republiku Srpsku.

Pitanje imovine prvo je na redu, jer Ustavni sud, kaže Dodik, nema pravo da utvrđuje vlasništvo, jer je to rešeno Dejtonskim sporazumom.

- Sve vreme blefiraju i pokušavaju nešto da izmuvaju u vezi sa imovinom. Kada su izgubili živce, upregli su Ustavni sud da odluči da šume i poljoprivredno zemljište nisu vlasništvo Srpske. A svi su svesni da je to imovina entiteta - rekao je Dodik.

Naveo je da će Srpska doneti zakone koji će potvrditi da je Republika Srpska vlasnik imovine na svojoj teritoriji.

- Mogu da najavljuju apelacije Ustavnom sudu, ali idemo ka tome da jednog dana regulišemo to pitanje i rešimo da odluke tog suda neće biti prihvaćene u Srpskoj. Šta drugo da radimo kada znamo da neće prestati da nas kinje sudom koji je obična prevara i koji više ne želimo u ovom formatu - kazao je Dodik.

Poštovanje Dejtona, kaže, ostaje prioritet, dodajući da postoje stvari na nivou BiH, koje ipak neće dirati.

- Sada bi bilo iluzorno ući u sferu pasoša, ali smo i to evidentirali kao problematično. Imovinu ćemo rešiti brzo. Kao i Visoki sudski i tužilački savet BiH. Takav savet biće uskoro uspostavljen u Srpskoj. Postojeći sa nivoa BiH biće proglašen kao nevažeći za sudstvo u Srpskoj - naveo je Dodik.

Kada je reč o vojsci i Obaveštajno bezbednosnoj agenciji i Agenciji za istrage i zaštitu Dodik je rekao:

- U pogledu SIPE i OBA nema ništa osetljivo, te da će se spremiti zakoni i normativne pripreme, odabrati trenutak koji mora da bude koordinisan sa finansijama, a što se tiče vojske Srpska će pokušati da razume trenutak, jer postoje mnogi koji govore da je to problematično. Neka ostane paradna organizacija sa tri do četiri hiljade pripadnika. Nikada nije kasno da se toga rešimo.

Primedbe

Kada je reč o primedbama da Srpska nije u budžetu predviđela novac za plate zaposlenih iz Srpske u zajedničkim organima, Dodik je naglasio da Srpskoj za preuzimanje oko sedam hiljada zaposlenih, treba oko 130 miliona evra.

- Toliko i dajemo za zajednički budžet. Kada uredimo stvari, prvo ćemo taj novac povući u Srpsku. Zar neko misli da ćemo mi izvući nadležnosti, a novac koji Srpska daje za zajedničke organe ostaviti u Sarajevu  - upitao je Dodik.

Na konstataciju da će otpor za planove Banjaluke biti veliki, Dodik je rekao da su on i predsednica Srpske Željka Cvijanović obilazili važne svetske adrese i da je u znatnoj meri, kako kaže, smanjen pritisak, prenela je RTRS.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
janko

pre 2 godine

Pa naravno Dodiku da hoce da ti otrgnu iz sastava R.Srpske imovine kad si prevarant svog naroda,pa kad ti mozes da lazes i kes sklanjas na rezidet racune ili city racune po Becu i okruzenju hoce i dusmani.Nisi bre svestan koliko si buranija,SRBIJO prosle godine iseceno je 25 miliona kubika sume u R.Srpskoj po 200 eura koliko je to love..gde je lova DODIK..plus iseceno tvojim drugarima 12 miliona kubika sume.PA KOLIKO TEBI TREBA KESA.kao Mili Djukanovicu il...Kukas lazes Vucuca,trazis lovu a upitaj svoje savetnike ili svog sina ili svog sina...gde lova. Dodik samo trpa lovu u dzep sebi ili sinu ili Slobodanu Stankovic Integral doo iz Banja Luke ili MG MIND DOO ili Borko Stankovic ili Vojin Mitrovic ili Sloboprom Brcko i...Nije otvorio pilanu za tri radnika u R.Srpskoj za 15 godina a imamo sume kao vode,zato je Integral unistio GP KRAJINU iz Banja Luke koja preko 40 godina radi sa vise nego najboljim referencama..jok kum mora da radi zgradu vlade u R.S. od 269 miliona maraka. Omladina odlazi iz R.S....NEMAMO DECE NEMAMO UNUCADI,,NEMAMO NISTA..NEMAMO NI PUTEVE NI BOLNICE,NEMAMO NISTA...SRBIJO PROVERI RACUNE PORODICE DODIK U SRBIJI..RECIMO NOVI SAD..FIRME I vrednosne papire firmi ili koliko firmi je vlasnik akcija..nemogu da verujem da mozete da hvalite coveka koji je unazadio narod u RS za 40 godina!!!!!!!!!!

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Bude se sile iz senke i slobodan svet! Zašto Iran ćuti o smrti predsednika Raisija?
Live TV

Bude se sile iz senke i slobodan svet! Zašto Iran ćuti o smrti predsednika Raisija?

Još dva dana ima do bruke i sramote u Savetu Evrope. Još veća parodija je što će Nemci sve to da otvore. I dalje se čekaju informacije o padu helikoptera u kom je bio predsednik Irana. Na ove teme u "Info večeri" govorili su novinarka Olivera Miletović, narodni poslanik SNS Uglješa Mrdić i dr Dragan Petrović, Institut za međunarodnu politiku i privredu.

21.05.2024

22:22

Dve tragedije za nedelju dana! Da li neko namerno ubija svetske lidere? (VIDEO)
Live TV

Dve tragedije za nedelju dana! Da li neko namerno ubija svetske lidere? (VIDEO)

Još uvek nema zvaničnih informacija o tome šta se dogodilo sa iranskim predsednikom. Premijer Slovačke na svu sreću je živ, ali ono što se dogodilo je ili namerna opstrukcija ili neverovatan propust njegovog ličnog obezbeđenja. Na sve aktuelne teme u svetu u emisiji "Info dan" govorili su dr Stanislav Sretenović, istoričar i Bojan Dimitrijević, ekonomista.

21.05.2024

16:56

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Ocene Crvena zvezda: Ivanić i Spajić potvrdili fantastičnu sezonu
Crvena zvezda

Ocene Crvena zvezda: Ivanić i Spajić potvrdili fantastičnu sezonu

Fudbaleri Crvene zvezde osvojili su Kup Srbije, pobedivši u finalu Vojvodinu 2:1 (1:0). Igra crveno-belih bila je ubedljivija nego što rezultat pokazuje, a posebno su se izdvojili Uroš Spajić i Mirko Ivanić. Uz malo sreće, igrač utakmice mogao je da bude Šerif Ndijaje, ali su mu poništena dva gola.

21.05.2024

23:00

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija