• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

29.06.2015

22:28

ATINA UZ CIPRASA! Na ulicama protesti protiv predloga kreditora! (FOTO)

Vesti

ATINA UZ CIPRASA! Na ulicama protesti protiv predloga kreditora! (FOTO)

Podeli vest

Najmanje 20.000 ljudi izašlo je danas na ulice Atine i Soluna da bi pokazalo protivljenje poslednjoj ponudi o paketu pomoći i optužilo međunarodne kreditore da ucenjuju Grčku

- Naši životi ne pripadaju kreditorima! - pisalo je na transparentima koje su nosili demonstranti, većinom podržavajući premijera Aleksisa Ciprasa.

printscreen

Demonstranti su poručili i da će poslušati Ciprasov poziv da na referendumu u nedelju glasaju protiv poslednjeg dogovora s kreditorima, uprkos riziku da bi to izvelo zemlju iz evrozone, prenele su agencije.

printscreen

Cipras, koji je pozvao Grke da glasaju protiv predloga kreditora, ranije je poručio da to ne mora obavezno da znači napuštanje evra.

Ekonomisti, kao i evropski partneri Grčke, međutim, kažu da premijer potcenjuje tu opasnost.

printscreen

Rojters navodi i da bi većinski "da" na referendumu izazvalo pritisak na Ciprasa da podnese ostavku, otvorilo vrata novim izborima i mogućem povratku pregovorima s kreditorima.


Cipras: Ova vlada neće sprovoditi beskrajne mere štednje
 

Premijer Grčke Aleksis Cipras pozvao je danas Grke da na referendumu 5. jula glasaju protiv dogovora o međunarodnoj pomoći, odbacivši upozorenja da bi većinski "ne" izvelo Atinu iz evrozone.

- Mislim da njihov plan nije da istisnu Grčku iz evrozone, već da stanu na put nadanjima da u Evropi mogu da postoje različite politike - rekao je Cipras grčkoj državnoj televiziji.

Cipras je dodao da "što odlučnije bude glasanje protiv dogovora reforme-za-pomoć, Grčka će biti snažnija u bilo kojim pregovorima koji bi mogli da uslede".

Premijer je rekao i da će njegova vlada poštovati odluku Grka da se nastavi s dugoročnim merama štednje, ali da "ona neće biti ta koja će ih sprovoditi".

Cipras je naglasio da će rezulat referenduma biti poštovan i sproveden, ma kakav bio, ali je dodao:

- Ako grčki narod želi da beskonačno nastavi s planovima štednje, zbog kojih nećemo moći da uzdignemo glavu, mi ćemo to pošstovati, ali nećemo biti oni koji će ih sprovoditi.

Cipras je rekao da je i dalje spreman da nastavi da razgovara s avropskim liderima da spase pregovore i da će, ako oni u ponedeljak ponude dogovor, Grčka će u utorak platiti svoj dug.

- Moj telefon je dostupan po ceo dan. Ko god da pozove, ja se uvek javljam - poručio je Cipras.
 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće
Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće

Danka Ilić (2) nestala je 26. marta u Banjskom polju kod Bora, u dvorištu porodične kuće svoje majke Ivane Ilić, dok se igrala sa starijim bratom. Prema rečima majke, sin je zatražio vodu, pa je ona otišla do automobila, ali kada se vratila Danka više nije bila tamo. Nažalost, potraga za devojčicom za kojom je tragala cela Srbija, ali i Evropa, završena je na tragičan način.

25.04.2024

20:46

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija