• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

17.08.2015

11:00

BORBA PROTIV TERORIZMA Egipat kažnjava novinare koji neistinito izveštavaju

Vesti

BORBA PROTIV TERORIZMA Egipat kažnjava novinare koji neistinito izveštavaju

Podeli vest

Predsednik Egipta Abdul Fatah el Sisi ratifikovao je danas nove zakone za borbu protiv terorizma koji predviđaju osnivanje specijalnih sudova i kažnjavanje novinara za neistinito izveštavanje o napadima pobunjenika

Zakon omogućava vlastima da kazne novinare sa 25.000 dolara ako se izveštaji o pobunjeničkim napadima ne slažu sa zvaničnim podacima. Nacrt zakona je predviđao zatvorsku kaznu, ali je taj član promenjen posle međunarodnih kritika

Novi set zakona pruža veću zaštitu od pravnih posledica vojnicima i policajcima koji koriste silu protiv islamističkih pobunjenika.

Zakon, takođe predviđa smrtnu kaznu za osnivanje ili vođenje terorističke grupe, prenosi BBC. Suđenja osumnjičenim pobunjenicima vodiće se po ubrzanom postupku na specijalnim sudovima, a svako ko bude osuđen za pridruživanje pobunjeničkoj grupi biće osuđen na 10 godina zatvora.

Za finansiranje terorističkih grupa predviđena je doživotna zatvorska kazna, što u Egiptu znači 25 godina. Na pet do sedam godina zatvora biće osuđeni oni koji podstiču nasilje ili kreiraju vebsajtove za širenje poruka terorista.

Zakon, takođe, omogućava vlastima da kazne novinare sa 25.000 dolara ako se njihovi izveštaji o pobunjeničkim napadima ne slažu sa zvaničnim podacima. Nacrt zakona je predviđao zatvorsku kaznu, ali je taj član promenjen posle međunarodnih kritika.

Organizacije za ljudska prava tvrde da će zakoni slučiti Sisiju za obračunavanje sa neistomišljenicima i da će dodatno ograničiti slobodu izražavanja.

Pobunjenički napadi u Egiptu su se intenzivirali pošto je Sisi, tada šef vojske, zbacio s vlasti islamističkog predsednika Muhameda Mursija, posle masovnih protesta 2013. Najaktvinija pobunjenička grupa, poznata kao Sinajska provincija, obećala je da će se udružiti sa Islamskom državom.

Sisi je u februaru doneo prvi set antiteroističkih zakona kojima su vlastima data široka ovlašćenja da zabrane rad grupa na osnovu raznih optužbi, od narušavanja nacionalnog jedinstva do remećenja javnog reda.

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće
Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće

Danka Ilić (2) nestala je 26. marta u Banjskom polju kod Bora, u dvorištu porodične kuće svoje majke Ivane Ilić, dok se igrala sa starijim bratom. Prema rečima majke, sin je zatražio vodu, pa je ona otišla do automobila, ali kada se vratila Danka više nije bila tamo. Nažalost, potraga za devojčicom za kojom je tragala cela Srbija, ali i Evropa, završena je na tragičan način.

25.04.2024

20:46

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija