• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: tanjug.rs/ informer.rs

06.02.2018

18:37

MOGERINI: Hajde da uvedemo Zapadni Balkan u EU

Vesti

MOGERINI: Hajde da uvedemo Zapadni Balkan u EU

Podeli vest

Šefica EU diplomatije Federika Mogerini predstavila je danas u Evropskom parlamentu Strategiu proširenja EU poručivši da su narodi i lideri država Zapadnog Balkana napravili jasan izbor i da se svi kreću u istom pravcu - EU integracija

- Mi vam danas kažemo da je i naš izbor isti - rekla je Mogerinijeva, ocenivški da ceo Zapadni Balkan ima EU perspektivu. 

Precizirala je da namerno kaže EU, a ne evropsku perspektivu, jer je taj region već deo Evrope. 

- Mi delimo isto kulturno nasleđe, interese, izazove, a delićemo i zajdničku budčnost unutar naše EU - naglasila je Mogerini. 

Ona je navela da je u novoj strategiji proširenja predstavljen jasan put za svih šet partnera za Zapadnog Balkna ka konačnom ulasku u EU. 

- Ovom strategijom mi nismo postavili niti cilj niti zadnji rok, već realistični vremensku odrednicu 2025. godinu kao perspektivu, a proces je zasnovan na postigntom uspehu pregovora i reformi. To je realistična perspektiva za zemlje koje trenutno pregovaraju, ali i za one koje će početi pregovore uskoro - kaže Mogerini. 

Šefica EU diplomatije je podvuka da je proces pristupanja zasnovan na rezultatima rada zemalja regiona, ali i da ima jasnu političku podršku EU. 

Mogerini je ocenila da su odnosi i saradnja EU i regiona danas bolji nego ikada i to u oblastima ekonomije, trgovine, bezbednosti, spoljne i bezbednone politike. 

- To znači da smo mi već zajedno. To smo shvatili i pre nekoliko godina kada smo zajedno radili na rešavanju migracione krize. Tada smo bili na istoj strani problema i rešenja - kazala je Federika Mogerini. 

Ona je ocenila da je ”realnost to da je Zapadni Balkan evropski” i da region želi da ”jasno investira u buduće članstvo u EU”. 

- Lideri iz regiona su već pokazali predanost i političku hrabrost da naprave neophodne reforme kako bi svoje zemlje približi na putu EU integracija - izjavila je šefica EU diplomatije. 

Tanjug

Naglasila je da nova startegija daje ”zajedničku, nedvosmislenu i konkretnu pespektivu” za EU integraciju svakog od šest partnera sa Zapadnog Balkana, na osnovu njihovih rezulatata, specifičnosti i različitih stanja. 

- Ali pravac je jedna i isti je za sve. Region će ili uspeti zajedno ili podbaciti zajedno. Ne postoji mogućnost za podeljenu perspektivu iako svakoga procenjuejmo po njegovim zaslugama - objasnila je visoka prdstavnica EU. 

Mogerinijeva je naglasila da je ključ procesa proširenja potreba za reformama, ”ne zarad EU već zarad boljitka građana Zapadnog Balkana” kako bi oni mogli da uživaju iste stdndarde, prava i zaštitu kao i građani EU. Ona je ocenila da je poslednjih godina u regionu bilo kriza, perioda bržeg ili sporijeg napretka, ali da je apsoultno jasno da su se svih šest partnera uvek kretali napred ka EU intetegracijma. 

- To sad treba održati, pokazati rezulate i proći ovaj put zajedno - poručila je Federika Mogerini. Ona je najavila mesece teškog rada u 2018. godini koja po njenim rečima može biti godina kada posao pristupanja postao nepovratan i opipljiv za sve. 

- Naša poruka jeste hajde da to uradimo. Hajde da uvedemo Zapadni Balkan u EU. Ne u dalekoj budućnosti, već u našoj generaciji, na osnovu obimog rada koji smo spremeni da podelimo sa našim partnerima u regionu - zaključila je Federika Mogerini.

MOGERINI: 2018. ključna godina za Balkan




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija