• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

07.03.2019

23:17

AMERIKANCI I SRBIJI PRETE SANKCIJAMA ZBOG VENECUELE. Vašington spreman na sve da bi svrgnuo MADUROVU SOCIJALISTIČKU VLADU!

Vesti

AMERIKANCI I SRBIJI PRETE SANKCIJAMA ZBOG VENECUELE. Vašington spreman na sve da bi svrgnuo MADUROVU SOCIJALISTIČKU VLADU!

Podeli vest

Administracija Donalda Trampa zapretila embargom svim zemljama koje podržavaju lidera latinoameričke zemlje Nikolasa Madura. U pitanju je čak 60 odsto država sveta, među kojima je i naša zemlja

Administracija američkog predsednika Donalda Trampa zapretila je da će uvesti sankcije svim zemljama koje podržavaju legitimnog lidera Venecuele Nikolasa Madura. To znači da bi čak tri petine zemalja u svetu, među kojima je i Srbija, mogle da se suoče s besom Vašingtona što ne uspeva da postavi venecuelanskog opozicionog lidera Huana Gvaida za predsednika te latinoameričke zemlje.

Pokušaj puča

Specijalni izaslanik SAD za Venecuelu Eliot Abrams izjavio je u utorak da međunarodna zajednica mora pametno da izabere stranu u venecuelanskom konfliktu.

Izbor

Međunarodna zajednica mora pametno da izabere stranu u venecuelanskom konfliktu
Eliot Abrams

- Sekundarne sankcije su očigledno jedna od mogućnosti. Vašington ne mora da se ograničava samo na ekonomske sankcije Maduru i njegovom režimu, već bi mogao da ih uvede svima koji ga podržavaju. Sve zavisi od toga kako će se razvijati situacija - rekao je Abrams.

Međutim, velika većina zemalja u svetu odbija da prizna Gvaida za predsednika Venecuele. Od ukupno 193 države članice UN, dosad su samo 54 podlegle pritisku Vašingtona. U pitanju je manje od dve petine zemalja na svetu, tako da bi SAD morale da sakcionišu više od 60 odsto država koje i dalje podržavaju Madura.

Foto: Tanjug/AP

Nove sankcije Venecueli

Savetnik predsednika SAD za nacionalnu bezbednost Džon Bolton izjavio je juče da Vašington razmatra uvođenje novih sankcija Venecueli s ciljem da se izvrši pritisak na vladu predsednika Nikolasa Madura.
- Razmatramo nove sankcije, nove mere da bismo pooštrili pritisak na Madurove finansije, da uskratimo njegovom režimu novac koji mu je potreban za ostanak na vlasti - rekao je Bolton.

Profesor političkih nauka na koledžu Blufild stejt u Virdžiniji u SAD Kolin Kavel kaže da velika većina zemalja odbija da podrži američke imperijalističke ambicije jer su svesni da je u pitanju agresija.

- Trampova administracija internacionalizuje konflikt u Venecueli na vrlo opasan način. Preti drugim zemljama sankcijama ukoliko ne podrže agresivni pokušaj puča i smenu legitimnog režima u Venecueli. Sankcionisanje vlada širom sveta koje podržavaju Madura ne samo da je kršenje međunarodnog prava već predstavlja bahato mešanje SAD u unutrašnje stvari suverene zemlje - smatra Kavel.

Pogrešan pristup

On dodaje da američka administracija pogrešno misli da će venecuelanski narod ustati i svrgnuti režim ako im nanese više bola.

Dačić: Ne odustajemo od naše politike

Foto: informer.rs

Srpski ministar spoljnih poslova Ivica Dačić kaže da eventualne američke sankcije ne bi promenile politiku naše zemlje, koja podržava legitimno izabranu vladu Nikolasa Madura.
- Srbija nema nameru da odustane od svoje neutralne vojne politike i poštovanja međunarodnog prava. Eventualne američke sankcije ništa ne bi promenile. Srbija je obavezna da poštuje samo sankcije UN - naveo je Dačić.

- Tri petine zemalja sveta stale su uz legitimnu, demokratsku vladu Venecuele, a među njima su i najveće države Rusija i Kina. Bez obzira na to što Tramp govori na domaćoj sceni, svet veoma pažljivo prati imperijalističku agresiju na Venecuelu - kaže Kavel.

Ovako stoje stvari u svetu

Foto: Tanjug/AP

193 zemlje su članice UN
54 zemlje samo su priznale Gvaida za predsednika Venecuele
139 zemalja odbija da se povinuje zahtevima SAD

Inače, SAD od 23. januara, kad je Gvaido sam sebe proglasio za predsednika Venecuele, pokušavaju da svrgnu Madura. Međutim, dosad im to nije pošlo za rukom, budući da vojska latinoameričke zemlje podržava legitimno izabranog predsednika. Uprkos ekonomskim i političkim pritiscima, kao i pretnjama invazijom, Tramp nije uspeo da natera ni narod Venecuele da stane na Gvaidovu stranu. Većina građana je uz Madura i ne želi da im američki imperijalisti postavljaju svoju marionetu na čelo države. Problem za Trampa je i to što su Gvaida kao predsednika priznale samo 54 države u svetu. Čak ni EU nije jedinstvena po tom pitanju, te su na primer Francuska i Nemačka odmah stale uz SAD, dok se Italija protivi puču u Venecueli.

Proterali nemačkog ambasadora iz zemlje

Foto: Rojters

Venecuela je nemačkog ambasadora Danijela Krinera proglasila personom non grata zbog otvorene podrške opozicionom lideru Huanu Gvaidu i mešanja u unutrašnje stvari te latinoameričke zemlje.

Krineru, koji je zajedno sa još nekoliko svojih zapadnih kolega pre tri dana dočekao Gvaida na aerodromu kod Karakasa i tako sprečio njegovo hapšenje, dato je 48 sati da napusti zemlju.

- Venecuela smatra neprihvatljivim to što strani diplomata igra političku ulogu u tuđoj zemlji i očigledno podržava zavereničku misiju ekstremista opozicije. Ambasadorove akcije su u suprotnosti sa normama diplomatskih odnosa i smatramo ih neprijateljskim.

Događaji u Venecueli su isključivo u nadležnosti njenog naroda i vlasti - saopštilo je ministarstvo spoljnih poslova u Karakasu.

Kako se dodaje, Venecuela je spremna da sarađuje sa vladama Evrope sve dok one ne podstrekuju na puč i nasilje.




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
vojin

pre 5 godina

VEDZBALI SMO TO - REPETITIO EST MATER STUDIORUM

Kosta1984

pre 5 godina

A da mi ostatak sveta uzvratimo istom merom velikom bratu?

deda Raša

pre 5 godina

Pa oni prete celom svetu, sto bi i Srbija bila izuzeta. Nama ce pretnje tek stizati zbog KiM. Jos ce reci da smo mi oreli deo albanije.

tomas9d

pre 5 godina

Vašington je spreman da svrgne svakoga ko ne zaigra pre nego oni zasviraju,

RINGISPIL

pre 5 godina

Tim govnima treba otvoreno reci neke stvari. Bili mi fini i kulturni postovali medjunarodno pravo ili ne ta govna ce terati po svome. KAD JE TAKO neka su oni sila , a mislim da vise nisu sila broj jedan treba im uzvatiti najgrubljim optuzbama da su svetski dileri droge oruzja i belog roblja i da oni sprovodr drzavni teror i kriminal po celom svetu.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija