• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: I.D.

28.04.2019

10:50

KATASTROFALNI SUKOBI U AFRIČKOJ ZEMLJI ZAROBILI NAŠE DRŽAVLJANE! Srbi u Libiji Vaskrs slave u paklu rata!

Vesti

KATASTROFALNI SUKOBI U AFRIČKOJ ZEMLJI ZAROBILI NAŠE DRŽAVLJANE! Srbi u Libiji Vaskrs slave u paklu rata!

Podeli vest

Jadranka Mitić, koja predaje engleski u Tripoliju, kaže da ona i oko 200 Srba koji se nalaze u afričkoj zemlji ni na praznik ne smeju da izađu na ulicu. U predgrađima se vode borbe, a na ulicama patroliraju naoružane milicije i islamski ekstremisti

Srbi u Libiji, njih oko 200, ove godine Vaskrs slave u paklu rata. Većina njih nalazi se u Tripoliju, u čijim se predgrađima vode žestoke borbe između dve suprotstavljene frakcije, te kažu da jedva izlaze iz kuća i da strahuju za svoje živote.

Foto: Rojters

Nemaju gde da odu

Otkad je 4. aprila feldmaršal Kalifa Haftar, šef vlade na istoku zemlje koju Zapad ne priznaje, pokrenuo ofanzivu na Tripoli kako bi svrgao međunarodno priznatu vlast, Srbi žive u strahu. Kažu da se borbe vode u predgrađima glavnog grada Libije i da je samo pitanje vremena kad će se preneti u centar.

Horor

Ovde je strašno. Vode se krvave borbe, a sporadično nas i bombarduju
Jadranka Mitić

Među zarobljenima u Tripoliju je i Jasmina Đuzel (37) iz Beograda, koja je posle pada prethodnog režima i ubistva Muamera el Gadafija 2011. otišla u Libiju da predaje engleski.

- Ovde je strašno. Vode se krvave borbe, a sporadično nas i bombarduju. Ima toliko milicija da se ne zna ko je za koga, a svi su do zuba naoružani - priča Jasmina.

Foto: Informer DN

Ona kaže da o prazniku i farbanju jaja sada i ne misli jer strahuje za život. Neće otići ni u koptsku crkvu, u kojoj su se Srbi okupljali na Vasrks i ostale velike praznike, jer je situacija napeta.

- Na ulici je jako opasno. Svi muškarci imaju brade, a žene su zabrađene. Ne zna se ko su od njih ekstremni islamisti. Čak i oni koji nisu puštaju brade da liče na ekstremiste, kako ih ne bi maltretirali, a žene su pokrivene da ne bi imale problema. Na ulici i ja nosim maramu. Moram, bez obzira na to što sam strankinja - kaže Jasmina.

Prema njenim rečima, vode i struje trenutno ima, ali se svi plaše da će i toga nestati.

Foto: Rojters

Sestra u beogradu očajna

Foto: Informer DN

Jasminina sestra Karolina Stanković, koja živi u Beogradu, očajna je zbog celokupne situacije. Ona kaže da sa sestrom ne može čak ni da komunicira kad hoće.
- Interneta nema uvek, a telefonske linije su često u prekidu. Porodica odavde nikako ne može da joj pomogne, a plašimo se da joj se nešto ne dogodi. Nemamo načina da je izvučemo odande - kaže Karolina.

- Sada se plašim da izlazim iz kuće. Idem negde samo ako moram. Nisam više ni u kontaktu sa drugim Srbima jer žive dalje od mene. U Libiji ima dosta medicinskih sestara iz Srbije, s kojima sam bila bliska, ali u ovoj situaciji više ni njih ne viđam. I one su uplašene - navodi Jasmina.

Kako naglašava, više nema načina da se iz Libije vrati kući, zbog čega je jako uplašena.


Ističe da joj je najveća želja da se vrati kući u Beograd, gde joj živi sin, koji ima 18 godina.- Ovde smo zarobljeni. Samo jedan aerodrom radi, i to ne stalno. Krenuti drumom u drugu zemlju previše je rizično jer su na putevima punktovi naoružanih milicija. Oni ubijaju i organizuju diverzije. Naročito je opasno biti žena. Naoružani muškarci siluju i ubijaju žene, a za to nikome ne odgovaraju. Ovde vlada potpuno bezvlašće - objašnjava Jasmina.


Ostala bez pasoša- Želim da pobegnem odavde, ali nemam načina niti novca da se vratim. U ovoj situaciji deca ne idu u školu, tako da više ne predajem engleski. Samo povremeno držim privatne časove i od toga jedva preživljavam - kaže Srpkinja.

Dodatni problem je i to što je Jasmina ostala bez pasoša.

- Pasoš mi je ukraden. To sam prijavila našoj ambasadi i dobila potvrdu da mi je dokument ukraden, ali duplikat nisam izvadila. Sada se naša ambasada iz bezbednosnih razloga preselila u Tunis i više ne znam šta da radim - očajna je Jasmina.

Kako sama priznaje, možda je napravila grešku što je otišla u Libiju, ali kaže da je krenula trbuhom za kruhom. Budući da je školu završila u Libiji jer joj je majka nekada tamo radila, Jasmina navodi da je otišla iz ljubavi prema toj afričkoj zemlji i da nije očekivala da će se sve odigrati ovako.

- Nemam izbora nego samo da se molim da sve bude u redu i da uspem da se izbavim iz ovog pakla - navodi Jasmina.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Penzioner

pre 4 godine

Ne valja vam u Srbiji ???? Potrcali ste za parama u Libiju ??!!!

kiki

pre 4 godine

Niko je nije terao da ode tamo da uzima pare i pored svih upozorenja drzave da je regija opasna otisli su. Sad opet treba da im se salje avion za dzabe itd i da se izvlace ma ajde .. nek cute sad tu znali su rizik koij su prihvatili za pare

Gasha

pre 4 godine

Dosta lazi i neistine napisano.Uzgred evo jaja smo ofarbali i danas se tucamo pa izvolte dodji nam na jaja.Zaboravila je da pomene svoje ljubavne afere i koliko je kreveta promenila . Pasos joj je uzeo onaj sa kime je u krevetu sada da ne bi doticna otisla .

Jovam

pre 4 godine

Pa do pre 10 dana su nasi ljudi pricali kako je sve ok e sad ce da posalje drzava avion po njih tra la la

Djoka Brica

pre 4 godine

Neka svako snosi odgovornost. Kako se ova zena smela osuditi da oder da radi tamo.

VLADO

pre 4 godine

ko te tjerao tamo u vukojebinu gdje se ne zna ko pije ako placa.

NN

pre 4 godine

Nisi znala da je u Srbiji zlatno doba nisu ti rekli a ti nisi znala i otisla u pakao Libije.Cim su ovi pobegli u Tunis morala si pobeci odatle jer je tu od kada su ubilli Gadafija bezbednost nula.Neka ti je Bog na pomoci ovi iz Tunisa ti sigurno nece pomoci.

darko

pre 4 godine

Ne znam šta očekujete pošto ste imali i više nego dovoljno vremena da napustite Libiju.Mudrujete pa onda kukate,da nećete avion da Vam se pošalje jer ste se predomislili?

Petar

pre 4 godine

Zasto se na vreme nije izbavila odatle, nego je cekala da i nasa ambasada bude preseljena iz Libije? Ostavila je dete od 18 godina samo? Da li je to normalno? Sama je sve birala i uopste nije razmisljala.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće
Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće

Danka Ilić (2) nestala je 26. marta u Banjskom polju kod Bora, u dvorištu porodične kuće svoje majke Ivane Ilić, dok se igrala sa starijim bratom. Prema rečima majke, sin je zatražio vodu, pa je ona otišla do automobila, ali kada se vratila Danka više nije bila tamo. Nažalost, potraga za devojčicom za kojom je tragala cela Srbija, ali i Evropa, završena je na tragičan način.

25.04.2024

20:46

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija