• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

07.08.2019

23:26

TRAMP KINI PRETI RATOM! Američki predsednik svakoga dana u svakom pogledu sve opasniji

Vesti

TRAMP KINI PRETI RATOM! Američki predsednik svakoga dana u svakom pogledu sve opasniji

Podeli vest

Nakon što se povukao iz Sporazuma o nuklearnim snagama srednjeg dometa sa Rusijom, predsednik SAD najavio da će baš te rakete rasporediti u azijsko-pacifičkom regionu. Peking zapretio žestokim odgovorom

Američki predsednik Donald Tramp preti ratom Kini. On je najavio da će u azijsko-pacifičkom regionu, u blizini kineskih granica, postaviti zabranjene projektile srednjeg dometa, što je Peking nazvao narušavanjem stabilnosti i zapretio žestokim odgovorom.

Prvo potrebni testovi

Nakon što se Tramp u petak i zvanično povukao iz Sporazuma o nuklearnim snagama srednjeg dometa (INF), koji su SAD potpisale sa SSSR još 1987, njegova administracija je najavila da će baš tim raketama opkoliti Kinu. Novi šef Pentagona Mark Esper rekao je da će narednih meseci po Aziji rasporediti rakete dometa od 500 do 5.500 kilometara, koje se lansiraju sa zemlje, a koje su Sporazumom INF bile zabranjene.

- Biće potrebno neko vreme da usavršimo te projektile, koje dosad nismo koristili. Ipak, bolje je da ih postavimo što pre nego kad već bude kasno. Voleli bismo da se to dogodi narednih meseci - naglasio je Esper.

Mrtav Sporazum INF

- 500-5.500 kilometara domet je projektila, koji su bili zabranjeni Sporazumom INF
- u pitanju su konvencionalne i nuklearne rakete koje lansiraju za zemlje
- Sporazum je branio njihovo testiranje, proizvodnju i razmeštanje
- dokument su potpisale dve velike nuklearne sile SSSR i SAD 1987.
- Tramp je u oktobru najavio povlačenje iz Sporazuma INF, a u petak se i zvanično povukao
- optužio je Rusiju da krši Sporazum i istakao da bi u njemu trebalo da učestvuje i Kina

Prema procenama, Pentagonu će biti potrebno mesec dana da testira krstareće rakete, koje se lansiraju sa zemlje, nisko lete i imaju domet oko 1.000 kilometara, tako da bi one bile spremne za razmeštanje za 18 meseci. S druge strane, balističke rakete dometa 3.000 do 4.000 kilometara mogle bi da budu postavljene po Aziji za pet godina.

Esper nije precizirao u kojim zemljama će se naći američki projektili, ali se spekuliše da bi to mogle da budu Južna Koreja, Japan i Australija.

Na te provokativne najave Pentagona administracija kineskog predsednika Sija Đinpinga oštro je reagovala. Portparolka kineskog ministarstva spoljnih poslova Hua Čunjing izjavila je da se SAD već dugo "na odvratan način" mešaju u unutrašnju politiku azijsko-pacifičkih zemalja, povećavajući vojno prisustvo i praveći vojne saveze u regionu.
- Kristalno je jasno ko podriva stabilnost u azijsko-pacifičkom regionu - naglasila je Hua.

Ona je dodala da Amerika već dugo koristi Kinu kao izgovor za nepoštovanje međunarodnih obaveza, poput povlačenja iz Sporazuma INF.
- Uprkos jakom protivljenju međunarodne zajednice, Amerika se povukla iz Sporazuma INF i sad užurbano radi na raspoređivanju raketa srednjeg dometa u Aziji. To zapravo otkriva pravi razlog povlačenja Vašingtona iz Sporazuma - navela je Hua.

Kako je istakla, Kina teži odbrambenoj vojnoj politici, ali bi zbog SAD mogla da pređe u ofanzivu.
- Razvili smo vojnu silu u svrhu samoodbrane. Ne predstavljamo pretnju bilo kojoj zemlji. Sve naše rakete kratkog i srednjeg dometa koje se lansiraju sa zemlje, postavljene su unutar kineske teritorije, što svedoči o odbrambenoj prirodi naše vojne politike. Međutim, ako SAD postave svoje projektile srednjeg dometa u azijsko-pacifičkom regionu, naročito u okolini Kine, naša vojna politika će postati ofanzivna - naglasila je Hua.

Narušena stabilnost

Prema njenim rečima, ako Amerika ne odustane od svojih planova, međunarodna i regionalna stabilnost biće ozbiljno narušena.
- Kina neće samo sedeti i posmatrati kako neko ugrožava njene interese. Štaviše, nećemo dozvoliti nijednoj zemlji da izaziva nevolje pred našim vratima. Preduzećemo sve neophodne mere kako bismo zaštitili nacionalne bezbednosne interese - rekla je Hua.

Ona je upozorila druge države, naročito Južnu Koreju, Japan i Australiju, da budu pametne i da ne dozvole Americi da na njihovim teritorijama razmesti svoje projektile. Kako je naglasila, to nije u bezbednosnom interesu tih zemalja.

(VIDEO) FBI KONAČNO PRIZNAO! HITLER JE UMRO U PARAGVAJU 1973: Amerikanci mu organizovali beg SAMO DA NE BI PAO U RUKE RUSIMA! Tajno ga sahranili u podzemnom bunkeru jednog hotela

SAD: Kina je valutni manipulator


Američko ministarstvo finansija u ponedeljak je označilo Kinu kao valutnog manipulatora, prvi put od 1994. To se dogodilo nakon što je juan pao na najniži nivo u deset godina. Jedan dolar je vredeo malo više od sedam juana, što je pojeftinilo kineske proizvode.
Donald Tramp je za pad kineske valute okrivio vladu u Pekingu.
- Kina je spustila kurs svoje valute na gotovo istorijski minimum. To se zove manipulacija valutom. Čujete li, Federalne rezerve (Fed)? Ovo je veliki prestup koji će vremenom znatno oslabiti Kinu! - napisao je Tramp na Tviteru.
S druge strane, Kina je demantovala optužbe Vašingtona, navodeći da nije koristila niti će koristiti juan kao sredstvo u borbi u trgovinskom ratu sa SAD, koji traje već godinu dana.

 

 

 

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
sudija

pre 4 godine

Ne mozes se izboriti sa S. Korejom a Kini prijetis. Nemaj da nas zasmijavas. Kina je za tebe prejaka.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće
Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće

Danka Ilić (2) nestala je 26. marta u Banjskom polju kod Bora, u dvorištu porodične kuće svoje majke Ivane Ilić, dok se igrala sa starijim bratom. Prema rečima majke, sin je zatražio vodu, pa je ona otišla do automobila, ali kada se vratila Danka više nije bila tamo. Nažalost, potraga za devojčicom za kojom je tragala cela Srbija, ali i Evropa, završena je na tragičan način.

25.04.2024

20:46

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija