• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

04.11.2019

13:17

ALARMANTNO! DŽAKARTA TONE, SMRTONOSNA I ŠETNJA TROTOAROM! Prestonica se seli na OSTRVO ORANGUNTANA, PALMI I DŽUNGLI!

Vesti

ALARMANTNO! DŽAKARTA TONE, SMRTONOSNA I ŠETNJA TROTOAROM! Prestonica se seli na OSTRVO ORANGUNTANA, PALMI I DŽUNGLI!

Podeli vest

Džakarta sa svojih deset miliona stanovnika polako tone, uz saobraćaj koji je već legendaran, vazduha koji je među najgorim u svetu, te upadljivo odsustvo parkova i kulturnih spomenika

Čak je i šetnja trotoarom smrtonosna igra, a predsednik Indonezije Džoko Vidodo prošlog meseca je najavio plan za obnovu prestonice pod nazivom "sve iz početka".



Kako je preneo Njujork tajms, predsednik je predložio da se čitav grad iznova sagradi.

Njegov plan zapravo podrazumeva da se grad na ostrvu Java napusti i premesti na manje naseljeno ostrvo Borneo, koje je poznato po ugroženim vrstama orangutana, gustim džunglama i plantažama palmi.



Predsednik Džoko je naveo da bi nova prestonica bila izgrađena u Istočnom Kalimantanu, provinciji u kojoj vlada već poseduje oko 180.000 hektara zemlje. Vrednost projekta procenjena je na oko 33 milijarde dolara.



On je istakao da je Istočni Kalimantan odabran zbog toga što to područje nema istoriju prirodnih nepogoda, za razliku od ostrva Java, Bali i Lombok koja redovno pogađaju cunamiji, zemljotresi i vulkanske erupcije.

Dodao je da se to područje nalazi u blizini geografskog centra zemlje i već poseduje neophodnu infrastrukturu. Izgradnja novog glavnog grada podrazumeva i izgradnju nove predsedničke palate, ministarstava i stambenog prostora za zaposlene u državnim organima. Izgradnja bi mogla da počne 2021, a cilj je da se usele u novi grad do 2024. godine.

Džoko, koji je pre nego što je postao predsednik Indonezije 2014. bio gradonačelnik Džakarte, ove godine je ponovo odneo pobedu u predsedničkoj trci delom zahvaljujući izgradnji velikih infrastrukturnih projekata.

Džakarta je osnovana u 4. veku kada je bila prestonica kraljeva. Sa holandskom kolonizacijom u 17. veku postala je važan lučki grad. Danas sa susednim Bekasijem, Tangerangom i Bogorom čini megagrad sa više od 30 miliona ljudi.

Delovi Džakarte tonu više od pet centimetara godišnje, što je čini i jednim od najranjivijih gradova kada je u pitanju porast nivoa mora.

Bez agresivnih planova za zaštitu obale, u narednim decenijama će najverovatnije biti izgubljeni delovi grada. U nekim delovima grada vožnja automobilom dozvoljena je svaki drugi dan.

DŽAKARTI ISTEKAO ROK, VIŠE NEĆE BITI PRESTONICA! Indonezija dobija novi glavni grad, a to "zadovoljstvo" državu će koštati 33 MILIJARDE EVRA!


Još nije razjašnjeno da li će indonežanska vlada uložiti sredstva za zaštitu grada dok se pravi nova prestonica, ali predsednik je naveo da neće ostaviti Džakartu "na cedilu".




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće
Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće

Danka Ilić (2) nestala je 26. marta u Banjskom polju kod Bora, u dvorištu porodične kuće svoje majke Ivane Ilić, dok se igrala sa starijim bratom. Prema rečima majke, sin je zatražio vodu, pa je ona otišla do automobila, ali kada se vratila Danka više nije bila tamo. Nažalost, potraga za devojčicom za kojom je tragala cela Srbija, ali i Evropa, završena je na tragičan način.

25.04.2024

20:46

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija