• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: srbija danas

28.11.2019

17:15

TRAMP POLJULJAO NATO! Nema više razbacivanja novca!

Vesti

TRAMP POLJULJAO NATO! Nema više razbacivanja novca!

Podeli vest

Ranije je američki list Si-en-en saopštio da je administracija Donalda Trampa odlučila da smanji uplate u budžet NATO sa sadašnjih 22 odsto na 16 odsto od ukupne svote. Saglasno novoj formuli raspodele rashoda Alijanse, zemlje Evrope i Kanada moraće da kompenzuju gubitke

- To je tačno, mi smo se složili sa novom formulom za raspodelu tih troškova. SAD će plaćati manje, Nemačka više, odnosno sada će SAD i Nemačka plaćati isti iznos – skoro po 16 odsto od ukupnog budžeta NATO-a. Ostalo će biti raspoređeno između drugih saveznika - objasnio je Stoltenberg.

Prema pisanju lista, ušteđena sredstva će biti usmerena na finansiranje programa u sferi bezbednosti u Evropi, konkretno, Ukrajini i Gruziji.

Ostale članice bloka će uspeti da nadoknade deficit, uvereni su analitičari Si-En-Ena, jer samo doprinosi Nemačke već pokrivaju 14,8 odsto budžeta NATO-a. Istovremeno, odluka Vašingtona je simboličan korak, jer ukupan iznos finansiranja Alijanse iznosi 2,5 milijardi dolara, a to ne uključuje sve vojne troškove zemalja-članica NATO-a.

Budžet NATO-a je neophodan i za pokrivanje troškova sedišta Alijanse i zajedničkog finansiranja programa u sferi odbrane.

Države-članice bloka su prošle nedelje odlučile da promene sistem raspodele troškova, tvrde izvori Si-En-Ena.

RUSIJA OTKRILA OPASNU TRAMPOVU TAJNU! NJEGOV SAVETNIK HTEO DA BACI ATOMSKU NA AVGANISTAN, sada radi na kontroli naoružanja!

Na taj način će američki doprinos budžetu Alijanse biti umanjen, dok će, sa druge strane, evropske zemlje i Kanada morati da povećaju ulaganje. Važno je istaći da je Tramp više puta zahtevao od svojih saveznika iz Alijanse da povećaju troškove za odbranu do 2 odsto BDP-a.

Predsednik SAD je više puta kritikovao određene zemlje bloka zbog toga što nisu odgovorile na njegove zahteve. Na primer, Tramp nije zadovoljan stavom Nemačke, koja je pristala da poveća troškove, ali tek do 2031. godine.

U ovom momentu samo šest zemalja izdvaja dva odsto BDP-a u vojni budžet Alijanse - Grčka, Poljska, Velika Britanija i tri baltičke zemlje - Letonija, Litvanija i Estonija.

U Kanadi su troškovi za odbranu 2018. godine smanjeni na 11 odsto, dok Nemačka i Francuska odbijaju da izađu u susret Trampu, ali, sa druge strane, imaju moćnu vojsku, zaključuje američki list.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće
Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće

Danka Ilić (2) nestala je 26. marta u Banjskom polju kod Bora, u dvorištu porodične kuće svoje majke Ivane Ilić, dok se igrala sa starijim bratom. Prema rečima majke, sin je zatražio vodu, pa je ona otišla do automobila, ali kada se vratila Danka više nije bila tamo. Nažalost, potraga za devojčicom za kojom je tragala cela Srbija, ali i Evropa, završena je na tragičan način.

25.04.2024

20:46

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija