• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug/Informer.rs

13.12.2019

15:11

BORIS DŽONSON DVA PUTA BIO U SRBIJI, a evo šta je govorio o NATO bombardovanju 1999!

Vesti

BORIS DŽONSON DVA PUTA BIO U SRBIJI, a evo šta je govorio o NATO bombardovanju 1999!

Podeli vest

Ubedljivi pobednik izbora u Velikoj Britaniji Boris Džonson dva puta je bio u Beogradu - prvi put 1999. godine, kada je kritikovao NATO bombardovanje SRJ, potom pre tri godine, radi promocije svoje knjige o Čerčilu, na kojoj mu je govorio i predsednik Srbije Aleksandar Vučić

List "Ajriš tajms" podsetio je na Džonsonove tekstove u kojima je dokumentovao civilne žrtve NATO, uključujući smrt trogodišnje Milice Rakić koju je 17. aprila 1999. u Batajnici ubio geler bombe, dok je sedela na noši.

List je preneo i deo teksta koji je Džonson tada napisao.

"Naravno, nije bilo namerno. Ali može se reći da je bilo namerno da je NATO ispalio bombe sa oko 4,500 metara, svestan da će civili biti ubijeni. Razlog zašto tako visoko lete je taj da se ovaj rat zasniva na moralnoj računici koja kaže da životi jugoslovenskih, ili albanskih civila vrede mnogo manje od života savezničkih vojnika i avijatičara", naveo je tada kritičkim tonom Džonson.

VUČIĆ ČESTITAO DŽONSONU POBEDU: Samo snažnim liderima, sa čvrstom voljom da ne posustanu, birači su odani i u teškim trenucima

Kasnije je Džonson često Srbiju koristio kao argument protiv odluke britanske vlade da podrži invaziju na Irak u martu 2003.

Kada je došao u Beograd, u novembru 2016, zbog promocije knjige "Faktor Čerčil - kako je jedan čovek stvorio istoriju", susreo se sa Aleksandrom Vučićem, tada premijerom, i primetio da je "fasinantno koliko se Srbija promenila".

Promocija ove knjige zasmetala je laburistima, koji su čak tražili pokretanje istrage protiv Džonsona, u to vreme bio ministar spoljnih poslova.
 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju
Društvo

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

26.04.2024

21:04

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17