• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

25.12.2019

21:57

ŠEF KREMLJA SUMIRAO POSTIGUNUĆA U 2019! Putin: Rusija jedina ima hipersonično oružje

Vesti

ŠEF KREMLJA SUMIRAO POSTIGUNUĆA U 2019! Putin: Rusija jedina ima hipersonično oružje

Podeli vest

Imamo jedinstvenu situaciju u svetu. Samo Rusija ima hipersonično nuklearno oružje. Zahvaljujući tome ruska vojska je najjača na svetu i spremna je da garantuje bezbednost zemlje, rekao je ruski lider

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je juče da njegova zemlja jedina ima strateško hipersonično oružje, koje rusku vojsku čini najjačom na svetu. On je na sastanku sa predstavnicima ministarstva odbrane rekao da su oružane snage Rusije unapređene i da su spremne da garantuju bezbednost zemlje.

Nove tehnologije i roboti

Sumirajući vojna postignuća u 2019, Putin je istakao da napredno oružje sada čini 82 odsto ukupnog naoružanja nuklearne trijade, odnosno kopnenih, vazduhoplovnih i mornaričkih snaga.

- Imamo jedinstvenu situaciju u svetu. Samo Rusija ima napredno hipersonično nuklearno oružje - naglasio je Putin.

On je dodao da je poslednje veliko dostignuće to što će strateški hipersonični raketni sistem "avangarda" do kraja godine ući u upotrebu.

- To je oružje budućnosti koje je sposobno da zaobiđe svaki postojeći sistem protvvazdušne odbrane - naveo je šef Kremlja.

Foto: AP/Photo

Prema njegovim rečima, ruska vojska je ove godine prošla kroz velike sistemske i kvalitativne promene.

Pun kapacitet

Oružane snage su u punom vojnom kapacitetu i spremne su da ispune svoje dužnosti
Vladimir Putin

- Dogodila su se važna unapređenja operativnosti, komunikacija, izviđačkih sistema, uređaja za elektronsko ratovanje, kao i u domenu procesuiranja podataka i njihovog skladištenja. Ispunili smo ciljeve koje smo sebi zadali. Upotreba naprednih tehnologija, integrisanje novih rešenja i algoritama pomogli su da unapredimo komandu i kontrolne sisteme oružanih snaga - rekao je Putin.

Kako je primetio, roboti i dronovi znatno su uvećali moć ruskih jedinica.

- Robotizovani sistemi i dronovi uvedeni su u upotrebu i korišćeni su u procesu borbenih treninga. To je povećalo moć vojnih jedinica nekoliko puta. Sve jedinice dobile su oružje i vojno oruđe zasnovano na novim tehnologijama i veštačkoj inteligenciji. Vojne snage su koristile to oružje tokom treninga i uvežbale njihovo korišćenje - izjavio je ruski predsednik.

"Avangarda" ove nedelje u upotrebi

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu rekao je da prve baterije strateškog hipersoničnog raketnog sistema "avangarda" ove nedelje ulaze u upotrebu.
- Neki raketni sistemi zamenjeni su interkontinentalnim raketama "topolj". Završili smo i raspodelu laserskih sistema "peresvet". Oni su operativni od 1. decembra. Završili smo i testove oružja na usavršenoj nuklearnoj podmornici "Knez Vladimir" - rekao je Šojgu.

Vojska ne igra šah

Putin je istakao da sve to pomaže ruskoj vojsci da bude garant bezbednosti zemlje, što je, prema njegovom mišljenju, naročito važno u ovom trenutku globalne nestabilnosti.

- Generalna analiza stanja oružanih snaga govori da su one u punom vojnom kapacitetu. Svi rodovi vojske spremni su da ispune svoje dužnosti i garantuju mir i bezbednost Rusije. To je najbitnije, u pogledu trenutne međunarodne situacije i postojećih rizika - naglasio je ruski lider.

On je rekao da ruska vojna oprema mora biti bolja od neprijateljske.

Foto: AP/Photo

- Ako želimo da budemo u stanju da pobedimo, ruska vojna oprema mora biti bolja od ostalih. U pitanju nije igra šaha, u kojoj je povlačenje nekad poželjno. To je stvar vojne organizacije, a tu nema povlačenja - zaključio je Putin.

Srušio se SU-57 tokom testiranja

Ruski višenamenski borbeni avion pete generacije SU-57 srušio se juče na Habarovskoj teritoriji, na ruskom Dalekom istoku. Pilot je uspeo da se katapultira i, srećom, nije povređen.
- Lovac se srušio tokom testiranja u tajgi, daleko od Komsomoljska na Amuru. Pilot se katapultirao - rekao je neimenovani gradski zvaničnik.
Isti izvor dodao je da se avion srušio zbog kvara na sistemu za upravljanje.


 

 

 

 

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće
Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće

Danka Ilić (2) nestala je 26. marta u Banjskom polju kod Bora, u dvorištu porodične kuće svoje majke Ivane Ilić, dok se igrala sa starijim bratom. Prema rečima majke, sin je zatražio vodu, pa je ona otišla do automobila, ali kada se vratila Danka više nije bila tamo. Nažalost, potraga za devojčicom za kojom je tragala cela Srbija, ali i Evropa, završena je na tragičan način.

25.04.2024

20:46

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija