• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: b92.net

29.12.2019

11:50

NEMCI SRUŠILI REKORD U IZVOZU ORUŽJA! Naš prvi komšija najveći kupac!

Vesti

NEMCI SRUŠILI REKORD U IZVOZU ORUŽJA! Naš prvi komšija najveći kupac!

Podeli vest

Dosadašnji rekord u izvozu nemačkog oružja iz 2015. je premašen još sredinom decembra, a do tada je izvezeno oružja u vrednosti od 7,95 milijardi evra

To je odgovor na tradicionalni godišnji upit poslanika Zelenih i Levice, koji uvek negoduju zbog toga što se dozvoljava izvoz nemačkog oružja u zemlje za koje bi se teško moglo reći da su primer demokratije.

Tako je recimo u Egipat dogovorena isporuka oružja u vrednosti od 802 miliona evra, a u igri su opet bili i Ujedinjeni Arapski Emirati koji su naručili oružja i vojne opreme u vrednosti od 207 miliona, piše Dojče vele.

Ali iznenađenje je to što je ove godine apsolutni rekorder u uvozu nemačkog oružja: Mađarska.

 

 

Ta zemlja je članica NATO i ona nema velikih problema s dozvolom izvoza, ali svakako da čudi obim kupovine od milijardu i 770 miliona evra koje je vlada u Budimpešti potrošila na kupovinu nemačkog oružja.

- Odbrana Mađarske nije zadatak ni NATO, niti EU. To je naš zadatak. Nema snažne Mađarske bez snažne vojske. Nacija koja nije sposobna da odbrani svoju zemlju, nije ni zaslužila svoju zemlju- izjavio je još u maju mađarski premijer Viktor Orban i najavio da će ova zemlja udvostručiti svoje izdatke za odbranu.

Prošle, 2018. godine, Mađarska je za odbranu izdvajala 1,15 odsto BDP, što znači da će ona ubuduće da izdvaja čak i više od dva odsto, koliki je zahtev za sve zemlje NATO i na čemu naročito insistira američki predsednik Donald Tramp.

Mađari su se zato upustili u kupovinu i u Nemačkoj. Još prošlog decembra Mađarska je potpisala sporazum s koncernom "Kraus-Mafaj Vegman" za isporuku 44 tenkova "Leopard 2 A7+" i 24 oklopne haubice tipa "2000". Osim toga, kupuje i brdske tenkove tipa "Vizent 2" i pontonske mostove tipa "Leguan". Naručena su i teška vojna transportna vozila, kao i druga vojna oprema.

Isporuka je planirana za period između 2021. i 2025. godine, a sve je deo programa reforme mađarskih oružanih snaga i napuštanje sovjetske opreme koju je ta zemlja decenijama koristila kao članica Varšavskog sporazuma.

Kako objašnjava stručnjak za pitanje naoružanja Otfrid Nasauer iz berlinskog Informativnog centra za transatlantsku bezbednost, Mađarska nije jedina zemlja kojoj Nemci uspešno prodaju svoje oružje. Ono odlazi i u Litvaniju, Bugarsku i Rumuniju.

(VIDEO) TAČKA NA SVE RASPRAVE - ONI SU NAJJAČA VOJNA SILA NA BALKANU, a sad su spremili čak 1,5 milijarda evra za modernizaciju 84 borbena aviona!

Sve to će svakako imati posledice u regionu, ali je još veći problem to što se povećava osećaj pretnje u zemljama koji nisu daleko od Rusije, zaključio je Nasauer.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju
Društvo

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

26.04.2024

21:04

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17