• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

06.01.2020

08:24

IRAN UCENIO TRAMPOVU GLAVU NA 80 MILIONA DOLARA I PRETI BRUTALNOM OSVETOM! "Na metke se ne odgovara cvećem"!

Vesti

IRAN UCENIO TRAMPOVU GLAVU NA 80 MILIONA DOLARA I PRETI BRUTALNOM OSVETOM! "Na metke se ne odgovara cvećem"!

Podeli vest

Ubistvo generala Kasima Sulejmanija dovelo je odnose Irana i SAD na veoma tanak led, a Teheran je najavio osvetu za likvidaciju jednog od najznačajnijoh političkih i vojnih figura te zemlje

Teheran je sada navodno i stavio 80 miliona dolara vrednu nagradu za "glavu američkog predsednika Donalda Trampa" i zapretio je da će napasti Belu kuću kao odgovor na Trampovo upozorenje da će bilo kakav napad na američke interese u regionu dovesti do odmazde.

Prema tvrdnjama novinara NBC njuz, jedan od organizatora sahrane Sulejmanija pozvao je Irance da doniraju po jedan dolar kako bi se za "glavu predsednika Donalda Trampa skupilo 80 miliona dolara".

Sa druge strane, lokalni mediji preneli su saopštenje iranskog predsednika Hasana Rohanija koji je rekao da ta zemlja više neće poštovati ograničenja u količinama i zalihama obogaćenog uranijuma, kao i istraživanja u razvoju svojih nuklearnih aktivnosti.

 

 

Da podsetimo, u petak je iranski političar Abolfazl Abutorabi zapretio da će izvesti napad na američku tetiroriju.

- Možemo da napadnemo samu Belu kuću, možemo da im odgovorimo na američkom tlu. Imamo moć i božja želja je da odgovorimo u odgovarajuće vreme - rekao je on.

On tvrdi da je ubistvo Sulejmanija "deklaracija rata".

- Kada neko pokrene rat da li vi želite cvećem da odgovorite na metke? Upucaće vas u glavu - rekao je on.

Političar je to rekao na otvaranju sednice parlamenta u Teheranu u nedelju, a Sulejmani je ubijen u petak u Bagdadu. Nakon što je Sulejmani ispraćen u masovnoj povorci u Iraku, njegovo telo premešteno je juče u Iran.

Foto: Tanjug/AP

Osvetu za ubistvo Sulejmanija najavio je i komandant Revolucionarne garde general Hosein Salami. On je obećao "stratešku osvetu koja će zasigurno okončati američko prisustvo u regionu".

Ipak, predsednik SAD, kog su iranski lideri označili "teroristom u odelu", zapretio je da će gađati 52 kritične tačke u Iranu ako Teheran napadne bilo kakve američke interese u regionu. On je to najavio nakon što je Teheran objavio da ima 35 potencijalnih meta za napad i podigao "crvenu zastavu osvete" iznad džamije.

- Neka ovo bude upozrenje da, ako Iran napadne bilo koje Amerikance, njihovu imovinu, da smo naciljali 52 iranska mesta (koji predstavljaju 52 američka taoca koje je Iran uzeo pre mnogo godina), neka veoma važna za Iran i iransku kulturu, i te mete i Iran sam će biti pogođeni veoma brzo i veoma snažno. SAD ne žele više pretnji - napisao je Tramp na tviteru u subotu iz svog odmarališta nakon što je dan proveo na golf terenu.

Njegova pretnja aludira na talačku krizu 1979-1981. u kojoj je 52 američkih diplomata i državljana bilo držano kao taoci u Iranu tokom revolucije.

Sve o dramatičnim događajima posle ubistva iranskog generala Kasema Sulejmanija čitajte OVDE.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Realan

pre 4 godine

Nije samo Iranska kultura,vec svetska bastina.Ako kauboji nastave da unistavaju spomenike kulture po svetu,postace nacija sa najstarijim kulturnim nasledjem.

RINGISPIL

pre 4 godine

Ako im persijanci ne sruse kip slobode nista od osvete.

sledeća vest

Izbori 2024

Jovanov: Izmenama zakona se omogućavaju izbori u Beogradu i na lokalu 2. juna!
Izbori 2024

Jovanov: Izmenama zakona se omogućavaju izbori u Beogradu i na lokalu 2. juna!

Šef poslaničke grupe "Aleksandar Vučić - Srbija ne sme da stane" Milenko Jovanov obrazložio je danas predlog izmena Zakona o lokalnim izborima koje su, kako je rekao, podržale poslaničke grupe većine, ali i deo opozicije, i kojima se omogućuje da se beogradski i lokalni izbori, koji nisu održani u decembru, održe istog dana - 2. juna.

22.04.2024

11:58

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Osmanlije učile srpski! Ovo su srbizmi koji se i dan danas koriste u turskom jeziku
Srbija

Osmanlije učile srpski! Ovo su srbizmi koji se i dan danas koriste u turskom jeziku

Kada se povede razgovor o srpskom jeziku često se govori o turcizmima, odnosno rečima koje su iz turskog ušle u naš jezik i tu se "odomaćile" tokom viševekovne otomanske prisutnosti u Srbiji. Međutim, malo se zna da su i naša kultura i jezik imali značajan uticaj na turski. Jedan od pokazatelja istorijskog značaja srpskog jezika jeste, između ostalih, i njegov status u Osmanskom carstvu.

22.04.2024

07:20