• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: jutarnji.hr

21.01.2020

14:31

KAKO IZGLEDA PROCES OPOZIVA AMERIČKOG PREDSEDNIKA! Evo kako će izgledati Trampova borba za ostanak u predsedničkoj fotelji!

Vesti

KAKO IZGLEDA PROCES OPOZIVA AMERIČKOG PREDSEDNIKA! Evo kako će izgledati Trampova borba za ostanak u predsedničkoj fotelji!

Podeli vest

Proces opoziva u SAD kreirali su osnivači države kako bi visoko pozicionirani dužnosnici odgovarali za svoje postupke, uključujući i predsjednika.

Osnove za opoziv navedene u američkom ustavu općenite su i uključuju mito, izdaju i takozvana "teška zlodela i prestupe".

Formulacija u ustavu lestvicu za opoziv postavlja visoko, ali zastupnicima daje i dosta prostora za manevar.

Opoziv se u praksi odvija u dva koraka, što je odraz činjenice da američki Kongres ima dva doma. Iako je proces jasno politčki, jer ga vode zastupnici, osmišljen je tako da liči na pravni postupak.

Zastupnički dom i njegovi odbori djeluju kao istražitelji i porota, te odlučuju po kojim će se člancima optužiti američkog čelnika.

U slučaju trenutnog američkog predsednika Donalda Trampa, donji dom ga je prošli mjesec optužio u dva članka.

TRI MILIONA DOLARA ZA UBISTVO TRAMPA! Ucenjena glava predsednika SAD

Proces se sad preselio u Senat koji će mu suditi. Kako bi se predsednik opozvao s dužnosti potrebne su ruke dvije trećine zastupnika gornjeg doma. Suprotno od postojećeg saziva Zastupničkog doma, u Senatu većinu drže republikanci.

Suđenje predsedniku države vodi predsednik Vrhovnog suda, u ovom slučaju Džon Roberts.

Dosad je proces opoziva proveden protiv samo trojice američkih predsjednika. Prvi je bio Endrju Džonson 1868., koji je tankom većinom u Senatu oslobođen optužbi. Zastupnički dom je izglasao opoziv i Billa Clintona, no posle suđenja u Senatu 1999. ostao je na vlasti. 

Ričard Nikson 1974. je dao ostavku nakon skandala Watergate, izbjegnuvši time opoziv. On je jedini američki predsjednik koji je odstupio s dužnosti.

Opozivom je s funkcija uklonjeno osmero dužnosnika, svi su bili savezni suci.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija