• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

30.01.2020

22:06

SZO UVELA VANREDNU SITUACIJU NA GLOBALNOM NIVOU, A EVO ŠTA TO TAČNO ZNAČI!

Vesti

SZO UVELA VANREDNU SITUACIJU NA GLOBALNOM NIVOU, A EVO ŠTA TO TAČNO ZNAČI!

Podeli vest

Svetska zdravstvena organizacija proglasila je danas vanrednu situaciju na globalnom nivou, nakon što se broj slučajeva obolelih od koronavirusa za nedelju dana više nego deset puta povećao

SZO je saopštila da hitna situacija na globalnom nivou predstavlja "vanredni događaj", što znači da predstavlja rizik po druge zemlje i zahteva koordinisan međunarodni odgovor.

Ova odluka takođe nameće zemljama strožije kriterijume u prijavljivanju slučajeva zaraze, prenosi AP.

Generalni direktor SZO Tedros Adanom Gebrejesus saopštio je odluku nakon sastanka sa odborom za vanredne situacije SZO, nezavisnim panelom stručnjaka, usled sve većeg broja dokaza o širenju virusa u 18 zemalja, prenosi Rojters.

- Glavni razlog za ovo proglašenje nije ono što se dešava u Kini nego u drugim zemljama - rekao je Gebrejesus na konferenciji za štampu u Ženevi.

ALARMANTNO! SVETSKA ZDRAVSTVENA ORGANIZACIJA PROGLASILA VANREDNU SITUACIJU NA MEĐUNARODNOM NIVOU! Broj obolelih od koronavirusa povećao se deset puta!

 

 


On je dodao da postoji zabrinutost da će se virus širiti u zemljama sa slabijim zdravstvenim sistemom.

Broj žrtava virusa u Kini porastao je na 170, a SZO je saopštila da je 98 slučajeva zabeleženo u 18 zemalja van Kine, ali da nema žrtava.

On je opisao koronavirusa kao epidemiju bez presedana, koja je naišla na odgovor bez presedana i pohvalio Kinu da je preduzela izuzetne mere da zaustavi širenje virusa, preneo je BBC.

Gebrejesus je naglasio da se ZSO protivi bilo kakvim merama ili ograničenjima putovanja u Kini ili trgovine sa tom zemljom.

 

- Da budem jasan, ovo proglašenje ne predstavlja glasanje o nepoverenju u Kinu. Naša najveća briga je mogućost da se virus proširi u zemlje sa slabijim zdravstvenim sistemom - rekao je Gebrejesus i naglasio da SZO i dalje ima poverenje u sposobnost Kine da kontroliše epidemiju.

Foto: AP/Photo



Broj žrtava virusa u Kini porastao je na 170, a SZO je saopštila da je 98 slučajeva zabeleženo u 18 zemalja van Kine, ali da nema žrtava.

Većina slučajeva registrovana je kod osoba koje su doputovale iz kineskog grada Vuhana, gde je izbila epidemija.

Međutim, zabeleženo je osam slučajeva prenosa virusa sa osobe na osobu, u Nemačkoj, Japanu, Vijetnamu i SAD.

Kina je prvi put obavestila SZO o slučajevima koronavirusa krajem decembra.

Do danas, ta zemlja je prijavila više od 7.800 slučajeva zaraženih, od kojih je 170 žrtava.

Slučajeve koronavirusa prijavilo je još 18 zemalja, u vreme kada se naučnici urtkuju kako bi razumeli kako se virus tačno širi i koliko je opasan.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju
Društvo

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

26.04.2024

21:04

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17