• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer DN

16.02.2020

14:24

IDU OD VRATA DO VRATA I TRAŽE ZARAŽENE! Kineske vlasti ne znaju razmere epidemije virusa!

Vesti

IDU OD VRATA DO VRATA I TRAŽE ZARAŽENE! Kineske vlasti ne znaju razmere epidemije virusa!

Podeli vest

S obzirom na to da zvaničnici grada Vuhana, epicentra zaraze, nisu dobro vodili evidenciju o broju umrlih i obolelih, formirani su timovi koji ulaze u kuće u potrazi za zaraženima. Za dva dana našli oko 2.000 novoobolelih

Kineske vlasti ne znaju tačne razmere epidemije smrtonosnog koronavirusa, budući da lokalni zvaničnici nisu dobro vodili evidenciju o broju zaraženih i umrlih. Zato su u gradu Vuhanu, iz kojeg je zaraza počela da se širi, formirani timovi koji idu od vrata do vrata i traže obolele. Za svega dva dana našli su najmanje 2.000 novozaraženih, koje su odveli u bolnice.

Velika kriza

Predsednik Kine Si Đinping formirao je specijalni tim za borbu protiv epidemije, nakon što je smenio lokalne zvaničnike Vuhana i provincije Hubej, u kojoj se taj grad nalazi. Međutim, taj tim je izvestio da ne može da utvrdi tačne razmere epidemije. Zamenik šefa Sijevog specijalnog tima Čen Jisin rekao je da je potrebno više vremena da se ustanovi pravo stanje stvari, ali je upozorio da je kriza veća nego što se mislilo.

- Epidemija je još nepredvidiva. U pitanju nije njen vrhunac, kao što se mislilo. Razmera širenja zaraze još nije jasna - rekao je Čen na sastanku u Vuhanu.

Deset do 25 puta više obolelih

Britanski virusolog Derek Geterer sa Univerziteta u Lankasteru upozorio je da bi broj pacijenata obolelih od koronavirusa u Kini mogao da bude deset do 25 puta veći nego što je objavljeno.
- Do tog zaključka smo došli na osnovu površnih istraživanja. Niko ne zna tačan broj obolelih, niti kolika je tačno smrtnost - rekao je Geterer.

On je zahtevao od gradskih zvaničnika da naprave više privremenih bolnica preuređenjem državnih objekata, poput sportskih hala, izložbenih prostora i univerziteta.

- Moramo pokrenuti opštu ofanzivu protiv ove smrtonosne bolesti. Treba takođe nagraditi naše ratnike koji su na prvim linijama odbrane u ovom ratu protiv koronavirusa - istakao je Čen.

Njegov tim i veliki broj volontera od četvrtka idu od vrata do vrata i traže zaražene kako bi epidemiju stavili pod kontrolu. U mnogim domovima nađeni su ljudi sa simptomima koronovirusa koji nisu hteli da se jave lekaru. Zbog toga su neki i na silu odvedeni u karantin.

- Zaraza se i dalje širi. Jedini način da imamo kompletnu sliku o onome šta se dešava jeste da pretražimo svaki dom u Vuhanu. Tako ćemo epidemiju staviti pod kontrolu - naglasio je Čen.

Smenjeni zvaničnici

Ove rigorozne mere stupile su na snagu nakon što su kineske vlasti saopštile da metodologija u definisanju obolevanja i načinu izveštavanja o epidemiji nije bila dobra i da su uveli novu.
Zbog toga je predsednik Si Đinping smenio Đijanga Čaolijanga, šefa Komunističke partije u Hubeju, i Maa Guokjanga, lidera Partije u gradu Vuhanu. Prethodno su smenjena dvojica zdravstvenih zvaničnika Hubeja, i to zbog propusta u vezi sa sprečavanjem širenja smrtonosnog virusa.

Umrlo šest, obolelo 1.716 medicinara

Zvanični Peking saopštio je u petak da je od izbijanja epidemije šest medicinskih radnika umrlo od koronavirusa, a da ih je trenutno zaraženo 1.716. Od ukupnog broja obolelih medicinara, 1.102 ih je u Vuhanu, 400 u ostatku provincije Hubej, dok ih je 214 u drugim delovima Kine.

Obolevanje medicinskih radnika prouzrokovala je nestašica maski i ostale zaštitne opreme, koju Kina na sve načine pokušava da nadomesti. Zbog manjka civilnog medicinskog osoblja, Peking je najavio da će poslati vojne lekare da pomognu u borbi protiv zaraze.

 

 

Sve o smrtonosnom koronavirusu čitajte OVDE.

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju
Društvo

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

26.04.2024

21:04

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17