• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

11.03.2020

11:20

ŠEF KREMLJA ĆE JOŠ 16 GODINA BITI NA VLASTI! Putin predsednik Rusije do 2036?!

Vesti

ŠEF KREMLJA ĆE JOŠ 16 GODINA BITI NA VLASTI! Putin predsednik Rusije do 2036?!

Podeli vest

Duma usvojila ustavne izmene, a među njima i to da sa novim ustavom odbrojavanje predsedničkih mandata krene od nule. Na taj način Putin će moći da se po isteku ovog mandata 2024. kandiduje za nova dva šestogodišnja

Vladimir Putin, kojem je prema sadašnjim zakonima ovo poslednji predsednički mandat, mogao bi da bude na čelu Rusije sve do 2036. Duma je juče usvojila ustavne izmene, a među njima i to da sa novim ustavom odbrojavanje predsedničkih mandata krene od nule. Na taj način Putin će dobiti šansu da se po isteku ovog, drugog uzastopnog predsedničkog mandata, 2024. kandiduje za nova dva šestogodišnja.

Najveća ovlašćenja

Obraćajući se juče donjem domu parlamenta, pre nego što su poslanici glasali o ustavnim promenama, Putin je naglasio da je za Rusiju trenutno najbolje da predsednik ima najveća ovlašćenja u državi.

- Iako se novim ustavnim amandmanima predviđa veća moć parlamenta, predsednička funkcija ipak ostaje najjača u zemlji. Velika predsednička ovlašćenja su apsolutno neophodna za Rusiju. Ipak, narod mora da ima garancije da će izbori biti održani pošteno i tome nema alternative - rekao je Putin.

Referendum

O ovome mora da odluči ustavni sud i narod da izglasa na referendumu 22. parila
Vladimir Putin

On je dodao da nije saglasan sa predlogom prve žene u svemiru Valentine Tereškove, koja je poslanica njegove Jedinstvene Rusije, da se u ustavu ukine ograničenje na dva predsednička mandata. Međutim, podržao je njen predlog da, sa novim ustavom, odbrojavanje mandata predsednika počne ispočetka.

- To može da bude opcija, ali pod određenim uslovima. O legalnosti toga morao bi da odluči ustavni sud Rusije. Istovremeno, tako nešto bi morao da podrži narod na referendumu o ustavnim promenama, koji je zakazan za 22. april - naglasio je Putin.
Svi glasali "za"

Nakon njegovog govora poslanici su izglasali sve dosad predložene ustavne amandmane, uključujući i taj da sadašnji predsednik i bivši predsednici mogu da se kandiduju za nova dva mandata. Od ukupno 450 poslanika Dume svi, osim njih 44, koji su bili odsutni, podržalo je ustavne amandmane.
Da li će "resetovanje" svih predsedničkih mandata dosad ući u ustav, sada zavisi od mišljenja ustavnog suda, kao i od građana, koji će o tome glasati na referendumu.

Funkcija predsednika vezana za ličnost

Putin je juče u parlamentu konstatovao da je funkcija predsednika u Rusiji zasad vezuje za ličnost, ali da će doći vreme kad to neće biti tako.
- Doći će i to vreme kad funkcija predsednika neće biti poistovećivana sa nekom ličnošću, kad će ona biti bezlična. Sada nije to vreme - rekao je Putin.

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju
Društvo

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

26.04.2024

21:04

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17