• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Vostok.rs

17.03.2020

10:42

AMERI SU OBEĆALI 20.000 VOJNIKA ZA "BRANIOCA EVROPE", A SAD NE DAJU NI JEDNOG! Frka im zbog koronavirusa - TAKO BI BILO U SLUČAJU RATA?!

Vesti

AMERI SU OBEĆALI 20.000 VOJNIKA ZA "BRANIOCA EVROPE", A SAD NE DAJU NI JEDNOG! Frka im zbog koronavirusa - TAKO BI BILO U SLUČAJU RATA?!

Podeli vest

Pentagon je objavio da će drastično smanjiti "veličinu i obim" svog učešća u mnogo najavljivanoj NATO vežbi "Branilac Evrope 2020" koja će trajati do maja

Oko 20.000 američkih vojnika, za koje se očekivalo da će činiti okosnicu velike vežbe sa oko 37.000 vojnika uključujući snage iz 18 država članica NATO, sada će ostati kod kuće, a oni koji su već došli u Evropu, vratiće se u SAD.

- Od 13. marta, obustavljeno je svako kretanje osoblja i tehnike iz Sjedinjenih Američkih Država u Evropu - potvrdila je komanda američke vojske u Evropi u saopštenju za medije.

- Dok vršimo odgovarajuća prilagođavanja, pripreme i vežbe vezane za vežbu "Branilac Evrope 2020" - vežbe "Dinamički front", "Zajednička procena ratnih dejstava", "Udar sabljarke" i "Brzi odgovor" - neće se sprovoditi. 

Američka evropska komanda je pažljivo izbegla da precizira koliki broj snaga će učestvovati u redukovanoj vežbi, saopštivši da se "mnogi detalji još uvek razrađaju i razgovara se sa našim saveznicima i partnerima". Međutim, izražava se nada da će barem "borbeni tim oklopne brigade koji je već raspoređen u Evropi izvesti gađanja i druge kombinovane vežbe sa saveznicima u okviru redukovane vežbe "Saveznički duh".

AMERIKA OTIMA NEMAČKOJ VAKCINU PROTIV KORONAVIRUSA?! Tramp i Merkelova zaratili oko spasonosnog leka

Umesto toga, Pentagon je naglasio svoju neviđenu posvećenost „savezima i partnerstvima" i pohvalio se sa 6.000 vojnika i 3.000 komada opreme koje je već dopremio u Evropu, priznajući da su „sada predviđene promene vremenskih rokova razmeštanja", zbog nagle potrebe da se sve, kao i ljudstvo pošalje nazad u SAD.

Prema ranijim izveštajima, teretni brod "Patriot", koji doprema američku vojnu opremu u Evropu za vežbe, već je promenio rutu i vraća se u SAD. 

Foto: Reuters

Podaci satelita o njegovom položaju koji su zadnji put objavljeni 13. marta pokazali su da plovi istočno od Azorskog arhipelaga i da još uvek plovi ka Belgiji. Još druga dva broda koja učestvuju u transportu američke vojne opreme i tehnike za vežbe, već su dugo vremena usidrena u holandskoj luci Vlisingen, ali oprema i tehnika još uvek nisu istovareni.

U međuvremenu su i druge zemlje objavile iste namere, pa je tako Nemačka saopštila da će smanjiti svoje učešće za 250 vojnika i odustati od određenih vežbi u aprilu.

KUBA IMA LEK ZA KORONU, ONI SU SPASILI KINEZE! SZO je uzdržan, ali brigade kubanskih lekara su na mestu žarišta

U početku se očekivalo da će vežba "Branilac Evrope" biti najveća NATO vežba za poslednjih 25 godina, a većina aktivnosti vežbe zakazana je za april i maj. Vežba je trebalo da se održi u šest evropskih država - Belgiji, Holandiji, Nemačkoj, Poljskoj, Litvaniji, Letoniji i Estoniji.

Cilj je bio da se uvežba razmeštanje američkih snaga u Evropu, kao i da se odbije potencijalna velika agresija. Američka vojska i najviši zvaničnici u NATO-u saopštili su da manevri nisu usmereni protiv bilo koje određene zemlje. Ipak, Moskva je vežbe kritikovala, te ih je nazvala provokativnim.

KORONAVIRUS MOGAO BI POSTATI SEZONSKI: Ruski naučnik orkrio šta nas čeka u borbi protiv Kovid-19 - VIRUS NEMA VEŠTAČKO POREKLO!

Ministar spoljnih poslova Rusije, Sergej Lavrov ranije je rekao da Rusija ne predviđa bilo kakve probleme na Baltiku koji bi zahtevali vojno rešenje, dodajući da vežba samo pokazuje da je NATO nespreman da ublaži tenzije s Moskvom.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija