• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: tanjug

20.03.2020

12:32

U italijanskom gradu horora otkriveno je NEŠTO ZA ŠTA NIKO NA SVETU U OVOM TRENUTKU NEMA PRAVU REČ

Vesti

U italijanskom gradu horora otkriveno je NEŠTO ZA ŠTA NIKO NA SVETU U OVOM TRENUTKU NEMA PRAVU REČ

Podeli vest

Šokantne slike kolone vojnih kamiona u kojima su iz Bergama i Breše prenesena tela umrlih da budu sahranjena u drugom delu Italije, obišla su svet, a reč je o dva grada koja su su epicentar epidemije u Italiji.

Zaraženih je osam hiljada na ukupno dva miliona stanovnika i odavde je jedna četvrtina ukupno zaraženih u Italiji i 30 odsto žrtava koronavirusa.

Gradonačelnik Breše Emilio Del Bono optužio je “gazde fabrika” zato što se koronavirus najviše raširio u ovom području. On je još 7. marta zatražio je da se uvede totalna blokada, ali su industrijalci insistirali da fabrike nastave da rade.

Jedna od fabrika u Breši proizvodi medicinske maske, koje su deficitarna roba i dragocena u vreme epidemije koronavirusa. Otkriveno je da je pola miliona maski proizvedeno i vojnim avionom otpremljeno u Ameriku.

 

 


Vlasti tvrde da o ovom slučaju nisu bile obaveštene, ali još uvek ceo slučaj nije sasvim rasvetljen, to jest kakva je uloga u svemu italijanske, a kakva američke vlade.

Takođe kontingent medicinskih maski, koje je jedan proizvođač pokušao da izveze u Južnu Afriku je zaustavljen.

“Kad sve bude gotovo, mi ćemo morati učiniti sve što je moguće da vlasnici fabrika plate punu cenu zla koje je uzrokovala njihova prljava savest”, rekao je De Bono.

Radnici koji su radili u zatvorenim fabričkim halama postali su žariste zaraze, a zatim su se vraćali kućama, i prenosili virus svojim ukućanima, komšijama i prijateljima.

Sada se fabrike zatvaraju, ali ne zato što su tako odlučili vlasnici, već su radnici stupili u štrajk ili su masovno otišli na bolovanje ili uzeli odmor.

 

 

Foto: AP/Photo

 



U Blizini Bergama je i aerodrom veoma prometan za “low cost” avio saobraćaj koji je predugo je ostao otvoren kada je epidemija vec bila u jeku, pa je i to doprinelo širenju virusa u ovom delu Italije.

Ovaj deo Italije je ujedno i “najstariji”, to jest ljudi su prosečno stariji nego u ostatku države, a to je grupa koja je u ovoj epidemiji najvise izložena riziku. Među zaraženim i žrtvama 80 odsto su osobe starije od 80 godina, i oni koji su već imali zdravstvene probleme, ali ima i mladih, a među zaraženim je i veliki broj lekara i drugog medicinskog osoblja.

Civilna zaštita Italije je bila najavila za narednu sedmicu podizanje poljske bolnice u Bergamu, da bi se smestili sve kojima je neophodna intenzivna njega , ali se odustalo jer na prvoj liniji nedostaje 100 lekara.

Epidemija je potvrdila ono sto su profesionalci već godinama tvrdili da će Italija zbog obrazovne politike, imati problema sa nedostatkom lekara i ostalog medicinskog osoblja.

Na kraju svakog dana predstavnici civilne zaštite na konfenerciji za medije daju najnovije podatke. Nista se ne krije, podaci su javni, ali svi, od obicnih građana do vlade, ističu vesti, mere i podatke koji mogu da pomognu da se što lakše podnesu ovi teški dani.

Pisati o brojkama je izlisno, jer bukvalno iz sata u sat se menja broj obolelih, zaraženih i umrlih. Za sada broj umrlih u Italiji je premašio ukupan broj žrtava korona virusa u Kini.

Vise od 4.000 bolesnih je ozdravilo. “Italija je napravila čudo spasivši toliko mnogo ljudi” rekao je šef ođeljenja za krizne situacije Svetske zdravstvene organizavije Majk Rajan.

U Milanu, prema rečima direktora čuvene bolnice “Gemelli” širenje korona virusa je usporeno, virus se više ne širi eksponencijalno kao do sada, vec linearno.

Mala promena, ali važna.

Foto: AP/Photo

 



Gradonačelnici gradova južnog dela Italije koji je manje razvijen i u svemu siromašniji od bogatog severa, traže pomoć vojske da bi proveli mere karantina, ali takva odluka još nije donesena.

U međuvremenu, gradonačelnici nekih mesta lično hodaju kroz grad i opominju ljude koje nađu napolju da se moraju vratiti kućama. Italijanska vlada stalno zaseda i donosi mere koje su u skladu sa razvojem situacije.

Već su najavili da će se karantin produžiti najmanje do 3. prila, a ne završiti kao što je bilo najavljeno 23 marta.

Neki već spominju da ce kraj karantina biti tek prvih dana maja.

Najavljeno je dalje pooštravanje mera o zabrani kretanja, ukoliko građani ne budu poštovali zabrane koje su već na snazi. Između ostalog dalje ograničavanje slobode kretanja, i smanjenje rada prodavnica hrane.

Do sada se moglo izaći u park zbog gimnastike i bilo je dozvoljeno trčanje na otvorenom, ali stižu upozorenja da ako se građani ne budu pridržavali striktnih uputstava (kratko, blizu kuće, i sami, a ne u grupi) sport u prirodi će biti sasvim zabranjen do prestanka epidemije.

Uporedo sa merama koje se odnose na epidemiju, vlada već razmatra i donosi mere koje ce pomoći da se recesija i ekonomska kriza, koja ce - savim izvesno- slediti epidemiju korona virusa, što spremnije dočeka a građanima, svim privrednim granama i proizvodnim sektorima olakša povratak u normalan zivot.

BONUS VIDEO:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

Srpska lista: Snimak je dokaz o organizovanoj kriminalnoj grupi s ciljem otimanja imovine Srbije!
Politika

Srpska lista: Snimak je dokaz o organizovanoj kriminalnoj grupi s ciljem otimanja imovine Srbije!

Srpska lista je danas saopštila da snimak na društvenim mrežama na kojem se čuju izjave Radoice Radomirovića zamenika ministra u vladi Aljbina Kurtija Nenada Rašića i Arbera Vokrija predstavlja "dokaz postojanja i delovanja organizovane kriminalne grupe sa ciljem protivpravnog delovanja i otimanja imovine čiji su vlasnik institucije Republike Srbije", a kako bi sebi odnosno drugim licima pribavili imovinsku korist, odnosno stanove.

26.04.2024

14:21

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17