• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Bog rata

12.04.2020

12:55

U SIRIJI RUSKI SPECIJALCI DELUJU IZ "VINOTREZ-a"! Snajperska puška koja se proslavila na Kavkazu, a evo po čemu je posebna! (FOTO/VIDEO)

Vesti

U SIRIJI RUSKI SPECIJALCI DELUJU IZ "VINOTREZ-a"! Snajperska puška koja se proslavila na Kavkazu, a evo po čemu je posebna! (FOTO/VIDEO)

Podeli vest

VSS "Vintorez" je svoju zastrašujuću reputaciju stekao na Kavkazu. Pušku karakteriše jak metak sa masivnim zrnom kalibra 9x39 mm, koje ima sposobnost da probije homogenu čeličnu ploču debljine 6 mm sa razdaljine od 100 metara. Njen najveći kvalitet je tajnovitost dejstva jer proizvodi nižu buku.

Ruske specijalne jedinice koje učestvuju u vazdušno-kopnenoj operaciji ruske vojske u Siriji, koja za glavni cilj ima likvidaciju internacionalnog terorizma koji je izvršio agresiju na ovu državu, koriste praktično čitav arsenal snajperskih pušaka koje proizvodi ruska vojna industrija. Kakva bi to kampanja bila da svoje sposobnosti na delu ne pokaže i čuveni "Vintorez" koji se posebno proslavio na Kavkazu.

Ova puška je razvijena još za vreme SSSR-a. U prvom planu se ističe njena niska buka prilikom dejstva kao i velika probojnost puščanog metka. Radi se o pušci specijalne namene VSS (vintovka snaйperskaя specialьnaя) "Vintorez".

Za ovu pušku je razvijen nešto sporiji (dozvučni) metak u kalibru 9h39 mm, koji se zato odlikuje većom snagom. Radi se o municiji SP-5 i SP-6. Ovaj poslednji model upotrebljava masivno zrno od volframa koje ima sposobnost da probije homogenu čeličnu ploču debljine 6 mm sa razdaljine od 100 metara.

Bez obzira na to što dozvučni metak ima ograničen efektivni domet (negde do 400 metara), ove snajperske puške su veoma upotrebljive prilikom izvođenja specijalnih izviđačkih misija ili posebno, u noćnim operacijama. Tom prilikom pancirni metak sa čeličnim jezgrom koji je posebno konstruisan za ovo oružje, omogućava probijanje balističke zaštite.

Što se tiče njenih tehničko-taktičkih karakteristika, ova puška ispunjava dva veoma važna uslova:

  • Ima sposobnost da neutrališu metu koja je zaštićena balističkom zaštitom,
  • Prilikom dejstva proizvodi veoma nisku buku

Na bazi osnovne verzije VVS "Vintorez" napravljena je njena modifikacija "Vintorez-M". Ovo oružje se koristi u specijalnim operacijama koje izvode različiti specijalistički timovi: jurišni, protivteroristički, izviđački i diverzantski sastavi. Ona se ne može uporediti sa snajperskim puškama velikog kalibra koje mogu da pogode metu veličine čoveka na daljinama 2,000+ metara, i da pri tome probiju zaklon iza kojeg se nalazi meta. Međutim, u osetljivim operacijam, a gde je važno prikriveno približavanje meti, njena brza i tiha likvidacija, i potom brzo napuštanje položaja i mesta zbivanja, VSS "Vintorez-M" nema premca.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Sneza

pre 4 godine

Jovana okani se zena, nadji pravog muskarca da te usreci, ali prvo moras da poradis na sebi.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće
Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće

Danka Ilić (2) nestala je 26. marta u Banjskom polju kod Bora, u dvorištu porodične kuće svoje majke Ivane Ilić, dok se igrala sa starijim bratom. Prema rečima majke, sin je zatražio vodu, pa je ona otišla do automobila, ali kada se vratila Danka više nije bila tamo. Nažalost, potraga za devojčicom za kojom je tragala cela Srbija, ali i Evropa, završena je na tragičan način.

25.04.2024

20:46

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija