• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Telegraf

14.04.2020

11:37

OVE ZEMLJE SE NAJBOLJE BORE SA KORONOM i imaju jednu ZAJEDNIČKU STVAR! Da li je u ovome tajna njihovog uspeha?!

Vesti

OVE ZEMLJE SE NAJBOLJE BORE SA KORONOM i imaju jednu ZAJEDNIČKU STVAR! Da li je u ovome tajna njihovog uspeha?!

Podeli vest

Borba protiv koronavirusa otkrila je brojne proble i manjkavosti sistema pojedinih država, od slabog vođstva do kolapsa čitavih sistema. Međutim, postoje izuzeci i oni se vide na primeru najmanje sedam zemalja

Nemačka, Finska, Island, Norveška, Danska, Tajvan i Novi Zeland smatraju se danas državama koje polako pobeđuju opasnu epidemiju. Osim toga, tim zemljama je zajednička još jedna stvar - vode ih žene.

Kada pomislimo na zemlju koja se uspešno bori protiv koronavirusa, verovatno nam svima prvo padne na pamet Nemačka. Uz masovno testiranje, dobar zdravstveni sistem i dovoljno medicinske opreme, ova zemlja pod vođstvom kancelarke Angele Merkel, uspela je da broj smrtnih slučajeva svede na što niži nivo.

Pored Nemačke, skandinavske zemlje (izuzev Švedske) dale su takođe pravi primer za borbu protiv virusa Covid-19, a to je uspeo i udaljeni Novi Zeland gde je broj smrtnih slučajeva jednocifren.

STRUČNJAK UPOZORIO: Ovo je još PRVA FAZA epidemije, sada nam tek dolaze oni što su se zarazili pre 20 dana!

Nemačka

Iako je jako pogođena korona virusom, u Nemačkoj je stopa smrtnosti oko 1,6 odsto (mnogo manje od Italije gde je 12 odsto, Španija, Francuska i Velika Britanija su na oko 10%, Kina 4%, SAD 3%).

Foto: Reuters/Pixabay

U Nemačkoj je zaraženo više od 125.000 ljudi, a umrlo je više od 3.100. Ozdravilo je preko 68.000. Celoj "ohrabrujućoj" situaciji doprinelo je nekoliko faktora: rano i masovno testiranje, ali i veliki broj kreveta u jedinicama intenzivne nege.

Ipak, značajnu ulogu je naravno odigrala i kancelarka Angela Merkel. Već na samom početku, Merkelova je upozorila da bi koronavirusom moglo da bude zaraženo 60 do 70 odsto populacije.

Ona je inače završila kvantnu hemiju, pa je to poslužilo i kao šala na društvenim mrežama.

- Ako se pitate zašto je stopa smrtnosti tako niska u Nemačkoj, a visoka u Americi, to je zato što je njihov predsednik bio kvantni hemičar, a vaš voditelj rijalitija - glasi jedan komentar.

Danska

Ovu zemlju vodi premijerka Mete Frederiksen i ovo je prva država u Evropi koja je najavila da će od 15. aprila "olabaviti" određene mere restrikcije.

Foto: Printscreen You Tube

Tako u Danskoj već za nekoliko dana, uprkos upozorenjima SZO, možemo da očekujemo delimično otvaranje vrtića i škola.

U Danskoj je zaraženo više od 6.000 ljudi i umrlo je 285, ali je situacija, kako se čini, pod kontrolom jer broj novih slučajeva ne skače drastično. Od ove brojke već je ozdravilo preko 2.200 osoba.

Finska

Mlada premijerka Finske Sana Marin danas se verovatno smatra jednom od najboljih liderki Evrope, a svoje sposobnosti pokazala je na ovom teškom zadatku.

Foto: AP/Photo

Sana Marin

Sana Marin je postala najmađa liderka u svetu kada je u decembru prošle godine postala premijera, a iskoristila je mlade "lidere" milenijalaca i društvene mreže kao ključne u borbi protiv korona virusa i to jer je svesna da ne prate svi medije, te je zatražila od popularnih influensera da šire glas.

Marin je inače šefica koalicije četiri partije na čijem čelu se nalaze žene.

U Finskoj je zaraženo nešto više od 3.000 ljudi, a umrlo je 59. Ozdravilo je njih 300.

Norveška

Premijerka Norveške Erna Solberg imala je inovativnu ideju da se preko televizije direktno obrati najmađoj populaciji. Ona je na konferenciji odgovarala deci na pitanja pristigla iz cele zemlje, objasnivši usput i zašto je u redu u ovim situacijima biti uplašen.

Foto: AP PHOTO

Erna Solberg

Norveška je nakon Danske takođe najavila delimično povlačenje pojedinih mera.

U ovoj zemlji je zaraženo više od 6.600 ljudi, a umrle su 134 osobe. Ozdravile su 32.

Island

Jedna od prvih zemalja koja je upozoravala na porast broja obolelih od koronavirusa je Island, a mala ostrvska država sa premijerkom Katrin Jakobsdotir na čelu krenula je sa masovnim testiranjem svih njenih građana.

Foto: Printscreen You Tube

Ovo je inače i jedna od ključnih stvari za istraživanje koronavirusa, s obzirom na to da je primer na Islandu prema nekim navodima pokazao da čak polovina pozivinih slučajeva nije imala simptome.

Na Islandu je obolelo oko 1.700 osoba, a umrlo je njih 8. Za to vreme, već je ozdravilo više od 900.

Novi Zeland

Zemlja o kojoj se možda najviše pisalo prethodne nedelje je verovatno Novi Zeland sa premijerkom Džasindom Ardern na čelu.

Foto: Reuters

Ona je zemlju stavila u ranu blokadu, naredila je samoizilaciju za sve koji dolaze na ostrvo i to još kada je bilo svega nekoliko slučajeva u državi, a strancima je zabranila ulaz.

Na Novom Zelandu je zabeleženo oko 1.300 slučajeva, a umrlo je devetoro ljudi. Ozdravilo je već preko 600.

Inače, osim ovih, jedna od država sa najmanjeim brojem obolelih i umrlih je i Estonija sa nešto više od 1.300 zaraženih i 28 umrlih. Na čelu Estonije takođe se nalazi žena - Kersti Kaljulaid.

SVE O KORONAVIRUSU MOŽETE DA PRATITE OVDE 

BONUS VIDEO:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju
Društvo

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

26.04.2024

21:04

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17