• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/bbc.com

15.04.2020

12:23

PRVA JE OTKRILA KORONAVIRUS! U naučnim krugovima nisi shvatili značaj njenog otkrića tvrdilli su da je to SAMO LOŠA SLIKA GRIPA!

Vesti

PRVA JE OTKRILA KORONAVIRUS! U naučnim krugovima nisi shvatili značaj njenog otkrića tvrdilli su da je to SAMO LOŠA SLIKA GRIPA!

Podeli vest

Žena koja je prva otkrila koronavirus bila je ćerka škotskog vozača autobusa, koja je rano napustila školovanje.

Džun Almeida je postala pionir u istraživanju virusa, a njen rad se tokom sadašnje epidemije vratio u fokus.

Covid-19 je novi virus, ali je to koronavirus koji je doktorka Almeida identifikovala 1964. godine u svojoj laboratoriji Sent Tomas u Londonu.

Rođena kao Džun Hart 1930. godine, odrasla je u naselju u blizini Aleksandra parka u Glazgovu.

Napustila je školu sa malo formalnog obrazovanja, ali se zaposlila kao laboratorijski tehničar za histopatologiju u Glazgovu. Kasnije se preselila u London kako bi nastavila karijeru i 1954. se udala za Enrikesa Almeidu, umetnika iz Venecuele, prenosi BBC.

Par i njihova mala ćerka su se preselili onda u Toronto u Kanadi, a prema rečima pisca Džordža Vintera, ona je razvila svoje izvanredne veštine pomoću elektronskog mikroskopa.

Razvila je metodu koja bolje vizualizije viruse koristeći antitela da ih agreguje. Njen talenat prepoznat je u Velikoj Britaniji te je 1964. počela da radi u Sen Tomasu u Londonu, u bolnici u kojoj se ovih dana lečio i britanski premijer Boris Džonson.

Foto: Tanjug/AP

Po povrtku je počela da sarađuje sa doktorom Dejvidom Tajrelom koji je vodio istraživanje u jedinici za obične prehlade. Tajrel je otrkio da postoji dosta virusa povezanih sa prehladom. Ipak, ne i jedan uzorak, koji je postao poznat kao B814, nastao iz nosa učenika u internatu u Sariju 1960.

Uzorci su poslati Almeidi koja je videla čestice koje je opisala kao čestice gripa, ali ne baš potpuno iste. Identifikovala je ono što je postalo poznato kao prvi ljudski koronavirus.

Gospodin Vinter kaže da je dr. Almeida zapravo i ranije videla takve čestice dok je istraživala mišji hepatitis i infektivni bronhitis pilića. Međutim, kaže da je njen rad u časopisu za recenziju odbijen "jer su rekli da su slike koje je proizvela bile samo loše slike čestica virusa gripa".

Novo otkriće soja B814 objavljeno je u Britanskom mediciskom žurnalul 1965. godine, a prve fotografije

Dr Tirrell i dr. Almeida, zajedno sa profesorom Tonijem Vatersonom, čovekom zaduženim za St Tomas, nazvali su ga koronavirusom zbog krune ili halogena koji ga okružuju na virusnoj slici.

Džun Almeia je zavšila karijeru u Velikom institutu, a onda postala instruktorka joge. Vratila se u virologiju osamdesetih godina kada je pomagala na istraživanju virusa HIV.

Umrla je 2007. kada je imala 77 godina.


Sada 13 godina nakon svoje smrti konačno dobija priznanje koje zaslužuje kao pionir čiji je rad ubrzao razumevanje virusa koji se trenutno širi svetom.

SVE O KORONAVIRUSU MOŽETE DA PROČITATE OVDE.

BONUS VIDEO:

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće
Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće

Danka Ilić (2) nestala je 26. marta u Banjskom polju kod Bora, u dvorištu porodične kuće svoje majke Ivane Ilić, dok se igrala sa starijim bratom. Prema rečima majke, sin je zatražio vodu, pa je ona otišla do automobila, ali kada se vratila Danka više nije bila tamo. Nažalost, potraga za devojčicom za kojom je tragala cela Srbija, ali i Evropa, završena je na tragičan način.

25.04.2024

20:46

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija