• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/index.hr

24.04.2020

08:56

ČEKA LI I NAS OVAKVA SUDBINA VUHANA?! Život više nije isti, sve što je pre korone bilo normalno sada budi STRAH...

Vesti

ČEKA LI I NAS OVAKVA SUDBINA VUHANA?! Život više nije isti, sve što je pre korone bilo normalno sada budi STRAH...

Podeli vest

Dve nedelje nakon prvog popuštanja mera izolacije u Vuhanu, izvorištu pandemije koronavirusa, život je još daleko od normalnog. Barikade postavljene oko stambenih zgrada i čak celih ulica nisu još uklonjene

Ljudi nose zaštitne maske i kamo god dođu, meri im se telesna temperatura. Škole su i dalje zatvorene, ali plave barikade koje su postavljene duž ulica i sprečavale ulazak u trgovine sada su otvorene i propuštaju kupce.

Kao i pre, članovi lokalnih odbora civilne zaštite strogo kontrolišužu ulaske u stambene četvrti, pomno prateći kretanja sugrađana. Kada je izolacija pre dve nedelje nešto ublažena, to je protumačeno kao znak da Kina ima epidemiju pod kontrolom.

Sada svet u tom gradu s 11 milona stanovnika može videti kako bi mogao izgledati život nakon pandemije. Ukratko, virus još diktira uslove života. A strah od virusa u gradu jako je izražen jer je odatle počeo da se širi svetom i region je bio najteže pogođen u Kini.

"Još uvek ne idem napolje da jedem, ili u kupovinu", rekla je 25-godišnja studentkinja Zhu. Ona studira u Sjedinjenim Državama, ali je morala da ostane u Vuhanu u koji se vratila povodom kineske Nove godine. "Radije kupujem odeću ili druge potrepštine putem interneta."

Srećom, može da nastavi studije dok je kod kuće. Univerzitet Stony Brook u državi Njujork, na kojem studira poslovnu ekonomiju, prebacio se online. "Nije tako loše ako ne izlazim", kazala je. "A kada izađem, strudim se da izbegavam druge ljude i ne razgovaram s njima izbliza."

Kad izađe iz stana, mere joj temperaturu i mora da pokaže zeleni kod u zdravstvenoj aplikaciji koju je Kina uvela u celoj zemlji. Zeleni status znači da je zdrava i da nije bila u kontaktu sa zaraženima.

"Nosim masku i rukavice", kaže. "Kad se vratim kući, operem ruke i pažljivo dezinfikujem pametni telefon alkoholom."

Strah od drugog talasa u Kini je veliki, ali za sada broj novih slučajeva nije porastao otkako je karantin u Vuhanu i široj pokrajini Hubeij ublažen.

Mere opreza ostaju i dalje na snazi, vlasti intervenišu čim se prijavi novi slučaj i izoluju kontakte kako bi širenje zaraze bilo pod kontrolom. Svi koji se vraćaju na radna mesta moraju prvo da budu testirani na novi koronavirus. U Vuhanu se sprovodi 50.000 testiranja na dan.

Mnogi gradovi u Kini uveli su obvezan lekarski pregled i izolaciju za ljude koji stignu iz drugih krajeva. Glavni grad Peking posebno je strog i još nije dopustio letove iz inostranstva. Najveća opasnost su tzv. uvezeni slučajevi, kineski državljani koji se vraćaju iz Evrope, SAD-a ili Rusije. Za strance granica je još čvršće zatvorena nego obično.

Kriza preti s ruske granice na severoistoku. Mnogi kineski državljani koji su još u Rusiji ne mogu da dobiju mesto na nekom od retkih letova kući pa umesto toga lete u istočni ruski grad Vladivostok odakle imaju još dva sata autobusom do kineske granice.

Međutim, zvaničnici upozoravaju da je 20 odsto tih putnika zaraženo koronavirusom. Privremena bolnica sa 600 kreveta gradi se u kineskom pograničnom gradu Suifenheu.

Više u unutrašnjosti, u Harbinu, 18 zvaničnika kažnjeno je zbog nemara nakon što se utvrdilo da je jedna Kineskinja koja se vratila iz SAD-a zarazila najmanje 50 ljudi. Posetioci i vozila koji dolaze iz drugih krajeva više ne smeju da ulaze u stambene četvrti Harbina, a 14 gradskih četvrti uvelo je policijski čas.

Svih 13 okruga u Vuhanu zvanično su kvalifikovani  kao nisko riskantni i na ulicama se može videti sve više automobila i ljudi.

„U supermarketu je prilično normalno”, rekao je trener Vang Tiančen, dodajući da su pijaca s povrćem i njegova teretana i dalje zatvoreni.

Taj 45-godišnjak preživeo je zarazu koronavirusom, ali njegova tašta nije. Kaže da se ne boji da će se ponovno zaraziti, ali kada se vrati kući, jaknu poprska alkoholom kako bi je dezinfikovao i okači je napolju da se proluftira.

Vang, kao i mnogi drugi u Kini, smatra da postojeće stroge mere borbe protiv virusa uopšte nisu preterane.

"Nije prestrogo, zapravo je primereno. Tako bi trebalo da bude i dalje", rekao je.

I dok neki govore o "novom normalnom" ili čak "novom nenormalnom", on kaže: "U tranziciji smo s nenormalnog na normalno."

BONUS VIDEO:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju
Društvo

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

26.04.2024

21:04

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17