• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

30.04.2020

13:22

EMISIJA IZ 2015. GODINE ZAPALILA ITALIJU, BIVŠI PREDSEDNIK VLADE IZNEO ŠOK TVRDNJE: Kinezi napravili novi supervirus, protein sa slepog miša dodali su na SARS!

Vesti

EMISIJA IZ 2015. GODINE ZAPALILA ITALIJU, BIVŠI PREDSEDNIK VLADE IZNEO ŠOK TVRDNJE: Kinezi napravili novi supervirus, protein sa slepog miša dodali su na SARS!

Podeli vest

Naučna emisija "Leonardo", koja je objavljena u novembru 2015. godine na RAI3, izazvala je lavinu na internetu širom sveta.

U emisiji se tvrdi da su kineski naučnici napravili novi supervirus  izvlačenjem proteina iz slepih miševa stavljenih na jedan njima stari, poznati, virus. 

Ovu priči je u "zavrteo" i Mateo Salvini, trenutni lider opozicione stranke "Liga" u Italiji koji je na svom Tviter profilu izneo tvrdnje o plućnom super koronavirusu, opasnom za ljude, stvorenom u Kini putem eksperimenta koji je uključivao miševe i šišmiše.

"Koronavirus, koji je izuzetno opasan po ljude, su napravili Kinezi pomoću pacova i miševa", piše u njegovom tvitu.

 

 

Mateo Salvini je italijanski političar koji je od 1. juna 2018. do 5. septembra 2019. bio potpredsednik vlade Italije i ministar unutrašnjih poslova. Takođe je bio i savezni sekretar severne lige od decembra 2013.

U emisiji se tvrdi da su efekti virusa siprobani na miševima i da su bili ubitačni! 

"Kineski naučnici napravili su jedan novi super virus, izvlačenjem proteina iz slepih miševa stavljenih na jedan njima stari, poznati, virus", govorio je 2015. voditelj u pomenutoj emisiji koja je sinoć ponovo puštena.

"Naravno to je samo jedan naučni eksperiment, ali ipak je stvorio mnogo polemike. Proteine su izvukli iz slepih miševa i stavili ga na virus SARS-a iz 2003. godine i na taj način probati ga na miševima. Efekti su bili ubitačni, i upravo je stigla i potvrda da bi efekat bio ubitačan i na čoveku. Stvoriti jednu tako veliku pretnju, imati takoreći biološko oružje u svojim rukama, samo da bi se igrali nauke i eksperimenata"

 

 

"Tu je i stari mit o Dedalu i Ikaru, ali slepi miševi itekako mogu da lete, i eto sada su odlučili da sa njima prave eksperimente. U Kini ih ima puno. Dakle, jedna površna stvar, jedan virus iz porodice koronavirusa bi bio još opasniji. Pokazao se smrtonosnim za miševe i definitivno bi bio smrtonosan za čoveka. Stavljan je na virus SARS što može uvek da se uradi, jer uzoraka imaju milion"

Foto: Tanjug

Mateo Salvini

"Evo kako bi napao ljudski organizam: Preko molekula koji bi se stvrorio, dakle, CHIO, jednostavno bi ušao u ljudska pluća i mogao da napada sve ljudske ćelije. Pre svega bi bilo teško za disanje, dakle za respiratorne organe"

"Naravno, potvrda je stigla da ne bi morao da se koristi miš, već bi mogao da se direktno pusti i da napada ljudski organizam. Amerikanci su odmah tražili da se eksperiment obustavi, i oni su eksperiment prekinuli. Rekli su da je to biološko oružje, i da Kinu treba staviti pod kontrolu ako to ne uradi."

Foto: printscreen Facebook/isNews

"Kinezi su rekli da je ovo samo eksperiment, i da bi benefiti bili veliki. Ali, jednog dana bi mogao da se izvuče iz laboratorije i da napadne čoveka, jer svet je takav da je rizik enorman", govorio je voditelj emisije objavljene pre četiri i po godine.

Ipak, Salvinija demantuju naučnici, te italijanska ANSA citira virusologa sa Univerziteta u Floridi.

“Covid-19 je virus koji potiče iz divljih akumulacija. Još uvijek ne znamo koliko je životinjskih vrsta pogodilo prije nego što je stiglo do ljudi”, navodi virologinja Ilaria Capua.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće
Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće

Danka Ilić (2) nestala je 26. marta u Banjskom polju kod Bora, u dvorištu porodične kuće svoje majke Ivane Ilić, dok se igrala sa starijim bratom. Prema rečima majke, sin je zatražio vodu, pa je ona otišla do automobila, ali kada se vratila Danka više nije bila tamo. Nažalost, potraga za devojčicom za kojom je tragala cela Srbija, ali i Evropa, završena je na tragičan način.

25.04.2024

20:46

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija