• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/nationalgeographic

04.05.2020

13:45

OVO SU 5 PRELOMNIH TRENUTAKA U ISTORIJI: Bitke koje su oblikovale današnju Ameriku i Evropu! (VIDEO)

Vesti

OVO SU 5 PRELOMNIH TRENUTAKA U ISTORIJI: Bitke koje su oblikovale današnju Ameriku i Evropu! (VIDEO)

Podeli vest

Da nije došlo do odmeravanja sila na ovim megdanima, demografska slika u Americi i Evropi bi danas bila drastično drugačija.
1. BITKA KOD TURA (10. OKTOBAR 732. GODINE)

Ova borba je manje poznata iako je imala ogromne posledice i uticaj na istoriju Evrope.

Naziva se i Bitka kod Poatjea odigrala se između snaga franačnog majordoma Karla Martela i muslimanske vojske Omejadskog kalifata pod vođstvom emira Abdulaha Rahmana.

Istoričari na ovu bitku gledaju kao na prekretnicu hrišćanstva i islama u Evropi, a franačka pobeda je odigrala veliku ulogu u tome da hrišćanstvo bude primarna religija na ovim prostorima.

2. BITKA KOD JORKTAUNA (19. SEPTEMBAR-19.OKTOBAR 1781. GODINE)

Da američke snage nisu osvojile revolucionarnu bitku kod Jorktauna, Sjedinjene Države verovatno danas ne bi ni postojale. To je bila odlučujuća pobeda udruženih snaga Amerikanaca predvođenih Džordžom Vašingtonom i Francuza predvođenih grofom od Rošamba nad britanskom vojskom kojom je komandovao lord Kornvolis.

Nakon nekoliko meseci opsade Jorktauna, general Lord Konvolis je predao svojih 8.000 ljudi američkim sngama, a Amerika je za nekoliko nedelja u potpunosti proglasila svoju nezavisnost od Britanske imperije.

3.  BITKA KOD SOLFERINA (24. JUN 1859. GODINE)

Bitka se odigrala između Francuske i Pijemonta-Sardinije pod vođstvom Napoleona III i Austrije pod vođstvom Viktora Emanuela II, iz koje su kao pobednici izašli Francuska i Sardinija.

Bitka je rezultirala desetinama hiljada žrtava, a Žan Anri Dinan je lično prisustvovao bitki i bio je užasnut strašnim scenama ubijanja ranjenih vojnika. Osnovao je organizaciju Crveni krst i predložio Ženevsku konvenciju, prema kojoj se moraju poštedeti bolesni i ranjeni vojnici.

4.  BITKA KOD GETISBURGA (1-3. JULA 1863. GODINE)

Trodnevna bitka kod Getisburga predstavlja prekretnicu u Američkom građanskom ratu.

Nakon dvogodišnje borbe koja se odigravala uglavnom na jugu, general Džordž Mid je odlučio da započne rat na severu. Nakon nedelja manevrisanja, Severne snage, predvođene Midom su se sukobile s Južnim silama u brdima Getisburga (Pensilvanija).

Vojske se učestvovale dva dana u borbi pre nego što Li nije odlučio da u potpunosti napadne linije na severu svojim trupama. Rezultat je bio zloglasni pokolj poznat kao Piketov juriš. Iako su obe strane pretrpele ogromne gubitke, Jug se najviše oporavljao.

Rat se nastavio još dve godine, ali neuspeh u Getisburgu je zadržao Južne sile u defanzivi i nastanjene na svojoj teritoriji što je dovelo do njihovog konačnog poraza.

5. BITKA ZA STALJINGRAD (23. AVGUST 1942- 2. FEBRUAR 1943)

Bitka za Staljingrad spada u najvažnije i najkrvavije bitke u Drugom svetskom ratu, koja je zapravo dovela do pada Hitlerovog režima. Sovjetske i nacističke snage su se od avgusta 1942. godine do februara 1943. godine borile u ključnom industrijskom gradu u srcu Rusije: Staljingradu.

Nacisti su tokom šestomesečne bitke pretrpeli velike gubitke, s najmanje 750.000 poginulih i 100.000 zarobljenih samo u ovoj bici. Nikad se nisu potpuno oporavili od ovog neuspeha da zauzmu Staljingrad, što se smatra prekretnicom u Drugom svetskom ratu i čineći ovu bitku jednom od najvažnijih u istoriji. Tri godine kasnije, Hitler je izgubio rat.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće
Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće

Danka Ilić (2) nestala je 26. marta u Banjskom polju kod Bora, u dvorištu porodične kuće svoje majke Ivane Ilić, dok se igrala sa starijim bratom. Prema rečima majke, sin je zatražio vodu, pa je ona otišla do automobila, ali kada se vratila Danka više nije bila tamo. Nažalost, potraga za devojčicom za kojom je tragala cela Srbija, ali i Evropa, završena je na tragičan način.

25.04.2024

20:46

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija