• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

09.05.2020

11:52

KURC TRAŽI SNAŽNIJU EU: Potreban nam je novi sporazum Evropske unije!

Vesti

KURC TRAŽI SNAŽNIJU EU: Potreban nam je novi sporazum Evropske unije!

Podeli vest

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc, povodom Dana Evrope, ocenio je da je pitanje potrebe novog sporazuma EU aktuelnije nego ikada

„EU je najveće dostignuće 20. veka i istovremeno najuspešniji mirovni projekat na našem kontinentu“, podvukao je Kurc u saopštenju.

On je istakao da se u aktuelnoj koronavirus krizi videlo da su zahtevi za novim sporazumom za Evropu aktuelniji nego ikada.

„Da bi naša dostignuća i jedinstveni evropski model življenja sačuvali u budućnosti i dalje ga razvijali, neophodne su danas promene. Mnogi izazovi budućnosti neće više moći biti rešeni pojedinačno od članica EU, već samo uz snažnu EU, što nam pokazuje i aktuelna koronavirus kriza“, poručio je austrijski kancelar.

Prema njegovim rečima, poslednje nedelje su jasno pokazale koliko su važna dostignuća EU, ali istovremeno su jasnije bile i slabosti i prepreke u Uniji.

"EU se mora dalje razviti, a taj proces mora sada krenuti", podvukla je ministarka za evropska pitanja Karoline Edštadler.

Ona je istakla da se ne sme gubiti vreme pri savladavanju velikih izazova kao što su konkurentnost, zaštita spoljnih granica, izgradnja zajedničkog tržišta.

Smatra da treba da bude i više prostora za članice da u regionima prekogranično sarađuju, tamo gde je korisno i svrsishodno.

„Zajedno u velikim izazovima, regionalne probleme lokalno rešavati, mora biti cilj”, naglasila je Edštadler, ukazujući na potrebu za novim sporazumom EU.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija