• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

08.06.2020

23:45

ZAVRŠAVA SE SUĐENJE VEKA! Da li će prvi čovek SVETSKOG GIGANTA otići na dugu robiju?

Vesti

ZAVRŠAVA SE SUĐENJE VEKA! Da li će prvi čovek SVETSKOG GIGANTA otići na dugu robiju?

Podeli vest

Čelnik "Samsung grupe" Li Džae-Jong pojavio se pred sudom čekajući odluku da li će ga prema optužbama koje uključuju prevare u vođenju poslovnih knjiga i manipulacije sa deonicama vratiti u zatvor nakon više od dve godine na slobodi

Tužioci su tražili nalog za hapšenje Li Džae-Jonga nakon što su istraživali kontroverzno spajanje dve Samsungove podružnice 2015. godine koje mu je pomoglo da dođe na čelo cele grupe. Li, koji je preuzeo kontrolu nad kompanijom nakon što je njegov otac imao srčani udar 2014. godine, razvio je ceo konglomerat i "Samsung elektroniks" čiji godišnji prihod iznosi 12 odsto bruto proizvoda cele Južne Koreje.

Pedesetetjednogodišnji Li pojavio se na saslušanju noseći masku u crnom odelu. Na ulasku u sud nije odgovarao na pitanja novinara. Nakon saslušanja u pritvoru će čekati odluku suda.

Tužioci terete Lija za upletenost u ilegalne transakcije i manipulacju deoinicama koje su olakšale spajanje Samsungovih podružnica 2015. godine, a optužen je i za lažno prikazivanje vrednosti kompanije "Samung biolodžiks".

Smatra se da je spajanje dve podružnice bilo ključno u uspostavljanju Lijeve kontrole nad kompanijom.

Kompanija odbacila optužbe

"Samsung" je odbacio optužbe portiv Lija navodeći da je "van zdrave pameti" reći da je Li bio umešan u odluku o spajanju i dodao da je dugotrajna istraga fokusirana na menadžment, koji se sada nalazi u krizi zbog pandemije koronavirusa i trgovinskog spora SAD i Kine oko taksi.

Ako bude uhapšen, to će dodatno naštetiti njegovoj reputaciji, ali i ugledu firme. Postaviće se pitanje opravdanosti odluke da Li bude na čelu kompanije, kažu južnokorejski ekonomski stručnjaci. Li je proveo u zatvoru oko godinu dana 2018. godine zbog optužbe da je podmićivao zvaničnike u vladi skupim poklonima kako bi lakše dobio dozvole za spajanje kompanija.

Vrhovni sud Južne Koreje je poništio odluku nižeg suda i suspendovao kaznu, ali je još je nejasno da li će Li morati da ponovo ide u zatvor.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju
Društvo

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

26.04.2024

21:04

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17