• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Sputnjik

14.07.2020

22:44

DIVERZANTI SAD I IZRAEL NAPALI IRAN?! TAJANSTVENE EKSPLOZIJE u objektima gde Teheran navodno RAZVIJA NUKLEARNO ORUŽJE!

Vesti

DIVERZANTI SAD I IZRAEL NAPALI IRAN?! TAJANSTVENE EKSPLOZIJE u objektima gde Teheran navodno RAZVIJA NUKLEARNO ORUŽJE!

Podeli vest

Iran je zapljusnula serija zagonetnih dešavanja na vojnim i industrijskim objektima: eksplozije i požari se dešavaju na državnim preduzećima od strateške važnosti. Teheran smatra da ovi incidenti nisu međusobno povezani, dok ih mediji pripisuju Izraelu i SAD.

Na severoistoku Irana došlo je do eksplozije na teritoriji fabrike za proizvodnju tečnog prirodnog gasa. Kako javlja televizija „Pres", incident se desio u gradu Fariman. Prema preliminarnim podacima, požar je ugašen, nema informacija o poginulima ili povređenima.

Požar u fabrici za proizvodnju tečnog gasa popunjava spisak zagonetnih incidenata koji su se desili na teritoriji Irana krajem juna.

Antiiranska diverzija

ncidentu u preduzeću je prethodila eksplozija u jednom od stambenih područja Teherana prošlog vikenda. Vlasti su to objasnile eksplozijom plinskih boca u podrumu zgrade.

Po mišljenju komentatora „Njuzvika" Dejvida Brenana, „tajanstvene eksplozije" u Iranu izazivaju određenu sumnju, posebno zbog incidenata na nuklearnom objektu u Natanzu, u blizini vojne baze u Parčinu.

Ukupan broj eksplozija i požara daje mogućnost da se pretpostavi da je u tome učestvovala treća strana koja vodi „nepoštenu igru", uveren je novinar. To što se incidenti događaju u važnim vojnim i industrijskim objektima takođe izaziva sumnju da se radi o „trećem igraču".

Ako se razmatra ova opcija razvoja događaja, ključna tačka mogućeg napada smatra se fabrika za obogaćivanje urana u Natanzu - centralni objekat iranskog nuklearnog programa koji bi uskoro trebalo da pređe na proizvodnju savremenih centrifuga. 

Teheran je zvanično saopštio da je na jednom od objekata koji se gradi došlo do požara, ali se jedan broj zapadnih i lokalnih medija slaže da se u Natanzu ipak desio požar. Kako javlja Rojters, pozivajući se na izvore u Vladi Irana, tokom incidenta je naneta značajna šteta na infrastrukturi objekta, što može usporiti izradu i proizvodnju naprednih centrifuga.

(VIDEO) ŠTA SE DEŠAVA, AMERIČKI F16 PADAJU KAO SNOPLJE! Već peti završio na zemlji u poslednjih mesec i po dana!

Pritom, Teheran tvrdi da je ustanovio uzrok požara, ali da ne želi da ga otkrije. Nekoliko iranskih zvaničnika je saopštilo da je incident rezultat sajber napada treće strane, ali nisu naveli dokaze niti su imenovali krivce.

„Krivci", najverovatnije, mogu biti SAD i Izrael, pošto već imaju slična iskustva, prenosi portal „Gazeta". Pre 10 godina fabrika u Natanzu je napadnuta virusom „Stuksnet" što je dovelo do kvara na skoro 100 centrifuga za obogaćivanje uranijumskog goriva. Prema pisanju „Njujork tajmsa", virus su zajedno napravile američke i izraelska obaveštajna služba.

Istovremeno, ne treba isključiti mogućnost da iza niza incidenata u Iranu mogu stajati i različite terorističke organizacije, kao što je DAEŠ. Iranska vlada ima dovoljno neprijatelja i unutar zemlje, kao što su separatističke grupe kurdskih, beludšskih i arapskih zajednica.

Važno je istaći da je fabrika u Natanzu jedan od najbolje čuvanih objekata u Iranu, što sužava krug potencijalnih krivaca. „Njujork tajms" ukazuje na poseban interes Izraela u tom pitanju. Tel Aviv odavno govori o opasnosti iranskog nuklearnog programa. 

HOĆE LI SE AMERIKA ODREĆI TAČIJA?! NE KOLJE SE VO ZA KILO MESA, NE RUŠI SE TAČI ZBOG... Zmija je deo velike političke igre...

Kako se navodi, izraelska strana je postavila eksploziv na jedan od objekata u fabrici u Natanzu. Izrael nije komentarisao te informacije.

Tragovi vode do...

U to bi mogle biti umešane i SAD, koje su pre dve godine pokrenule opsežnu antiiransku kampanju. Vašington je optužio Iran za proizvodnju nuklearnog oružja, a diverzija u Natanzu mogla bi usporiti napredak Irana u toj sferi, što ide na ruku Vašingtonu.

Iran za sada ne žuri sa optužbama i delimično skriva realne posledice incidenta.

Foto: Fotoilustracija

Sa druge strane, na scenu je stupila nepoznata antivladina grupa pod nazivom „Homlend čitas" (Homeland Cheetahs) koja je, prema pisanju „Bi-Bi-Sija", preuzela na sebe odgovornost za napad.

VELIKA VEST ZA SRBIJU! PUTINOV IZASLANIK SASTAO SE SA LAJČAKOM! Zapad u problemu, Moskva poručila: SAMO OVAKO MOŽE DA SE REŠI PROBLEM KOSOVA...

Predstavnici grupe tvrde da su izveli napad na objekat kako bi sabotirali vladu Teherana, a njihove pristalice uključuju navodno i vojne disidente.

Pojedini zapadni analitičari ne isključuju mogućnost da „Homlend čitas" mogu biti pokriće za strane agente, ali za sada postoji veoma malo podataka o grupi, pa je nemoguće izvući konačan zaključak.

Prema rečima zamenika ministra spoljnih poslova Rusije Sergeja Veršinjina Moskva poziva da se ne donose ishitreni zaključci o uzrocima eksplozije na nuklearnom objektu u Iranu i da je neophodno ozbiljno proučiti situaciju.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Jovanov: Izmenama zakona se omogućavaju izbori u Beogradu i na lokalu 2. juna!
Izbori 2024

Jovanov: Izmenama zakona se omogućavaju izbori u Beogradu i na lokalu 2. juna!

Šef poslaničke grupe "Aleksandar Vučić - Srbija ne sme da stane" Milenko Jovanov obrazložio je danas predlog izmena Zakona o lokalnim izborima koje su, kako je rekao, podržale poslaničke grupe većine, ali i deo opozicije, i kojima se omogućuje da se beogradski i lokalni izbori, koji nisu održani u decembru, održe istog dana - 2. juna.

22.04.2024

11:58

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Osmanlije učile srpski! Ovo su srbizmi koji se i dan danas koriste u turskom jeziku
Srbija

Osmanlije učile srpski! Ovo su srbizmi koji se i dan danas koriste u turskom jeziku

Kada se povede razgovor o srpskom jeziku često se govori o turcizmima, odnosno rečima koje su iz turskog ušle u naš jezik i tu se "odomaćile" tokom viševekovne otomanske prisutnosti u Srbiji. Međutim, malo se zna da su i naša kultura i jezik imali značajan uticaj na turski. Jedan od pokazatelja istorijskog značaja srpskog jezika jeste, između ostalih, i njegov status u Osmanskom carstvu.

22.04.2024

07:20