• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

10.09.2020

11:40

NAUČNICI NAŠLI KRIVCA ZA STRAŠNE SIMPTOME KORONE! Oluja bradikinina pravi haos u ljudskom organizmu!

Vesti

NAUČNICI NAŠLI KRIVCA ZA STRAŠNE SIMPTOME KORONE! Oluja bradikinina pravi haos u ljudskom organizmu!

Podeli vest

Nauka je, čini se, pronašla krivca za najteže simptome kovid-19 bolesti, a reč je o ljudskom petidu bradikininu, koji je možda odgovoran za razne i ponekad smrtonosne simptome koji su viđeni kod pacijenata zaraženih novim korona virusom

 

Lekovi za kontrolu bradikinina već postoje, a trenutno se provode njihova testiranja na pacijentima obolelima od kovid-19 u svrhu potencijalne terapije protiv te bolesti, piše magazin New Scientist.

Bradikinin inače pomaže u regulisanju krvnog pritiska, a kod nekih ljudi, novi korona virus, čini se, gura proizvodnju bradikinina "u petu brzinu".

To može dovesti to svojevrsne "oluje bradikinina" u ljudskom telu, koja pak rezultira nizom simptoma koji su učestali kod bolesti kovid-19.

 

 

Renuka Roš s Univerziteta Eastern Michigan kaže da bi takva oluja u ljudskom telu mogla da objasni zašto je toliko aspekata kovid-19 razdvojeno, kao na primer bolovi u mišićima, blaži oblik bolesti kod žena nego kod muškaraca te sklonost Afroamerikanaca da razviju komplikacije zbog zaraze novim korona virusom.

Tim američkih naučnika je još u julu objavio studiju u kojoj su proučavali ekspresiju gena u uzorcima plućne tečnosti uzete iz devet pacijenata u Kini i uporedili nalaze sa uzorcima grupe ljudi koji nisu imali kovid-19.

 

 

U skladu sa tim, kod kovid-19 pacijenata su pronašli dokaze prekomerna ekspresije gena odgovornih za proizvodnju bradikinina, a kod grupe koja nije bila zaražena sniženu ekspresiju gena koji proizvode enzime koji drže bradikinin pod kontrolom.

Bradikinin širi krvne sudove i čini ih više propusnima, visoka količina bradikinina može dovesti do curenja iz krvnih sudova, pogotovo u područjima tela koja su bogata krvnim sudovima, kao što su pluća.

Isto tako, bradikinin može razgraditi prepreku između krvi i mozga, što sugerirše moguć uzrok zbunjujućih neuroloških simptoma kovid-19 bolesti. Kanadski stručnjak Džo Peninger smatra da hipoteza s bradikininom ima smisla jer novi korona virus napada ACE-2 receptore u ćelijama, a oni su zaduženi i za obuzdavanje nivoa bradikinina.

S obzirom na to da virus umanjuje sposobnost tih receptora, nivo bradikinina u ljudskom telu može izmaknuti kontroli, kaže Peninger, prenela je zagrebačka N1 tv.

BONUS VIDEO:

POBEDILA RAK! Došao je, borili smo se, pobedila sam!

EKSKLUZIVNA ISPOVEST NENADA LALATOVIĆA O PRIVATNOM ŽIVOTU I POLITICI: Iz svake nevolje sam izlazio jači!




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće
Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće

Danka Ilić (2) nestala je 26. marta u Banjskom polju kod Bora, u dvorištu porodične kuće svoje majke Ivane Ilić, dok se igrala sa starijim bratom. Prema rečima majke, sin je zatražio vodu, pa je ona otišla do automobila, ali kada se vratila Danka više nije bila tamo. Nažalost, potraga za devojčicom za kojom je tragala cela Srbija, ali i Evropa, završena je na tragičan način.

25.04.2024

20:46

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija