• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Webtribune

29.09.2020

23:17

NAŠ SVET JE SIMULACIJA I U NJEMU ŽIVIMO, NAUČNICI ŠOKIRALI PLANETU! Matriks nije tek plod fikcije filmadžija, svemir je rezultat veštačkog Velikog praska...

Vesti

NAŠ SVET JE SIMULACIJA I U NJEMU ŽIVIMO, NAUČNICI ŠOKIRALI PLANETU! Matriks nije tek plod fikcije filmadžija, svemir je rezultat veštačkog Velikog praska...

Podeli vest

Zašto naučnici zagovaraju ideju da je naš svet simulacija? U svetu nauke, ali i u masovnoj svesti ljudi, poslednjih 20 godina kruži ideja da objektivna stvarnost ne postoji

Svake godine ova ideja dobija nove pristalice i sledbenike kroz razne filmove poput Matriksa i naučne hipoteze o simulaciji univerzuma.

Najpoznatiji među njima je Ilon Mask, preduzetnik u oblasti novih tehnologija. Prema njegovom mišljenju, šanse da se nalazimo u simulaciji su vrlo velike. Hipoteza simulacije se bez sumnje pojavila zbog tehnikalizacije i kompjuterizacije nauke.

Od devedesetih godina prošlog veka, zajedno sa masovnom pojavom korišćenja kompjutera, naučnici iz različitih oblasti počeli su da koriste kompjutersko modeliranje i simulacije, pokušavajući da dobiju odgovore na pitanja o našem svetu.

Na kraju, neki naučnici, poput profesora sa Oksforda Nika Bostroma, tvrdili su da mi sami živimo u kompjuterskoj simulaciji koju je stvorila naprednija civilizacija.

Iste ideje se pridržavaju i nobelovci za fiziku iz 2006. godine, astrofizičar Džordž Smut i kosmolog Alan Gut sa Tehnološkog instituta u Masačusetsu.

MAKEDONIJO, IMA LI TE?! ALBANCI PRISVOJILI I KANJON LEŠNICE, BUGARI OTIMAJU ISTORIJU, NE DAJU U EU! Na udaru su i Srbija i njena istorija ... OVO SE MORA ZAUSTAVITI!

Prema rečima Smuta, svet oko nas je jedna od mnogih simulacija, a prema Gutu - univerzum može biti stvaran, ali je istovremeno i laboratorijski eksperiment.

Foto: Pixabay

- U principu, ništa ne sprečava mogućnost da je svemir nastao kao rezultat veštačkog Velikog praska - kaže Gut.

Naravno, do danas ove teorije nemaju eksperimentalnu potvrdu i nije poznato da li će ih biti u budućnosti. Međutim, rasprava o tome da li je svemir simulacija već je dobila zamah u medijima kao i sledbenike u naučnoj zajednici.

DRITANE, OD TEBE ZAVISI! POVLAČENJE ZAKONA O SLOBODI VEROISPOVESTI JE ZA FRONT USLOV SVIH USLOVA! To može da učini Skupština Crne Gore i pre formiranja nove vlade!

A to znači da, ne samo predvidiva budućnost čovečanstva, već, doslovno, život svakog od nas zavisi od toga šta će naučnici uraditi sa ovom hipotezom, da li će je prihvatiti ili ne, i šta će u skladu sa tim odlučiti.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
token

pre 3 godine

Ja mislim da naucnici trebaju da podele materijal vezano za ono sto oni tvrde u javnost jer mozes biti naucnik i inzenjer a neko sa samo srednjom skolom da zna vise od vas nazvvanih naucnika!

invazijaleptira

pre 3 godine

Boze svasta, treba mi sudski tumac Jasna Filipovic da mi rastumaci gomilu nebuloza koje svaki dan izlaze u javnost. Jeste, bas je ovo matriks, kako da ne.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Dok dva slovenska naroda ratuju, Amerika zgrće novac! Istina je prva žrtva ovih sukoba! (VIDEO)
Live TV

Dok dva slovenska naroda ratuju, Amerika zgrće novac! Istina je prva žrtva ovih sukoba! (VIDEO)

Vladimir Putin ne želi da započne rat sa NATO - om! Moskva ne traži konfrontaciju sa američkim satelitima u istočnoj Evropi, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin. Više zapadnih zvaničnika pokušalo je da prikupi podršku za dodatnu pomoć Ukrajini tvrdeći da Moskva neće stati ako Kijev bude poražen na bojnom polju. Putin se osvrnuo na ove tvrdnje tokom posete vazduhoplovnoj bazi Toržok u Tverskoj oblasti i rekao da su besmislica! Na ovu temu u "Info jutru" govorili su Vladan Dinić, novinar i Nenad Vuković, predsednik Udurženja lobista Srbije.

29.03.2024

13:07

Da je Putin hteo da ubije Zelenskog, do sad bi ga ubio! Pretnje po život lidera Ukrajine su bez osnova! (VIDEO)
Live TV

Da je Putin hteo da ubije Zelenskog, do sad bi ga ubio! Pretnje po život lidera Ukrajine su bez osnova! (VIDEO)

Ruski predsednik Vladimir Putin, nakon masakra u Moskvi, namerava da likvidira ukrajinskog lidera Volodimira Zelenskog, kao i šefove Službe bezbednosti Ukrajine (SBU) i vojnoobaveštajne službe (GUR) Vasilija Maljuka i Kirila Budanova, piše ruska "Pravda". Da li predsednik države može da bude legitimna meta? Na ovo pitanje u "Info jutru" odgovorili su Ljubinka Milinčić, glavna urednica Sputnjika i Željko Šain, dopisnik Politike iz Severne Makedonije.

29.03.2024

12:31

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

Iznajmljivali luksuzne automobile, pa ih prodavali: Pohapšena banda
Neverovatno

Iznajmljivali luksuzne automobile, pa ih prodavali: Pohapšena banda

U Posebnom odeljenju za suzbijanje korupcije Višeg tužilaštva u Beogradu saslušani su Slaven B. (34) i Marko M. (26) zbog sumnje da su u toku 2023. godine, kao odgovorna lica u firmi “Sirb kar” doo iz Aranđelovca po prethodno uspostavljenom poslovnom odnosu sa firmom “Dimnikar” i po ovlašćenju direktora “Dimnikara” iznajmljivali vozila od firme “Primero rent-a-kar” pa ih kasnije neovlašćeno prodavali za gotovinu, bez računa i bilo kakvog evidentiranja u poslovnim knjigama preduzeća.

29.03.2024

13:33

Pedofil osuđen na 12 godina, pa pobegao: Obljubio bokserku (13)
U bekstvu

Pedofil osuđen na 12 godina, pa pobegao: Obljubio bokserku (13)

Milenko Tomić (62) iz Bijeljine, bivši predsednik Bokserskog saveza Republike Srpske i generalni sekretar Bokserskog saveza BiH, optužen da je obljubio trinaestogodišnju devojčicu kojoj je bio trener, osuđen je na 12 godina zatvora, međutim, sumnja da je pobegao iz BiH.

29.03.2024

12:27

Mamio decu bombonama: Napao policiju
Hapšenje

Mamio decu bombonama: Napao policiju

Po nalogu javnog tužioca Trećeg osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu policijski službenici PS Novi Beograd su doneli rešenje o zadržavanju osumnjičenog M.L. (51) zbog krivičnog dela ometanje službenog lica u vršenju službene dužnosti.

29.03.2024

11:47

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija