• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Index.hr

13.11.2020

08:00

NAČNICI PODATKE O KORONI TRAŽE NA NEVEROVATNOM MESTU! Pomoću ovog podatka predviđaju koliko će biti jak udar virusa

Vesti

NAČNICI PODATKE O KORONI TRAŽE NA NEVEROVATNOM MESTU! Pomoću ovog podatka predviđaju koliko će biti jak udar virusa

Podeli vest

Italijanski naučnici analiziraju uzorke kanalizacijskih voda iz desetina postrojenja za pročišćavanje otpadnih voda u nadi da će im njihov sadržaj omogućiti bolje predviđanje budućeg toka pandemije koronavirusa.

Naučnici žele da uspostave sistem koji će im omogućiti da nedelju dana unapred mogu da procene stopu kretanja virusa među lokalnim stanovništvom.

Vlasti će tako moći da predvide vrhunac bolesti i imaće dovoljno vremena da pripreme bolnice.

Uzorci se prikupljaju jednom ili dva puta nedeljno iz postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda širom Italije, a projekat se brzo širi.

"Analize nam daju trenutnu sliku epidemiološkog statusa populacije u nekom gradu", rekao je Alesandro Teracijani, zadužen za kvalitet vode u kompaniji za prečišćavanje otpadnih voda "Acqualatina".

"Postoji direktna korelacija između količine virusa i populacije, pa je lako izraditi statističku analizu koliko se virus proširio u datoj populaciji", rekao je.

Foto: Pixabay

Italijanski Nacionalni institut za zdravlje (ISS) pokrenuo je taj projekat u julu. Slični projekti sprovode se u Holandiji, Izraelu, Španiji i Sjedinjenim Državama.

"Već imamo podatke koji nam omogućuju da predvidimo trend za područja poput Milana i Rima sedam do 10 dana unapred”, rekao je Luka Lućentini, direktor za kvalitet vode pri ISS-u.

Projekat bi trebalo da bude razvijen do kraja godine i pružiće podatke iz 166 gradova u 10 italijanskih regija.

Italija je u sredu prešla prag od milion zaraženih koronavirusom. Do sada je prijavila 42.953 umrlih, najviše u Evropi posle Britanije. Dnevni prosek novozaraženih iznosi više od 34.000 u poslednjih sedam dana.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija