• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Espreso.rs

10.01.2021

23:10

STRAVIČNO, STIŽE POLARNI VRTLOG, SAMO DA SE NE PONOVI HOROR KAO ONAJ 2014. GODINE! Svi strepe, taj vorteks je zaustavio život!

Vesti

STRAVIČNO, STIŽE POLARNI VRTLOG, SAMO DA SE NE PONOVI HOROR KAO ONAJ 2014. GODINE! Svi strepe, taj vorteks je zaustavio život!

Podeli vest

Visoko u atmosferi iznad Severnog pola temperature koje se spremaju uskoro bi mogle da "zalede dah" svima na severnoj hemisferi

 Talas hladnog vremena koji preti Severnoj Americi, Evropi i Aziji od kraja januara je istog vremenskog obrasca kao onaj koji se desio 2014. godine, poznat kao "polarni vrtlog", koji je temperature u Čikagu oborio na minus 27 stepeni Celzijusa, navodi Blumberg.

"Plarna svinja" se ne šali

Uobičajeno je tokom zime da se hladan vazduh "stušti" dole sa Arktika. Ali je hladnoća uglavnom ostajala oko Severnog pola tokom sezone 2019-2020. Sada, posle skoro dvogodišnjeg zatišja, zima preti da će se konačno vratiti.

- Stvari se nameštaju tako da će doći do uzbudljivog perioda za zimu i sneg - kaže Tod Kroford, vodeći meteorolog IBM kompanije "Weather Co".

Da budemo načisto, prognostičari ne očekuju da hladnoća bude brutalna kao tokom 2014. i polarnog vorteksa, koji je bio ekstreman primer šta se desi kad arktička zima stigne južnije. Ali će se nesumnjivo vratiti zima.

Hladnoća je već stigla do zapadne Evrope i Kine, zbog čega su cene gasa u Španiji i tečnog prirodnog gasa u Aziji, otišle nebu pod oblake.

SRBIJU SU DELILE MINUTI OD NEVIĐENE TRAGEDIJE! Vozovi su jurili jedan prema drugome, sudar je sprečen samo zahvaljujući... OVO NEMA NI U FILMU!

- U Parizu je temperatura niža 3,5 stepeni od normalne, a u Madridu je 6,9 stepeni hladnije nego inače, dok su temperature u Pekingu pale rekordno nisko, pa je u četvrtak bilo minus 9 stepeni - navodi Tajler Rojs, meteorolog AccWeather.

Vorteks od pre sedam godina naterao je kupce i mušterije da ostanu u toplom, prizemljio letove. Ove godine, pandemija je već onemogućila putovanje i kupovinu u radnjama. Snežna oluje bi međutim pomrsila konce i dostavljačkim službama.

Tehnički, polarni vorteks odnosi se na vetrove koji kruže Arktikom i drže hladnoću "zaključanu" daleko na severu. Ali uz pik temperature, poznat kao iznenadno stratosfersko zagrevanje, hladan vazduh može da probije "obruč" i zaputi se južno. Trgovci gasom ovo zovu "polarna svinja".

Zalediće ipak samo SAD?

Ovo može da znači hladnoću svuda na severnoj hemisferi, mada će se ove godine ona najverovatnije zadržati samo u SAD, navodi Rajan Trušelu, predsednik "Weather Tiger LCC". Talas teškog minusa mogla bi da okusi istočna obala SAD i Velika jezera.

NEMIRI U AMERICI TEK SLEDE, TEŠKO ĆE MOĆI DA SE OBUZDA BES NEZADOVOLJNIH, Bajden će pokušati vrati američko liderstvo u svetu, DA LI JE SRBIJA U OPASNOSTI?!

To će biti velika promena za Ameriku, kada je temperatura u pitanju. U Njujorku, januarska očitavanja pokazuju da su temperature više 5,1 stepen od uobičajenih, a Čikago je bio 7,2 stepena topliji.

Foto: Reuters

Ipak, kako navode sami meteorolozi, nema garancije da će se ovako hladno vreme zaista i desiti.

- Mnogo puta u prošlosti, prognoza hladnog vremena ispostavilo se, bila je lažna uzbuna - kaže Džim Rouler, vodeći meteorolog u "Energy Weather".

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Istina

pre 3 godine

Neka dobre zime da ubije koronu i sve bakcile ...

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Sve više posledica kovida: Korona uništava plodnost muškaraca
Društvo

Sve više posledica kovida: Korona uništava plodnost muškaraca

Muška neplodnost iznosi od 20 do 50 odsto, a kako je izjavila profesor dr Olivera Džatić Smiljković, načelnik Odeljenja steriliteta u Ginekološko akušerskoj klinici "Narodni front", na nalaz spermograma, odnosno neplodnost kod jačeg pola dosta utiču i virusne infekcije, što je posebno primećeno tokom epidemije korona virusa.

26.04.2024

09:37

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija