• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

12.03.2021

23:14

POHARALI POLA SVETA - PO ZAKONU! Džonson poručio Grcima: Lord Eldžin legalno stekao skulpture iz Partenona! /FOTO/

Vesti

POHARALI POLA SVETA - PO ZAKONU! Džonson poručio Grcima: Lord Eldžin legalno stekao skulpture iz Partenona! /FOTO/

Podeli vest

Britanski premijer Boris Džonson istakao je danas za grčke novine "Ta nea" da je njegova zemlja legitimni vlasnik antičkih skulptura iz Partenona, odbacujući tako neprestane zahteve Grčke za povratak 2.500 godina starog kulturnog blaga, prenosi Rojters

Agencija navodi da je Džonson ponovio da je Britanski muzej legitimni vlasnik ovih antičkih skulptura.

Rojters prenosi da je od osamostaljenja 1832. godine, Grčka više puta pozivala na repatrijaciju blaga, u Britaniji poznatog kao „Eldžinov mermer“, koje je britanski diplomata lord Eldžin odneo iz hrama Partenona u Atini početkom 19. veka kada je Grčka bila pod osmanskom vlašću.

Britanski muzej u Londonu odbio je da vrati skulpture, otprilike polovinu mermernog friza od 160 metara koji je krasio spomenik iz 5. veka pre nove ere, rekavši da ih je Eldžin stekao zakonskim ugovorom sa Osmanskim carstvom i da su deo svačijeg zajedničkog nasleđa, navodi agencija.

Rojters prenosi da je iza tih tvrdnji stao danas i britanski premijer koji je grčkim novinama potvrdio da je lord Eldžin legalno stekao skulpture iz Partenona u skladu sa zakonima koji su bili na snazi u to vreme.

Grčka vlada premijera Kirijakos Micotakisa pojačala je pritisak za povratak kulturnog blaga od kada je preuzela vlast 2019. godine i najavila još intenzivniju kampanju odlaskom Britanije iz Evropske unije, navodi agencija.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
aleks

pre 3 godine

Englezi su sve što imaju stekli lopovlukom i ugnjetavanjem.

Nebojša

pre 3 godine

Po ovoj filozofiji i Herman Gering i nacisti su legalno dolazili do relikvija i umetnickih dela. I Gering je placao dela, simbolicno ali je placao. Ovo govori da su Britanci najveci pljackasi u istoriji sveta i da nista ne bi imali u muzrjima kada bi svaka opljackana drzava vratila svoje. Nisu dzaba oni najveci LICEMERI. Pokrali su RUSKO CARSKO ZLATO, NOVAC, DRAGULJE, DIADEME, Ne zaboravite Opijumski rat u Kini i kako su OPLJACKALI LETNJU PALATU sto im Kinezi nisu zaboravili O pljacki Indije suvisno i govoriti, a pogotovo Afrike. Imperija u kojoj sunce nikada zalazilo nije, ali ni pljacka prestajala nije

sun cu

pre 3 godine

Nezna ko je veci pljackas tudjih relikvija Engleska,Amerika,Nemacka (ii svetski rat) ,Holandija!!!!!I oni pricaju o moralu,postenju ljudskim pravima i slicnim stavarima stalno ostatku sveta drze predavanja koja su najsmesniji vicevi!!!!Vicevi jesu ali previse je tuzno!!!

Sash

pre 2 godine

,,vlast se menja ,zemja ostaje,, ljudi dolaze I prolaze Vratiti nesto shto pripada nekome drugom ali ako vladate teritoriju znaci to pripada vama nije bitno ako je to nasledje drugog ,po takvoj logici Beograd treba da vrati Prishtini kulturno nasledje iz Kostovo sto I ne pripada ili pripada zavisno Kako bi zeleli vidjati ili ne vidjati ,znaci moze I ,,Riba I zhena,, Nije bitno ko je tvorac tog mramora ali je bitno ko sada vlada mesto gde je to pronadzeno jel da tako mozemo da kazemo da I arapi imaju pravo da se smatraju potomcima graditelja piramida a Indijanci preko NASA da si prvi koji su ishli na mesec

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Tragičan kraj srpskog specijalca! Nastradali podoficir iza sebe ostavio suprugu i troje dece!
UDARNO SAOPŠTENJE

Tragičan kraj srpskog specijalca! Nastradali podoficir iza sebe ostavio suprugu i troje dece!

Ronioci 72. brigade za specijalne operacije zajedno sa pripadnicima ronilačke jedinice Žandarmerije i pripadnicima Sektora za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova pronašli su jutros beživotno telo zastavnika Mijodraga Toškovića koji je prilikom jučerašnje realizacije redovnih vežbovnih aktivnosti desantiranja iz helikoptera na vodenu površinu nestao u kanalu Dunav-Tisa-Dunav.

16.04.2024

10:57

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija