• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Sputnjik

17.03.2021

10:43

ŠOJGU OPTIMISTA, prvi koraci Bajdenove administracije OHRABRUJUĆi!

Vesti

ŠOJGU OPTIMISTA, prvi koraci Bajdenove administracije OHRABRUJUĆi!

Podeli vest

Prvi koraci nove američke administracije u pitanjima strateške bezbednosti su ohrabrujući, izjavio je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu.

"Znate, prvi koraci administracije predsednika Džoa Bajdena su ohrabrujući. Oni ulivaju nadu, jer je ostvaren tako brz napredak u produženju Sporazuma o smanjenju strateškog ofanzivnog naoružanja (START 3). Naravno, svima je laknulo. Sada je jasno da su ipak sa neostvarivih zahteva i predloga SAD prešle na potpuno normalan i konstruktivan dijalog", rekao je ministar.


Šojgu je takođe izrazio nadu da će "u budućnosti moći najpre da budu preduzeti koraci za koje nisu zainteresovane samo Rusija i Sjedinjene Američke Države, već i druge zemlje".

"Danas se priča: 'Da, sa Rusijom treba sarađivati, ali samo u oblastima u kojima je to korisno za nas'. Eto takva je danas pregovaračka platforma. Nadam se da će nekada biti uspostavljen punopravni, stavljam akcenat na tu reč, punopravni i ravnopravni dijalog, rad Saveta Rusija-NATO", istakao je ministar u intervjuu za "Tengrinjuz.kz".

Prema njegovom mišljenju, postizanje dogovora je krajnje potrebno.

"Preduzeli smo sve korake s naše strane, dali sve izjave, čekali. Po mom mišljenju, Sporazum o raketama srednjeg i malog dometa je bio potpuno prihvatljiv. Ali, kako nam se čini, pritom ne neosnovano, pronađeni su, a negde i izmišljeni specijalni razlozi za izlazak iz tog sporazuma", dodao je on.

Foto: Reuters

Džo Bajden

S tim u vezi, Šojgu je podsetio da je Rusija preuzela na sebe obavezu da ne raspoređuje oružje poput tog, ukoliko ono neće biti razmešteno u Evropi.

"Ali ako takvo oružje bude raspoređeno, mi ćemo, naravno, odgovoriti na odgovarajući način. Kao i na istoku naše zemlje, naravno, imam na umu moguće razmeštanje na teritoriji Japana i Južne Koreje. I, nažalost, još nismo dobili odgovor na ovo pitanje", rekao je on.

Podsetimo, Ministarstvo spoljnih poslova Rusije razmenilo je 3. februara sa ambasadom Sjedinjenih Američkih Država note o završetku unutrašnjih procedura neophodnih za stupanje na snagu dogovora o produženju Sporazuma o smanjenju strateškog ofanzivnog naoružanja. Ministarstvo spoljnih poslova naglasilo je da je produženjem ovog sporazuma obezbeđeno očuvanje i dalje funkcionisanje osnovnog mehanizma za održavanje strateške stabilnosti, koji na strogo paritetnoj osnovi ograničava raketno-nuklearne arsenale dveju zemalja.

Sporazum se produžuje bez izmena i dopuna na pet godina, do 5. februara 2026. godine.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju
Društvo

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

26.04.2024

21:04

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17