• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Tanjug

23.03.2021

09:23

ŠOKANTNO NOVO OTKRIĆE O POREKLU VIRUSA! Naučnici tvrde: Istragu treba proširiti izvan Kine!

Vesti

ŠOKANTNO NOVO OTKRIĆE O POREKLU VIRUSA! Naučnici tvrde: Istragu treba proširiti izvan Kine!

Podeli vest

Naučnici koji pokušavaju da utvrde poreklo virusa koji izaziva Kovid-19 i tragaju za načinima kako da spreče sledeću pandemiju, kažu da ima sve više dokaza koji ukazuju da bi istragu trebalo proširiti izvan Kine na Jugoistočnu Aziju

Virusolozi u nedavnoj misiji u Vuhanu, koje je Svetska zdravstvena organizacija (SZO) poslala da ispitaju poreklo Kovida 19, smatraju da bi u sledećoj fazi istraživanja Jugoistočna Azija trebalo da se doda u oblasti od interesa, a njihov savet je da se prate slepi miševi, poznati kao rezervoari oblika iz porodice korona virusa.

Naučnici su već identifikovali više od 100 oblika korona virusa povezanih sa SARS-om širom Kine, kaže Piter Dažak, jedan od virusologa, učesnika misije u Kini.

"Međutim, nismo obavili dovoljno istraživanja u Mjanmaru, Laosu i Vijetnamu, da bismo zaista mogli da kažemo da ih nema čak i više u tim zemljama", kaže Dažak.

Prema njegovim rečima, kada na mapi obeležite gde žive slepi miševi koji prenose ove viruse, onda počnete da primećujete da u tim zemljama na južnoj kineskoj granici ima još više vrsta slepih miševa, i verovatno više vrsta virusa.

"Dakle, postoji mogućnost da je virus u stvari nastao u pokrajini Junan, ali moja najbolja procena je da moramo da ispitamo Mjanmar, Laos, Vijetnam, pa čak i dalje južnije - celokupan region Jugoistočne Azije kao potencijalno žarište", rekao je on.

Početkom prošle godine naučnici iz Kine i Australije prijavili su da su otkrili viruse koji su više od 90 odsto identični SARS-CoV-2 u malajskim pangolinima koji bi mogli da budu potencijalni prenosnik, jer ih ljudi love zbog njihovih krljušti i mesa.

Otkriveni preci virusa

Nekoliko meseci kasnije, naučnici su otkrili pretke virusa SARS-CoV-2 u slepim miševima potkovičarima, koji su prikupljeni u Kambodži i zamrznuti više od deceniju ranije, a u svojim izveštajima, naveli su da otkriće "nagoveštava da virusi u srodstvu sa SARS-CoV-2 žive na mnogo većoj georgafskoj površini nego što se prethodno mislilo i da Jugoistočna Azija predstavlja ključnu oblast koju treba razmotriti.

Foto: printskrin Youtube/NP Đerdap

U februaru, naučnici na Tajlandu takođe su pronašli viruse koji su veoma slični SARS-CoV-2 u koloniji slepih miševa nedaleko od Bangkoka, kao i antitela efikasna protiv samog virusa SARS-CoV-2 u prokrijumčarenom pangolinu, kojeg su zaplenile tajlandske vlasti na jugu zemlje, u blizini granice s Malezijom.

Kako bi se dodatno približili originalnom izvoru virusa SARS-CoV-2, lovci na virus traže genom koji mu je još sličniji nego 96 odsto koliko je to oblik iz Junana od prošle godine, a tim koji je pronašao rođaka SARS-CoV-2 na Tajlandu navodi da je taj region možda “verovatnije žarište takvih virusa” nego Kina.

Praćenjem traga virusa SARS-CoV-2, naučnici se nadaju da otkriju druge viruse kod životinja i put kojim bi najverovatnije mogli da izazovu narednu pandemiju, što bi im pomoglo da to spreče.

"Kada čujete glasine o terorističkom napadu, ne čekate da se napad dogodi, nego krenete u akciju da osujetite mrežu i da je uništite. To je ono što mi moramo da uradimo s pandemijama", rekao je Dažak.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju
Društvo

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

26.04.2024

21:04

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17