• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Tanjug

15.04.2021

16:12

SAD ISPUNILE PRETNJU, PROTERUJU RUSKE DIPLOMATE! Amerikanci uvode nove sankcije, Moskva sprema ŽESTOK ODGOVOR!

Vesti

SAD ISPUNILE PRETNJU, PROTERUJU RUSKE DIPLOMATE! Amerikanci uvode nove sankcije, Moskva sprema ŽESTOK ODGOVOR!

Podeli vest

Sjedinjene Američke Države uvele su nove sankcije Rusiji kojima je obuhvaćeno više od 30 pojedinaca i kompanija i odlučile da proteraju 10 ruskih diplomata. Rusko ministarstvo spoljnih poslova reklo je da je odgovor na nove američke sankcije "neizbežan", prenosi AFP

Razlog za uvođenje novih sankcije je, kako tvrdi Vašington, mešanje Moskve u američke izbore 2020. godine i sajber napad za koji američka vlada optužuje Rusiju, prenose agencije.

Taj napad na softver kompanije Solar Vinds omogućio je hakerima da pristupe hiljadama kompanija i vladinih agencija koje taj softver koriste, prenosi Tanjug.

Između ostalog, sankcije zabranjuju američkim finansijskim institucijama da kupuju obveznice od Centralne banke Ruske Federacije, Nacionalnog fonda Ruske Federacije, kao i od ruskog ministarstva finansija nakon 14. juna. Zabranjeno im je i da pozajmljuju sredstva ovim institucijama.

Sankcionisani pojedinci i entiteti

AFP prenosi da su američki i zapadni saveznici sankcionisali "pet pojedinaca i tri entiteta" zbog "ruske okupacije ukrajinske oblasti Krim".

Sankcijama je obuhvaćeno i šest tehnoloških kompanija iz Rusije, za koje američka administracija smatra da obezbeđuju podatke ruskim obaveštajnim službama.

Osim toga, sankcionisana su i 32 pojedinca koja su, kako navode iz Bajdenove administracije, uključenja u pokušaj Rusije da utiče na predsedničke izbore u SAD 2020. godine.

Foto: YoutubePrintscreen/ USA TODAY

Džo Bajden

 - Doneo sam odluku da određene štetne strane aktivnosti ruske vlade čine neobičnu i vanrednu pretnju nacionalnoj bezbednosti, spoljnoj politici i ekonomiji Sjedinjenih Država - naveo je američki predsednik Džozef Bajden u saopštenju.

Dodao je da pod štetnim aktivnostima, između ostalog, podrazumeva "napore za podrivanje održavanja slobodnih i poštenih demokratskih izbora i demokratskih institucija u Sjedinjenim Državama i kod njenih saveznika i partnera", ali i "zlonamerne sajber aktivnosti protiv SAD i njenih partnera".

Američki ambasador u Moskvi pozvan na razgovor


Rusko ministarstvo spoljnih poslova reklo je da je odgovor na nove američke sankcije "neizbežan" i pozvalo američkog ambasadora u Moskvi Džona Salivana na "teške razgovore", prenosi Sputnik.

Rusko Ministarstvo ističe da su nove američke sankcije u suprotnosti sa izjavom predsednika Džoa Bajdena da želi da normalizuje odnose sa Moskvom, što je rekao ruskom predsedniku Vladimiru Putinu ranije ove nedelje, preneo je Rojters.

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova rekla je da su neprijateljski koraci SAD opasno podigli temperaturu konforntacije između Moskve i Vašingtona i da će SAD morati da plati za narušavanje bilateralnih veza.

 

Rusija će snažno odgovoriti na nove sankcije koje su im uvele SAD, rekao je danas visokorangirani diplomatski izvor za TAS S.

- Kao u ranijim slučajevima, odgovor će biti snažan - rekao je neimenovani diplomata.

Reakcije na uvođenje sankcija Rusiji
NATO saveznici "solidarišu se" sa SAD u vezi sa sankcijama protiv Rusije koje su uvedene kao odgovor na "destabilizujuće aktivnosti" Moskve, navodi se u saopštenju, prenosi AFP.

Reagovala je i Evropska Unija, koja je istakla da izražavaju "solidarnost sa SAD zbog zlonamernih sajber aktivnosti" koje se pripisuju Rusiji.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija