• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Index.hr

18.05.2021

11:34

UOČEN ČUDAN DETALJ NA MAPI POJASA GAZE! Šta se dešava sa satelitskim snimcima ovog područja, tehnički problem, ili, ipak, nešto drugo?! /FOTO/

Vesti

UOČEN ČUDAN DETALJ NA MAPI POJASA GAZE! Šta se dešava sa satelitskim snimcima ovog područja, tehnički problem, ili, ipak, nešto drugo?! /FOTO/

Podeli vest

Zašto je Gaza, jedno od najgušće naseljenih mjesta na svetu, mutna na Gugl karti (Gugl Maps)?

Zapravo se velik deo Izraela i palestinskih teritorija na Gugl Ertu prikazuju kao satelitske slike niske rezolucije, iako su dostupni snimci mnogo boljeg kvaliteta. Na primer, u gradu Gazi jedva je moguće uočiti automobile na ulicama dok se u Pjongjangu, glavnom gradu Severne Koreje, automobili jasno razaznaju, čak je moguće na ulicama videti i pojedine ljude.

Važnost satelitskih snimaka

Satelitskie snimci postali su važan faktor tokom izveštavanja o izraelsko-palestinskom sukobu, ali su vlasti izrazile zabrinutost da bi detalji na snimcima mogli da ugroze sigurnost zemalja. Analitičari i istražitelji pokušavaju putem satelitskih snimaka da potvrde područja raketne paljbe i ciljanih zgrada u Gazi i Izraelu.

"Od Izraela i palestinskih teritorija ne dobijamo satelitske slike visoke rezolucije što nam otežava situaciju", kazao je istražitelj Samir za BBC.

Međutim, nisu samo mutni satelitski snimci koje šalju Gaza i Izrael. To područje ima nisku rezoluciju i na Gugl Ertu.

"Najnoviji snimak Gugl Erta je iz 2016. i potpuno je beskoristan. S druge strane, zumirao sam neko nasumično ruralno područje u Siriji i od tada je snimljeno više od 20 slika, u vrlo visokoj rezoluciji", napisao je na Tviteru novinar Arik Toler. Gugl navodi kako mu je cilj "redovno stavljanje novih snimaka gusto naseljenih mesta", ali to očito nije slučaj s Gazom.

Foto: AP/Photo

Da li su dostupne sve slike visoke rezolucije?

Američka vlada je do prošle godine ograničavala kvalitet satelitskih snimaka koje su kompanije iz SAD-a smele da nude na komercijalnoj osnovi.

Kil-Bingamanov amandman (KBA) uveden je 1997. godine kako bi se rešila neka sigurnosna pitanja Izraela. Iako se on odnosio samo na izraelsko područje, ograničenje se primenjivalo i na palestinsku teritoriju. KBA je ograničio kvalitet slike na taj način da je objekat veličine automobila bio jedva vidljiv, odnosno izgledao je jako zamućeno. Svaki još manji objekat bio je skoro neprepoznatljiv.

"Izraelu bi najviše odgovarale fotografije u najnižoj mogućoj rezoluciji. Poželjno je da smo malo zamućeni, a ne da se sve precizno vidi", rekao je prošle godine Amnon Harari, voditelj svemirskog programa u izraelskom ministarstvu obrane.

Nakon što je francuska kompanija Erbus uspaeai na tržištu da ponudi slike u većoj rezoluciji, Sjedinjene Države su u julu 2020. ukinule KBA. Američka vlada sada dozvoljava kompanijama iz SAD-a da daju daleko kvalitetnije slike tog područja.

Foto: Printskrin

Gaza je i dalje mutna

BBC je razgovarao s kompanijama Gugl i Epla i upitao o o problemu niske rezolucije izraelsko-palestinskog područja. Epl je rekao da radi na ažuriranju svojih karata na veću rezoluciju, a Gugl je kazao da njegovi snimci dolaze iz različitih izvora i da razmatra "mogućnost ažuriranja svojih snimaka kada budu dostupne fotografije više rezolucije".

"S obzirom na važnost trenutnih događaja, ne vidim zašto bi se komercijalni snimci ovog područja i daje trebalo namerno da se predstavljaju u nižoj rezoluciji", napisao je na Tviteru Nik Voters, istražitelj koji koristi javno dostupne informacije otvorenog koda.

Ko zapravo snima satelitske slike?

Javne platforme, kao što su Gugl Ert i Rpl maps, svoje satelitske snimke nabavljaju od drugih kompanija. Kompanije Maksar i Planet Labs već sada nude snimke Izraela i Gaze u visokoj rezoluciji.

Ove mnogo kvalitetnije slike mogu da otkriju detalje do pola metra ili manje. Planet Labs potvrdio je za BBC da pruža slike u rezoluciji od 50 cm. Međutim, istražitelji otvorenog koda se u velikoj meri oslanjaju na besplatni softver za mapiranje i nemaju često direktan pristup slikama visoke rezolucije koje je potrebno dodatno platiti.

Satelitske slike koriste se u mnoge svrhe, uključujući praćenje krčenja šuma i razmere šumskih požara, kao i istraživanje kršenja ljudskih prava širom sveta. Na primer, zaposleni u organizaciji Hjuman rajts voč su u saradnji s Planet Labsom 2017. godine dokazali da vojska u Mjanmaru uništava sela u kojima živi etnička skupina Rohindža. Pomoću satelitskih snimaka, mapirali su opseg štete u više od 200 sela na tom području, uspoređujući fotografije te teritorije pre i posle akcije mjanmarske vojske.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Primenjene umetnosti važan deo projekta izgradnje beogradskog metroa
Društvo

Primenjene umetnosti važan deo projekta izgradnje beogradskog metroa

Sporazum o saradnji za aktivno uključenje studenata i nastavnog osoblja u projekat izgradnje beogradskog metroa potpisali su juče dekan Fakulteta primenjenih umetnosti prof. Goran Čpajak i direktor JKP „Beogradski metro i voz” Andreja Mladenović. Ovim preduzeće dodatno razvija saradnju sa fakultetima u cilju unapređenja struke, inovacija i tehnološkog razvoja i, od ustanova iz prvenstveno tehničke struke, proširuje je i na fakultete iz oblasti društveno-humanističkih nauka.

17.04.2024

22:23

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija