• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Tanjug

04.06.2021

18:06

PREKIPELO IM - BELORUSIJA POKREĆE TUŽBU PRED MEĐUNARODNIM SUDOM PRAVDE! Neka se izvrši pravna procena sankcija EU prema Minsku!

Pixabay

Vesti

PREKIPELO IM - BELORUSIJA POKREĆE TUŽBU PRED MEĐUNARODNIM SUDOM PRAVDE! Neka se izvrši pravna procena sankcija EU prema Minsku!

Podeli vest

Savez sindikata Belorusije planira da se obrati Međunarodnom sudu pravde kako bi se izvršila pravna procena sankcija koje je uvela Evropska unija, izjavio je danas predsedavajući ovog sindikata Mihail Orda tokom sastanka sa zaposlenima u nacionalnoj avio-kompaniji Belorusije "Belavija"

Orda je ocenio da način na koji su se evropske zemlje ponele prema "Belaviji" jasno pokazuje da Evropska unija u potpunosti ignoriše međunarodno pravo.

- U rezolucijama UN više puta je naglašeno da nijedna država ne može da primeni restriktivne mere prisile, uključujući sankcije. Evropska unija u potpunosti ignoriše ovaj zahtev - rekao je Orda.

Kako je dodao, EU se poziva na interna dokumenta kao razlog za donošenje odluke za uvođenje sankcija, navodi BelTA, a prenosi TAS S.

- Ako se ti dokumenti odnose samo na zemlje EU, to je jedno. Međutim, oni utiču na interese drugih država koje nisu deo EU i zato u ovom slucaju moraju da se primene pravila međunarodnog prava. Zbog toga pokrećemo tužbu pred Međunarodnim sudom pravde kako bismo imali pravnu procenu zakonitosti takvih dokumenata - rekao je Orda.

Nakon incidenta sa avionom Rajanera, koji je prinudno sleteo u Minsk, na putu od Atine do Vilnjusa, posle čega je uhapšen beloruski opozicionar Roman Protaševicć, na samitu EU odlučeno je da se zabrani beloruskim aviokompanijama da sleću na aerodorome u EU i da nadleću teritoriju Evropske unije.

Evropskim prevoznicima preporučeno je da izbegavaju vazdušni prostor Belorusije.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Sve više posledica kovida: Korona uništava plodnost muškaraca
Društvo

Sve više posledica kovida: Korona uništava plodnost muškaraca

Muška neplodnost iznosi od 20 do 50 odsto, a kako je izjavila profesor dr Olivera Džatić Smiljković, načelnik Odeljenja steriliteta u Ginekološko akušerskoj klinici "Narodni front", na nalaz spermograma, odnosno neplodnost kod jačeg pola dosta utiču i virusne infekcije, što je posebno primećeno tokom epidemije korona virusa.

26.04.2024

09:37

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija