• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Sputnjik

28.07.2021

14:10

Amerikanci VIDELI NEŠTO na satelitskim snimcima u Kini, pa OSTALI U ČUDU! Šta to kineska sila radi što je uzdrmalo istraživače?!

Vesti

Amerikanci VIDELI NEŠTO na satelitskim snimcima u Kini, pa OSTALI U ČUDU! Šta to kineska sila radi što je uzdrmalo istraživače?!

Podeli vest

Kina gradi drugo polje raketnih silosa u svojim zapadnim pustinjama, što ukazuje na potencijalno proširenje kineskog nuklearnog arsenala i dovodi u pitanje posvećenost Pekinga njegovoj strategiji "minimalnog odvraćanja", navodi se u novoj studiji američkih istraživača

Nova raketna baza u kineskom regionu Sinđang, identifikovana satelitskim snimcima, na kraju bi mogla imati 110 silosa, kaže se u izveštaju koji je objavila Federacija američkih naučnika (FAS), a prenosi Si-En-En.


To je drugo polje silosa koje su ovog meseca otkrili istraživači, pored 120 silosa koji su, kako se čini, već u izgradnji u susednoj provinciji Gansu, kako je detaljno opisao američki "Džejms Martin Centar za studije neširenja nuklearnog naoružanja".


Ove dve lokacije, zajedno, predstavljaju - najznačajnije širenje kineskog nuklearnog arsenala ikada - ocenjuje se u izveštaju FAS-a.

 

Foto: AP Photo


Si-En-En je kontaktirao kinesko Ministarstvo spoljnih poslova i Ministarstvo odbrane radi dobijanja komentara na najnoviji izveštaj.


Ranije su neki kineski mediji odbacivali izveštaje o polju silosnih projektila u Gansuu, sugerišući da je reč o vetroparku.

 

Foto: Printskrin

- Otkriće polja silosa prilično uverljiv dokaz namere Kine da značajno proširi svoj nuklearni arsenal i to brže nego što je do sada predviđalo mnogo analitičara - rekao je Adam Ni, direktor Kineskog političkog centra sa sedištem u Kanberi.


Kina je decenijama koristila oko 20 silosa za svoje interkontinentalne balističcke rakete na tečno gorivo (ICBM) nazvane DF-5, ali se sada čini da se gradi 10 puta više, verovatno za smeštaj najnovije ICBM poznate kao DF-41, navodi se u izveštaju FAS-a.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
SRB

pre 2 godine

JENKI ZERCOVI SE PRESTRAŠILI!!! OD KAFANČE - AMERIKE OSTAĆE SAMO PUSTO PLJANČE!!!

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju
Društvo

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

26.04.2024

21:04

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17