• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

03.08.2021

09:26

NEVEROVATNO OTKRIĆE U EGIPTU IZA KOJEG STOJI VELIKA TAJNA, jedna stvar je posebno MISTERIJA za ARHEOLOGE!

Pixabay

Vesti

NEVEROVATNO OTKRIĆE U EGIPTU IZA KOJEG STOJI VELIKA TAJNA, jedna stvar je posebno MISTERIJA za ARHEOLOGE!

Podeli vest

Pletene korpe ispunjene voćem koje su preživele od 4. veka pre nove ere i stotine drevnih keramičkih artefakata i bronzanog blaga otkriveno je u potopljenim ruševinama skoro legendarnog grada Tonis-Herakleion kod obale Egipta

Oni su ostali netaknuti od kada je grad nestao ispod talasa u drugom veku pre nove ere, a zatim je potonuo dublje u osmom veku nove ere, nakon kataklizmičnih prirodnih katastrofa, uključujući zemljotres i plimske talase, piše Gardijan.

Tonis-Heraklion grad ekipatskih i grčkih imena bio je godinama najveća egipatska luka Mediterana pre nego što je Aleksandar Veliki osnovao Aleksandriju 331 pre nove ere.

Ogromno nalazište u zalivu Abukir u blizini Aleksandrije bilo je zaboravljeno sve dok ga nije ponovo otkrio francuski morski arheolog Frenk Godio pre dve decenije, u jednom od najvećih arheoloških nalaza novijeg doba.

Kolosalne statue bile su među blagom iz bogate civilizacije zamrznute u vremenu. Neka od otkrića prikazana su na velikoj izložbi u Britanskom muzeju 2016. godine.

 

 Netaknute više od 2.000 godina

 

Godio je bio zatečen najnovijim otkrićima. Za Gardijan je rekao da su korpe sa voćem neverovatne, jer su bile netaknute više od 2.000 godina. Još uvek su bie ispunjene plodom afričke palme koja je bila sveta za stare Egipćane, kao i semenkama grožđa.

- Sve je netaknuto, baš je upečatljivo videti korpe sa voćem - dodao je.

 

 

 

 

Jedno od objašnjenja za njihov opstanak može biti to što su bile smeštene u podzemnu prostoriju, rekao je Godio, napominjući da su možda imale neke veze i sa sahranama.

Nalazile su se u oblasti u kojoj su Godio i njegov tim arheologa otkrili značajan tumul (humka podignuta nad grobovima) - dugačak oko 60 metara i širok 8 metara.

Datiraju iz ranog četvrtog veka pre nove ere kada su grčki trgovci i plaćenici živeli u Tonis-Heraklionu. Grcima je bilo dozvoljeno da se nasele tokom kasnog faraonskog perioda, gradeći svoja svetilišta.

 

Nalazi još intrigantniji 

 

Nalazi su još intrigantniji jer se ispod humki nalazila ogromna količina minijaturne keramike-visokokvalitetnih starogrčkih primeraka, uključujući amfore. Bronzani artefakti bili su oko humki, uključujući ogledala i statuete.

On je takođe pronašao opsežne dokaze o spaljivanju, koji sugerišu na neku vrstu ceremonije koja je dovela do toga da je ljudima zabranjen ponovni ulazak na ovu lokaciju.

Čini se da je bio ''zapečaćen'' stotinama godina jer nijedan od pronađenih artefakata ne datira iz kasnijeg perioda, iako je grad postojao nekoliko stotina godina.

 

 

 

 

- Postoji nešto veoma čudno ovde - rekao je.

- Ovo mesto je korišćeno možda jednom, nikada pre nije dotaknuto, niti posle, iz razloga koji zasad ne možemo da razumemo. To je velika misterija - zaključio je on.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju
Društvo

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

26.04.2024

21:04

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17