• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Tanjug

06.10.2021

16:30

NISAM PODRŽALA FIKSNI DATUM! Merkel za proširenje EU, ali bez davanja roka!

AP Photo/Petr David Josek

Vesti

NISAM PODRŽALA FIKSNI DATUM! Merkel za proširenje EU, ali bez davanja roka!

Podeli vest

Nemačka kancelarka Angela Merkel je izjavila danas da nije podržala pozive za određivanje preciznog datuma za pristupanje država Zapadnog Balkana Evropskoj uniji, ali i da su učesnici samita EU-Zapadni Balkan saglasni da zemlje regiona pripadaju Evropi

- Nisam podržala da se zemljama Zapadnog Balkana da fiksni datum za njihovo pristupanje Evropskoj uniji - izjavila je Merkel na konferenciji za štampu psle samita EU-Zapadni Balkan na Brdu kod Kranja.

- Zaista ne verujem u određivanje datuma, ali verujem u ispunjavanje naših obećanja. Kada se steknu uslovi, pristupanje može da se realizuje - rekla je Merkel novinarima nakon samita.

Navela je primer Crne Gore koja ima puno otvorenih poglavlja, i koja bi mogla za par godina da ih zatvori, pa bi bilo loše vremenskim rokom Podgorici reći da mora da čeka.

- Vremenske perspektive nisu dobre, a i nijedna zemlja do sada nije ispunila uslove. Isto tako moramo da unutar EU sprovedemo reforme kako bismo bili spremni za prijem novih članica - dodala je ona.

Ona je takođe izrazila nadu da bi problemi oko blokade pristupnih pregovora Severne Makedonije mogli biti prevaziđeni.

 

Evropska unija ima obavezu da ponudi evropsku perspektivu regionu

 


Merkelova je kazala da je važno što je na Samitu još jednom podvučeno da EU ima obavezu da ponudi evropsku perspektivu regionu.

- To je naša politička želja i to su svi rekli. Ne radi se o tome da zemljama Zapadnog Balkana učinimo neku uslugu, već je je to zbog našeg prosperiteta i bezbednosti - podvukla je ona.

Foto: AP Photo/Petr David Josek


Merkelova je kazala da je jasno da sledeći korak mora biti rešenje problema između Severne Makedonije i Bugarske, kako bi otpočeli pristupni pregovori sa Skopljem.

Ukazala je da je ukazano da se Berlinski proces pozitivno odrazio na saradnju u regionu.

Prenela je da je sa predstavnicima Srbije i Prištine razgovarala o rešenju problema.

- To je teško, ali ima blagog napretka - kazala je Merkel.

 

Postoji jedinstven stav da Zapadni Balkan pripada Evropskoj uniji



Rekla je da ceo pristupni proces Zapadnog Balkana traje već dve decenije, da je dosta postignuto, ali da ima još dosta da se uradi.

Na Samitu, kaže, je podvučeno da postoji jedinstven stav da Zapadni balkan pripada EU.

Foto: AP Photo/Petr David Josek


Takođe je ukazala da, ako EU nije u stanju da reši probleme pred svojim kućnim pravom, a radi se o pitanju verodostojnosti na Zapadnom Balkanu, neće moći imati globalnu snagu.

Merkel je ukazala da je premijer Mađarske Viktor Orban rekao da Zapadni Balkan predstavlja manje od jedan odsto BDP-a EU, dodajući da to pokazuje da integracija regiona, iz ekonomskog ugla, ne bi bio problem, i da je važna zbog geostrateških interesa i bezbednosti.

- Sve govori u prilog integraciji regiona u EU. Postoji ogroman geostrateški interes da te zemlje primimo. To nije tako teško pitanje kao što je bila integracija velikih zemalja poput Poljske - objasnila je ona.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Oglasio se PIO fond: Saopštio važnu vest za penzionere, tiče se jedne besplatne usluge
Društvo

Oglasio se PIO fond: Saopštio važnu vest za penzionere, tiče se jedne besplatne usluge

Međunarodni dani razgovora s Austrijom, na kojima će savetodavci iz austrijskog Zavoda za penzijsko osiguranje i Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO) Srbije pružiti pravnu pomoć ljudima koji ostvaruju prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja primenom sporazuma iz oblasti socijalnog osiguranja zaključenog između naše zemlje i Austrije, biće održani sledeće nedelje.

20.04.2024

13:36

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Čović otkrio sve o Panteru! Evo zašto nije ostao u Zvezdi!
Fudbal

Čović otkrio sve o Panteru! Evo zašto nije ostao u Zvezdi!

Kod nas je Kevin Panter igrao za 160.000 dolara, doveo ga je Šakota. Odradio je fantastičan posao, a onda je došao i rekao: 'Voleo bih da ostanem u Crvenoj zvezdi, ali imam veću ponudu, otkrio je Nebojša Čović, prvi čovek kluba sa Malog Kalemegdana.

20.04.2024

13:47

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija