• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Jutarnji.hr

24.10.2021

14:05

DETALJI PADA TRENUTNO NAJMOĆNIJEG NARKO DILERA Hapsilo ga više od 500 specijalaca, hvatanju prethodila krađa od strane kolumbijske policije

Colombian presidential press office via AP

Vesti

DETALJI PADA TRENUTNO NAJMOĆNIJEG NARKO DILERA Hapsilo ga više od 500 specijalaca, hvatanju prethodila krađa od strane kolumbijske policije

Podeli vest

Kolumbijske oružane snage uhvatile su trenutno najmoćnijeg krijumčara drogom, koji se krio u džungli, imao više prstena obezbeđenja, spavao na ortopedskom madracu a glave mu je po svemu sudeći došla jedna životinja

Dairo Antonio Usuga, poznat kao Otonijel, lider moćnog kartela "Clan del Golfo" (Zalivskog klana), uhvaćen je u džungli. Vlasti su saopštile da su obaveštajci predvođeni SAD-om i Britanijom obezbedili dovoljno informacija zahvaljujući kojima je više od 500 vojnika i pripadnika kolumbijskih specijalnih snaga iz zasede napalo Otonijela u džungli, u pokrajini Antiokvija i probilo osam prstenova ličnih čuvara kojima je bio stalno okružen. Kodno ime akcije bilo je “operacija Oziris”. Poginuo je jedan policajac.

- Otonijel je bio najstrašniji krijumčar droga na svetu, ubica policije, vojnika, društvenih vođa i osoba koja je organizovala iskorišćavanje dece za kriminalne aktivnosti - rekao je kolumbijski predsednik Iván Duke nakon hapšenja zločinca.

- Ovaj udarac može da se uporedi samo sa padom Pabla Escobara 1990-ih - dodao je.

 

Bili su strah i trepet, svi su zazirali od njihovog spominjanja

 

"Clan del Golfo" je bio strah i trepet na severu Kolumbije jer nisu prezali ni od čega da bi ostvarili kontrolu nad središnjim rutama krijumčarenja kokaina iz Srednje Amerike u SAD. Američka vlada ga je odavno stavila na spisak najtraženijih kriminalaca i nudila 5 miliona dolara nagrade za njegovo hapšenje.

Otonijel je prvi put osuđen još 2009. godine na sudu na Menhetnu za ilegalnu trgovinu narkoticima, ali i za podršku radikalno desnim paravojnim grupama koje je SAD deklarisala kao terorističke. Kasnije je osuđen zbog unošenja 73 metričke tone kokaina u SAD u razdoblju od 2003. do 2014. godine preko Venecuele, Gvatemale, Meksika, Paname i Hondurasa. Kasnije su tome dodata i ubistva policajaca, kao i seksualno zlostavljanje dece i mladih.

 

Od revolucionara sa rođenim bratom prešao "na posao" sa drogom

 

 

"Karijeru" je, zajedno sa bratom Huanom Diosom, počeo kao borac u levičarskoj gerilskoj gupi Vojska narodnog oslobođenja. Nisu ih vodili ideološki porivi pa su, kada je Vojska 2006. godine potpisala mirovni sporazum s vladom, Otoniel i brat to odbili, odmetnuli se u kriminalno podzemlje i počeli da vode operacije u strateškoj regiji Zaliv Uraba na severu zemlje. Po toponimu je kasnije kartel dobio ime. Iz Zaliva Uraba kretala je većina pošiljki kokaina prema severu. Kasnije će njih dvojica početi da podržavaju desničarke gerilske grupe.

Foto: Policía Antinarcóticos

Brat je bio prvi lider kriminalne organizacije, ali je ubijen 2012. godine u raciji na samu Novu godinu. Otonijel se spasao i preuzeo kartel.

On i njegovi krvoloci su brzo došli na glas kao beskrupolozne ubice i zlostavljači pre svega devojaka. Procenjuje se da je u trenutku hapšenja Zalivski klan imao oko 1200 pripadnika od kojih je većina potekla iz radikalno desnih paramilitarnih grupa. A deluju u 10 od 32 kolumbijske pokrajine.

Osim glavnog biznisa, droge, bavili su se i ilegalnim rudarenjem, a područje na kojem su delovali kontrolisali su nasiljem: lokalni lideri koji bi im se suprotstavili su nestajali. Zarađivali su i od iznuda. Domet im je bio širok, članovi grupe su hapšeni u Argentini, Brazilu, Hondurasu, Peruu i Španiji. Američko Državno tužilaštvo je klan proglasilo “teško naoružanom, izuzetno nasilnom kriminalnom organizacijom”.

 

Policija se dokopala jednog od Otonijelovih pasa i obučila ga za potragu

 

Težak udarac bila je operacija "Agamemnon" 2016. godine u kojoj je likvidiran i uhapšen veliki broj Otonijelovih ssradnika, a vlasti su nanele teške udarce finansijskom sastavu klana. Tada počinje stalni beg. Kao i svaki mafijaš, Otonijel se skrivao po udaljenim ruralnim delovima zemlje, u džungli, menjajući kuće u kojima spava svake noći. Uprkos bežanju uz njega je stalno morao biti ortopedski madrac na kojem je spavao zbog povrede leđa, konkretno distorzije diska. Kuće u kojima je boravio nisu bile palate, ali su imale satelitske antene, a policija bi u njima nalazila skupocene parfeme, luksuzna pića i hranu.

Godinama se uspešno skrivao jer je u regiji Urabá bio strah i trepet pa su snage bezbednosti bile nemoćne u pokušaju da ga lociraju. Koristio je i dresirane pse koji bi ga alarmirali ako bi se pojavila osoba koju nisu poznavali. Vlasti su uspele da se dokopaju jednog od pasa i da ga obuče da traži Otonijela.

 

Tražio je mirovni sporazum sa vladom prilikom posete pape Franje

 

Iznenađujući je bio koji je Otonijel objavio godinu dana kasnije kada je u zemlju dolazio papa Franjo. Zatražio je da se i njegovoj grupi omogući da položi oružje i demobilizuje se u sklopu mirovnog procesa koji je vlada pokrenula s FARC-om (Revolucionarnim oružanim snagama Kolumbije), što vlada nije prihvatila. Jedno su pobunjenici, sasvim drugo brutalni zločinci.

Tamni oblaci nad snagom klana počeli su da se naziru u martu ove godine kada je uhapšena Nini Žoana Úsuga, Otonijelova sestra, koja je bila zadužena za upravljanje sredstvima koja su stizala od "posla", a primarni je posao bio "pranje" prljavog novca. Taj posao ona je preuzela 2015. godine nakon što je uhapšena Bjanka Senobja Madrid Benhumea, poznata pod imenom "La Flaca" odnosno "mršavica", inače Otonijelova partnerka.

Nećak Harlison Úsuga je bio zadužen da se stara o trasama kojima se droga transportovala iz Srednje Amerike i održavao je veze sa meksičkim kartelima. I on je uhapšen 2015. godine.

U julu ove godine kolumbijske bezbednosne snage su u saradnji sa Panamom i SAD-om, zaplenile 5,4 tona kokaina koji je pripadao Otonijelu. To je bio težak udarac. Otonijelovo hapšenje bilo je nastavak tog uspešnog niza operacija i njegov vrhunac.

Stručnjaci potvrđuju važnost hapšenja upozoravajući na moguće nasilne posledice i unutrašnju borbu za mesto koje je držao Otonijel. Ističu, ipak, da će operacija biti manji udarac kokainskom biznisu nego Eskobarovo hapšenje, jer je "posao" sada značajnije fragmentisan nego u doba legendarnog kriminalca.

Serđo Guzmán, direktor kompanije Analiza rizika u Kolumbiji, smatra da će se uskoro pojaviti novi lider koji će biti još i gori.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju
Društvo

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

26.04.2024

21:04

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17