• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

06.11.2021

22:56

RUSKI DIPLOMATA NAĐEN MRTAV U BERLINU JE SIN MOĆNOG GENERALA FSB! U Nemačku prekomandovan samo dva meseca pre ubistva o kojem je brujala Evropa...

Vesti

RUSKI DIPLOMATA NAĐEN MRTAV U BERLINU JE SIN MOĆNOG GENERALA FSB! U Nemačku prekomandovan samo dva meseca pre ubistva o kojem je brujala Evropa...

Podeli vest

Ispostavilo se da je ruski diplomata Kiril Žalo, pronađen mrtav u blizini ambasade u Berlinu, sin general-potpukovnika Alekseja Žaloa, šefa odeljenja FSB za zaštitu ustavnog poretka i borbu protiv terorizma, objavio je ruski Komersant

Prethodno je 35-godišnji čovek pao sa jednog od gornjih spratova zgrade ambasade u Berenštrase u berlinskoj četvrti Mite. Telo diplomate je prebačeno u Rusiju, Moskva nije dozvolila da se izvrši obdukcija na teritoriji Nemačke.

Novinar Hristo Grozev je rekao da je otac diplomate „ključni general FSB-a, a s druge strane, prema nemačkim službama bezbednosti, i sam pokojni sin je smatran prikrivenim agentom FSB-a”.

Poznato je i da je Žalo od leta 2019. godine akreditovan za drugog sekretara ambasade. Istovremeno, od 1. do 4. novembra njegovo ime je skinuto sa diplomatskog spiska Ministarstva spoljnih poslova SR Nemačke.

Baza podataka o registraciji automobila potvrđuje da je Kiril Aleksejevič Žalo bio prijavljen na adresi svog oca, kako u Moskvi, tako i ranije u Rostovu na Donu. Guglovi podaci pokazuju da je drugi sekretar ruske ambasade Kiril Žalo uklonjen sa diplomatskog spiska nemačkog ministarstva spoljnih poslova između 1. i 4. novembra 2021. godine.

Iz etičkih razloga, ruska ambasada u Nemačkoj je odbila da komentariše incident. Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da se uzdržava od komentarisanja zbog zaštite podataka o ličnosti.

Špigl je objavio da, nakon otkrivanja muškarca, Ambasada nije pristala na obdukciju zbog diplomatskog imuniteta. U samoj ruskoj diplomatskoj misiji incident je nazvan tragedijom. Oni su osudili spekulacije nemačkih medija o smrti diplomate.

Foto: Reuters

„Tragična nesreća sa ruskim diplomatom dogodila se 19. oktobra 2021. Sve formalnosti u vezi sa slanjem tela diplomate kući su blagovremeno rešene sa nadležnim organima za sprovođenje zakona i medicinskim organima u Nemačkoj u skladu sa dosadašnjom praksom. Smatramo da su spekulacije koje su se pojavile u nizu zapadnih medija u kontekstu ovog tragičnog incidenta apsolutno netačne“, zaključili su iz resora.

Za samog Kirila se tvrdi da je i on zapravo bio agent FSB-a, a ne diplomata i da je to bilo pokriće. Sajt Belingket navodi da je Kril Žalo prvo bio treći sekretar stalnog predstavništva Rusije pri Ujedinjenim nacijama u Beču od 2013. do 2019. Navodi i da je Žalo stigao na službu u Berlin dva meseca pre nego što je ubijen čečenski disident Zelimhan Hangošvili, koga je ubio Vadim Krasikov kome se sada sudi u Nemačkoj. Istragom je ustanovljeno da je Krasikov pre dolaska u Berlin često bio na razgovorima u Drugoj upravi FSB-a.

Belingket navodi da je možda prekomanda Žala mlađeg u Berlin i ubistvo Hangošvilija slučajnost, ali nemački istražitelji koji su se bavili tim slučajem smatraju da je Krasikov morao da imati logističku pomoć u Berlinu jer je u grad stigao neposredno uoči izvršenja napada i nije imao vremena da detaljno osmisli plan bekstva.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće
Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće

Danka Ilić (2) nestala je 26. marta u Banjskom polju kod Bora, u dvorištu porodične kuće svoje majke Ivane Ilić, dok se igrala sa starijim bratom. Prema rečima majke, sin je zatražio vodu, pa je ona otišla do automobila, ali kada se vratila Danka više nije bila tamo. Nažalost, potraga za devojčicom za kojom je tragala cela Srbija, ali i Evropa, završena je na tragičan način.

25.04.2024

20:46

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija