• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. M. Duduković

12.08.2021

09:00

KAKO SU DVE MLADE MAME, IVANA I ILINKA, NAPRAVILE ČUDO OD BIZNISA TOKOM VANREDNOG STANJA! Pogledajte u novoj emisiji "Uspešne Žene Beograda"

Printscreen

Live TV

KAKO SU DVE MLADE MAME, IVANA I ILINKA, NAPRAVILE ČUDO OD BIZNISA TOKOM VANREDNOG STANJA! Pogledajte u novoj emisiji "Uspešne Žene Beograda"

Podeli vest

Prošla godina donela je nov izazov svim roditeljima. Deca su bila zatvorena u karantinu u svojim kućama, vrtići nisu radili, kao ni pozorišta i bioskopi, a roditelji nisu odlazili na posao

Planeta je zastala, ali su dve mlade mame iskoristile taj težak izazov i od ideja kako da svoju decu zabave napravile brend i album aktivnosti za decu "Čudo igre".

Moć interneta

Foto: Printscreen

"Čudo igre" prodavale smo putem društvenih mreža i interneta. Pokazalo se da onlajn prodaja ima veliku moć
Ilinka Adžić

Autorke Ilinka Adžić i Ivana Jerotić tokom izolacije razmenjivale su "recepte" i iskustva kako da iskoriste ono što imaju u svojim stanovima, kao što je brašno, soda bikarbona, limuntus, boje za kolače, so, vodu i da na jedinstven način zabave svoju decu tokom izolacije. Kada su shvatile da im to odlično ide, odlučile su da svoje kreativne ideje podele i sa drugim roditeljima i da od toga zarađuju.

- Kao i većina roditelja, bile smo u bezizlaznoj situaciji kako da deci nadomestimo vreme koje su izgubili sa svojim vršnjacima. Počele smo da realizujemo različite aktivnosti i da osmišljavamo i igre i međusobno da šaljemo fotografije jedna drugoj. Malo po malo rodila se ideja da napravimo jednu knjigu - kaže Ilinka.

Ona dodaje da joj je to što je po struci vaspitačica mnogo pomoglo da realizuje ovu ideju za biznis.

- Sreća je i to što je Ivana radila u marketingu i računovodstvu, pa su naša stručna znanja bila od ogromne pomoći. Takođe, išle smo i na obuku, odnosno onlajn konsultacije vezane za započinjanje biznisa - objašnjava Ilinka.

Radite na sebi

Foto: Printscreen

Ivana Račić, jedna od autorki knjige "Čudo igre", kaže da je za žene koje žele da započnu biznis najbolji recept za uspeh da u njega veruju:
- Tražite pomoć prijatelja, ali i fonda za razvoj, jer vam je to u Srbiji omogućeno. Takođe, važno je da se stalno usavršavate pohađate razne kurseve i da radite na sebi. Ono što je nama bilo od koristi jesu i internet i Instagram zajednice, oko kojih su okupljene uspešne žene koje su nekada takođe bile na početku i mogu vam dati najbolji savet.

Njena poslovna partnerka Ivana dodaje da biznis-plan nisu pravile, jer su se usput dogovarale o svojim planovima i smernicama, ali da postoje obuke na birou koje mogu biti od pomoći, pogotovo kada se planira proširenje posla.

Foto: Printscreen

- U svoj biznis uložile smo šest srpskih prosečnih plata. Pošto nismo podizale kredit i nismo plaćale kamate, uspele smo vrlo brzo taj novac da vratimo. Kada je stigla prva zarada, posle nekoliko meseci, uspele smo da vratimo ono što smo uložile, ali odmah smo počele novi projekat i nastavile dalje da ulažemo u posao. Sada, posle godinu i po dana nazire se prva "prava" zarada - kaže Ivana.

5 saveta

Kako da postignete čudo
* Tražite pomoć
* Verujte u svoju ideju
* Budite hrabre
* Konkurišite za pomoć ako nemate novac za ulaganje
* Razmenjujte iskustva

Ilinka dodaje da im je na početku najteže bilo da istraju, da vode sajt, kao i da izgrade svoju publiku i nađu put prodaje svog proizvoda.

- Pošto je bilo vanredno stanje, nismo mogle da se reklamiramo na sajmovima knjiga ni da pravimo promociju. Zbog toga smo "Čudo igre" prodavale preko društvenih mreža i interneta. Nije bilo lako, ali pokazalo se da onlajn prodaja ima veliku moć, što je za nas bilo veliko iznenađenje - kažu ove mame preduzetnice.

One dodaju da je u društvu sve lakše, pa tako i pokretanje biznisa. Ilinka naglašava da su Ivana i ona odličan tim, jer se dopunjuju, obe su mame i dobro razumeju "dečji svet", a dele i lepe i loše trenutke.

- Ljudi u našem okruženju takođe su bili tu za nas. Prijatelji su nam dosta pomogli da nađemo štampariju, povezali su nas sa ljudima koji znaju da naprave sajt i da vode naše poslovne knjige. Svakako, veliki faktor igraju i sreća i hrabrost - dodaju Ivana i Ilinka.

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!
Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!

Pripadnici kriminalne grupe Radoja Zvicera i Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara, koji su u bekstvu, među kojima je i Vladimir Kovačević zvani Kovač koji je optužen da je 20. marta 2020. namamio na sastanak pokojnog Aleksandra Halabrina, izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je pokojnog poznavao, ali da nisu tačni navodi optužnici da je bio član kriminalne grupe koja je optužena za njegovo ubistvo.

28.03.2024

12:54

Sport

Planeta

Sestre preživele teroristički napad u Volgodonsku, pa ubijene u Krokusu! Kako ovo objasniti, majka ne prihvata da su mrtve!
Bože, ima li te?!

Sestre preživele teroristički napad u Volgodonsku, pa ubijene u Krokusu! Kako ovo objasniti, majka ne prihvata da su mrtve!

Među žrtvama tragedije u Krokus siti holu bile su i sestre koje su preživele teroristički napad u Volgodonsku 16. septembra 1999. godine. Tada je porodica živela u Rostovskoj oblasti, a u blizini njihove kuće, teroristi su digli u vazduh kamion sa eksplozivom. Poginulo je 19 ljudi, a Tatjana i Ana Makarski su povređene, ali su preživele.

28.03.2024

20:45

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija