• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tvin

26.11.2021

10:00

STOTINE JE SJAJNIH PESAMA O BEOGRADU, a da li znate koja je NAJSTARIJA?! Otkrivamo vam ko je prvi u pesmi opevao naš lepi grad!

Informer

Live TV

STOTINE JE SJAJNIH PESAMA O BEOGRADU, a da li znate koja je NAJSTARIJA?! Otkrivamo vam ko je prvi u pesmi opevao naš lepi grad!

Podeli vest

Mnogi umetnici su svojim delima pokazali poštovanje prema našem glavnom gradu. Beograd je na jedinstven način bio prikazan kroz film, slike, ali i pesme

Neki misle da je čuvena pesma Đorđa Marjanovića prva o kojoj je opevan beli grad, ali nije. U arhivi Radio Beograda postoji podatak da je prva pesma nastala davne 1892. godine. 

Numeru "Kad Beograd Srbi uzimaše" napisao je veliki srpski kompozitor Stevan Stojanović Mokranjac i ona se smatra najstarijom pesmom o Beogradu.

-Stevan Stojanović Mokranjac je u svojim rukovetima beležio sve ono što je narod pevao, pa je tako i ova pesma "Kad Beograd Srbi uzimaše" narodna. Ova numera se nalazi u Mokranjčevoj šestoj rukoveti. Zatim treba napomenuti i numeru "Beograde, grade" koju su pevali Tozovac, Nada Mamula - kaže Nenad Dimitrijević, muzički urednik Radio Beograda u penziji.

Foto: wikipedia

Stevan Stojanović Mokranjac

"Himna Beogradu" autora Tanasija Mladenovića, i kompozitora Mihovila Logara je od juna ove godine i zvanično postala Pesma grada Beograda.

- Od osnivanja televizije, ova pesma je bila puštana na početku i na kraju programa - kaže Dimitrijević.

Mnogi muzičari su u svojim pesama spominjali Beograd. Neko je ovu sprsku prestonicu opisao kao mesto susreta sa dragim osobama, a neko kao grad gde se jedna ljubav završila. A, Lola Novaković je Beograd upoređivala sa velikim evropskim gradovima...

- Lola Novaković je žena koja je obeležila jedan vek u našoj zabavnoj muzici. Ona je otpevala pesmu "Moj dragi Beograde" upoređujući Beograd sa Pragom, Londonom, Rimom, Atinom... Ona je rođena Beograđanka i voli svoj grad - kaže Dimitrijević.

Foto: printscreen

nenad Dimitrijević

Legendarni Đorđe Marjanović je kroz čuvenu pesmu "Beograde, Beograde" opisao ovaj grad kao zauvek mlad. Po njemu, on je voleo svoje nasmejane ulice, svakome otvarao svoja vrata i svojim smehom razgonio tugu.

I Zdravko Čolić je pevao o Beogradu. Njegov veliki hit "April u Beogradu" ugledao je svetlost dana 1975. godine. Napisao ju je legendarni Kornelije Bata Kovač, a upravo sa tom pesmom Čola je pobedio na "Beogradskom proleću" te iste godine.

- Zdravko je služio vojsku u Beogradu. Taj period je opisan u pesmi. Iako se to ne spominje u tekstu, to se zna - kaže Nenad Dimitrijević.

Sve pesme o Beogradu su jedinstvene, ali je ova ipak vanvremenska. Godine 1995, Vlada i Bajka su pesmu "Beograd" izveli uz pomoć prijatelja, brojnih velikana. Ovu numeru su pevali i Dragan Nikolić, Bora Đorđević, Dušan Prelević Prele, Dragan Bjelogrlić i Nikola Kojo. 

O Beogradu su pevali i Predrag Živković Tozovac, Bajaga, Dejan Cukić, Svetlana Ceca Ražnatović, Džej... Beograd je svoj duh svima nesebično davao, a zauzvrat dobio najlepše melodije. Jedne bude uspomene, od drugih nam zatitra osmeh, a  od trećih nam krene i pokoja suza. Ukusi su različiti, a jedno je sigurno - Beograd nosi posebnu emociju koja je mnogim umetnicima poslužila kao inspiracija.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

Srpska lista sa COWEB-om o situaciji na KiM i položaju Srba!
Politika

Srpska lista sa COWEB-om o situaciji na KiM i položaju Srba!

Predsednik Srpske liste Zlatan Elek sa saradnicima sreo se danas u Kosovskoj Mitrovici sa članovima Radne grupe saveta Evropske unije za Zapadni Balkan (COWEB) i Evropske službe spoljnih poslova i tom prilikom predstavili političko-bezbednosnu situaciju na Kosovu i Metohiji i položaj srpskog naroda na ovim prostorima.

25.04.2024

13:54

Hronika

Sport

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!
Fudbal

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!

Fudbalski savez Srbije objavio je na svom zvaničnom sajtu da je defanzivac Sevilje Nemanja Gudelj (32) juče imao operaciju kolena, koja je prošla dobro i da postoji mogućnost da ipak bude deo tima na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj!

25.04.2024

13:08

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija