• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

14.11.2021

12:01

VITAMINSKA BOMBA KOJA NAM SVIMA TREBA! Ovo voće ima dva puta više vitamina C od pomorandže!

Pixabay

Live TV

VITAMINSKA BOMBA KOJA NAM SVIMA TREBA! Ovo voće ima dva puta više vitamina C od pomorandže!

Podeli vest

Prema sadržaju vlakana iza sebe je ostavio jabuku, ima dva puta više vitamina C nego pomorandža, a u kategoriji voća bogatog kalijumom, kivi samouvereno pretiče čak i čuvenu bananu!

Verovatno ste već čuli o brojnim lekovitim svojstvima kivija. Prema sadržaju vlakana, iza sebe ostavio je jabuku, ima dva puta više vitamina C nego pomorandža, a u kategoriji voća bogatog kalijumom kivi samouvereno pretiče čak i čuvenu bananu! Krajnje je neobičan zbog svoje smeđe dlakave kore koja skriva slatko zeleno meso puno crnih koštica. Dva ploda dnevno tokom sezone čuvaju nas od bolesti srca, moždanog udara, raka i bolesti respiratornih organa.

Foto: Pixabay

 

Originalni naziv mu je bio kineski ogrozd, ali su ga stanovnici Novog Zelanda preimenovali u kivi po istoimenoj endemskoj ptici. Većina nas ga obožava zbog specifičnog kiselo-slatkastog ukusa, prefinjenog mirisa i mekane teksture.

Zeleni smuti

Sastojci: 2 kivija, banana, 2 šolje spanaća, 4 lista nane, ˝ šolje vode.
Priprema: Sve sastojke umutite pomoću blendera i popijte odmah dok je sveže.

Foto: Pixabay

 

 

Poput aspirina

Uz to što je ukusan, kivi sadrži puno važnih nutrijenata i odlično štiti vaše zdravlje. Izuzetno je bogat vitaminom C, a dobar je izvor vitamina A, B6, E i K, kao i folne kiseline, magnezijuma, fosfora i bakra. Sadrži puno vlakana važnih za probavu, dok su njegove jestive crne semenke bogate omega-3 masnim kiselinama.

Kao prirodno sredstvo za blago razređivanje krvi, kivi je poput aspirina, ali bez ikakvih neželjenih dejstava i blagotvorno deluje na kardiovaskularni sistem smanjujući mogućnost nastanka krvnih ugrušaka, LDL (lošeg) holesterola i snižavajući krvni pritisak.
Rezultati brojnih ispitivanja pokazali su da kivi ne samo što smanjuje nivo "oksidativnog" stresa i oštećenja DNK materijala nego i podstiče oštećene ćelije da se regenerišu.
Neizbežan je sastojak gotovo svih programa ishrane za obolele od raka, bolesti srca, a koristi se i u kineskoj tradicionalnoj medicini za ubrzavanje procesa zarastanja rana.

 

Dva na dan

Prema rečima stručnjaka, jedan do dva kivija dnevno tokom sezone biće idealna količina koja će pomoći odbrambenim snagama organizma da se suprotstave naletima virusa i bakterija.
Korisni sastojci najbolje će biti iskorišćeni ukoliko sveže plodove pojedemo ujutru, na prazan želudac.
Kivi sadrži enzime koji jestivi deo plodova čine mekšim, a aktiviraju se istog trenutka kada ga rasečemo ili oljuštimo. Zbog toga je preporučljivo da ukoliko pravite voćnu salatu, seckanje kivija ostavite za kraj.
Snaga antioksidanata raste sa zrelošću tog voća, pa je najbolje jesti isključivo dobro zrele plodove koji nisu tvrdi.

Dresing za salatu

Dresing napravljen od kivija odlično nadopunjuje razne salate od povrća. Posebno se preporučuje kao preliv za salatu od spanaća.

Sastojci: 4 kivija, Ľ šolje ekstra devičanskog maslinovog ulja, Ľ šolje jabukovog sirćeta, ˝ kašičice senfa, kašičica smeđeg šećera (po želji).

Priprema: Umutite sve sastojke pomoću blendera i čuvajte u frižideru.

MAHERI POKAZALI KAKO SE KORISTI NOŽ! Savršeno isecite voće na najlakši i najbrži način!

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

OTKRIVAMO! Citrusima protiv zime!
Live TV

OTKRIVAMO! Citrusima protiv zime!

Omiljeno zimsko voće sprečava prodiranje virusa u organizam, štiti od prehlada, jača imunitet i pomaže da ne padnete u depresiju. Agrumi ublažavaju i reumu i imaju antibiotsko dejstvo!

04.11.2021

23:00

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Bošnjaci davali svoja imanja džabe da se put proširi za komšije Srbe: Po direktnom nalogu predsednika Vučića asfaltira se put (FOTO)
Društvo

Bošnjaci davali svoja imanja džabe da se put proširi za komšije Srbe: Po direktnom nalogu predsednika Vučića asfaltira se put (FOTO)

Da bi ljudi ostali na svojim ognjištima, najvažnija je putna infrastruktura kako bi mogli normalno i dostojno živeti. Da meštani udaljenih sela na teritoriji opštine Prijepolje nisu zaborvljeni dokazao je lično predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, po čijem direktnom nalogu se asfaltira put kroz selo Osoje. Za deonicu dugačku jedan kilometar, gde živi oko sedamdesetak žitelja, država je izdvojila 10,7 miliona dinara.

16.04.2024

16:26

Hronika

Tragičan kraj srpskog specijalca! Nastradali podoficir iza sebe ostavio suprugu i troje dece!
UDARNO SAOPŠTENJE

Tragičan kraj srpskog specijalca! Nastradali podoficir iza sebe ostavio suprugu i troje dece!

Ronioci 72. brigade za specijalne operacije zajedno sa pripadnicima ronilačke jedinice Žandarmerije i pripadnicima Sektora za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova pronašli su jutros beživotno telo zastavnika Mijodraga Toškovića koji je prilikom jučerašnje realizacije redovnih vežbovnih aktivnosti desantiranja iz helikoptera na vodenu površinu nestao u kanalu Dunav-Tisa-Dunav.

16.04.2024

10:57

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija