• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Milena Krstajić / Informer

13.05.2022

16:43

OVO NIKOME DO SADA NIJE OTKRILA! Pravo sa crvenog tepiha, srpska glumica otvorila dušu!

Informer

Live TV

OVO NIKOME DO SADA NIJE OTKRILA! Pravo sa crvenog tepiha, srpska glumica otvorila dušu!

Podeli vest

“Možeš da postaneš šta god želiš kad porasteš“, poručuje poznata glumica i TV voditeljka Nina Seničar najmlađim čitaocima u svojoj prvoj knjizi „Zvezda Slavica”

 

„Zvezda Slavica“ je divna slikovnica za decu i roditelje, knjiga sa podsticajnim porukama i toplim i maštovitim ilustracijama. Ovo je knjiga o tri devojčice koje znaju šta bi htele da budu kad porastu, ali sumnjaju u svoje sposobnosti, i to sve do trenutka dok ih jedna zvezda ne ohrabri.

Ideja za knjigu se kod Nine rodila jedne večeri dok je svojoj ćerki Nori čitala priču za laku noć.

- Imam ćerku od dve i po godine i čitanje priča pred spavanje nam je postao ritual. Dok sam joj čituckala knjige za decu, rodila se ideja da ija napišem nešto. U početku sam na papir zapisivala po nekoliko rečenica. To je sve išlo polako, a sada je tu – kaže Nina.

Naziv knjige za Ninu ima posebno značenje. Slavica se zvala njena majka.

Foto: Informer

Nina Seničar

- Knjiga je posvećena mojoj mami Slavici. Upravo ta Slavica može da bude zvezda vodilja za decu. Dovoljno je da svako veče pogledaju u nebo i pronađu neku svoju zvezdu. Neka im baš ta zvezda ulije hrabrost. Za uveuda može da bude bilo ko iz okruženja – majka, baka, učiteljica ili možda neki predmet. Kada sam bila mala, sećam se da mi je hrabrost davao jedan plišani medved. I danas ga čuvam. Svako od nas ima nekoga ili nešto kome može da priča svoje brige, da potraži savet – kaže glumica.

Kroz lik Zvezde Slavice ova knjiga se bori protiv društvenih stereotipa koji nameću ženama da se bave samo određenim zanimanjima i poručuje deci da će, ako vredno i marljivo rade, ostvariti bilo koji cilj.

- Verujem da to I jeste tako. Uz maštanje i sanjarenje je potreban i neki rad, trud i konkretni koraci kako biste stigli do određenog cilja. Ja sam mnogo puta u životu promenila ideju o tome šta želim da budem kad porastem. Kada sam shvatila šta mi je cilj, fokus je bio na tim koracima koji su potrebni da dođem do onoga šta želim. Ova knjiga ne mora da bude podstrek samo za decu, već i za odrasle. Nemojte da vam godine budu prepreka. Ako želite da upišete fakultet sa 40, pa uradite to. Uvek možemo da promenimo sve iz korena samo ako želimo – kaže Nina Seničar.

Foto: Informer

Nina je majka dvoipogodišnje Nore i srećna je što njena ćerka odrasta uz sjajnu dečiju literaturu, koja njoj, dok je bila mala nije bila dostupna.

- Ja sam odrasla uz Pepeljugu, Lepoticu i zver... Dosta to ograničava devojčice. Mislim da treba da se pojavi neki muškarac kako bi nas spasio. Kao mala sam govorila da meni ne treba princ na belom konju, nego samo konj. Danas devojčice imaju mnogo više opcija od nas koji smo odrastali u tim nekim ratnim vremenima – kaže Nina.

Iako je jos uvek mala da razume poruke iz knjiga, Nina strpljivo čeka trenutak kada će svoju naslednicu učiti pravim ljudskim vrednostima, onim koje su utkane i u njenoj knjizi “Zvezda Slavica”.

Foto: Informer

- Uz dovoljno truda i rada možete da postanete šta god poželite. To je neki moj životni moto kojim se vodim ceog života. Ukoliko postoje neke prepreke, možda možemo naći neki kreativniji način kako da ih pređemo, zaobiđemo, preskočimo. Uvek može da se nađe neko rešenje – kaže Nina Seničar.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju
Društvo

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

26.04.2024

21:04

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17